Бойлер за отопление с дърво

Автономното отопление придобива огромна популярност не само сред собствениците на частни или селски къщи, но и сред жителите на многоетажни къщи. Не всеки може да си позволи да купи скъп газ котел, освен това, работи по нейното инсталиране ще лети също в значителна стотинка. Домашни котли за отопление на дърва - това е отлична алтернатива на газовия котел. Бойлерът за отопление на дърва е най-ефективен в малки частни или селски къщи. Такива котли позволяват не само да се организира отоплителна система, но и система за захранване с гореща вода.
бойлер за отопление на дърва
Бойлер за отопление с дърво

Повечето съвременни котли работят с гориво като газ, но не винаги къщата има достъп до газовия уред и не винаги собственикът на дома може да си позволи да купува скъпо оборудване. Отоплителният котел на дървото ще помогне да се реши проблемът с отоплението на къщата. Електрическият бойлер също е доста скъп, освен това за мощен бойлер се нуждаете от по-мощни кабели и електричеството в момента не е евтино.

Създаваме бойлер за отопление на дърва със собствените си ръце

Понякога такива устройства по никакъв начин не са по-ниски от индустриалните модели - както по отношение на ефективността, така и на параметрите на мощността. В дома, при спазване на определени правила, и има познания и опит, че е възможно да се произведе отопление бойлер на дърва сложна структура, която в изпълнение и е в състояние да надмине устройството сглобява в завода.

Производството на котела също ще зависи от това доколко точно ще бъдат направени изчисленията.

За да се създаде поток чрез котел за отопление на дървесина, тя ще изисква материали, които са лесни за получаване, и които често се срещат от собствениците на частни къщи на върха на пръстите си. Особено внимание трябва да се обърне на такива моменти като изчисляване на работната температура на котела, дебелината на метала и др. Ако металът е прекалено тънък или работната температура на котела е прекалено висока, металът може да изгори.

водогрейни котли
Изготвяне на самостоятелно изработен котел за твърдо гориво

Самостоятелно произвеждан котел за отопление на дърва може да бъде изработен от стари или изведени от експлоатация котли, които преди са били използвани в котелна централа или в локомотиви. По този начин ще получите устройство, което вече отговаря на много конкретни условия. Отоплителен котел за отопление на вода може също да бъде направен от такова устройство като завършена печка за изгаряне на дърва. Можете да минете през точките, където те вземат скрап, в най-близките депа и да получите пот за малко или напълно безплатно. Тогава бойлерите за домашно отопление ще струват многократно по-малко от бойлер, монтиран във фабрика.

Предимства на самостоятелно изработен котел на дърва:

  • Висока екологична съвместимост.
  • Висока ефективност;
  • Налично гориво и ниска цена на котела;
  • Безопасност на котела;
  • Опростени работни условия;
  • Автономност на инсталацията.
бойлер за отопление
Портативен самостоятелен котел

Видове самостоятелно изработени котли за отопление на дърва за огрев

Най-важната разлика между самостоятелно направени котли от този тип от фабричните устройства е методът за изгаряне на горивото. Класическата версия на такъв котел има само една горивна камера, в която е поставено гориво.

Пиролизни котли за отопление на вода у дома са такива устройства, които са оборудвани с две камери и следователно имат по-висока топлинна мощност.

В горната камера на такъв котел ще има изгаряне на газове, които идват от долната камера, предназначена за изгаряне на дърва за огрев. Такива водогрейни котли имат по-висока ефективност. Затоплянето на къщата с такъв котел е много по-лесно и по-бързо.

бойлери за отопление на вода
Схематична схема на пиролизния котел


За пиролизни котли е необходимо да се използва дървесина като гориво, за което индексът на влагата не трябва да надвишава 20. В противен случай дървото просто няма да гори и отоплителната система няма да функционира.

Консумативи и инструменти, необходими за инсталирането на самостоятелен котел

След като всички изчисления са извършени, е възможно да продължите с монтажа на отоплителната система. За целта се нуждаете от следните инструменти и материали:

  • Стоманени тръби;
  • Пръчка с напречно сечение от 20 мм;
  • Профилни тръби;
  • Центробежен вентилатор;
  • Различни гайки и болтове;
  • Лен от стомана;
  • Тухлената маса е шлайфана.

Домашните котли за отопление могат да бъдат изпълнени по различни начини. За да направите това, трябва да имате следните знания:

  • Как правилно и точно да изберете място за домашен котел;
  • Как най-добре да се изчислят работните параметри на топлообменника;
  • Изчислете най-ефективния и оптимален вариант за водоснабдяване.

Можете да намерите доста информация, включително тези от занаятчиите, които вече са инсталирали бойлер за вода в дома си със собствени ръце.

Всеки вариант на откритата от вас организация на отоплителната система може да бъде подобрена или променена, така че да отговаря на вашите нужди. Най-важното е да направите правилното изчисление и да инсталирате правилно котела за парно отопление или за загряване на вода.

бойлери за подгряване на вода с дърво
Производство на котли на твърдо гориво

Инсталация на котела

Ако всички изчисления са завършени и конструкцията на котела е завършена, можете да продължите с монтажа. В ролята на изчислителното устройство използваме метода на Беляев. Вътрешният обем на устройството трябва да бъде същият, но обемът на обвивката на топлообменника може да се увеличи, за да се подобри ефективността на котела. След като домашният бойлер за отопление на водата е монтиран на мястото му, той трябва да бъде свързан към водната верига. Следва визуална проверка, ако всички стави са запечатани и ако всичко е наред, можете да опитате да стартирате котел с вода за отопление на дърво.

Най-ефективната възвръщаемост на топлинната енергия ще започне, когато котлите за нагряване на водата навлизат в режим на генериране на газ. За да загрява стаята, този котел ще отнеме от 20 до 30 минути.

Ако устройството е завършено, бойлерите за отопление на дърва могат да бъдат боядисани с боя, която има добра огнеустойчивост. Това ще даде естетически и привлекателен вид.

Ако нагряване на вода котел е монтиран правилно и всички изчисления са извършени отоплителна система с максимална точност, тези водогрейни котли за отопление са по-ефективни, отколкото на газови котли с ниска ефективност, или електро-дървесни единици. Парни котли за изгаряне на дърва са по-икономични и с тяхна помощ можете да разпределите топлината в помещението по най-удобния за вас начин.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Енергоспестяващи отоплителни котлиЕнергоспестяващи отоплителни котли
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Котли за изгаряне на дърва за отопление на домаКотли за изгаряне на дърва за отопление на дома
» » Бойлер за отопление с дърво
© 2021 BggeHat.com