Котли за отопление на дома

Изграждането на къща в нашата страна винаги трябва да предвижда избора на бъдеща отоплителна система, тъй като е по-добре да се мисли за това предварително. Фактът, че котелът е необходим за организирането на отоплителната система е неоспорим факт, но възниква и друг въпрос: какъв вид бойлери за отопление на къщата е най-добре да избирате. За целта е необходимо да се запознаете с вида отоплителни котли за частни къщи и да видите какви са характеристиките на котлите за отопление на къщата.
котли за отопление на дома
Етажен газов котел

Избор на отоплителен котел

При избора на котела е необходимо да се спазват определени правила. Много зависи от района, в който се намира сайтът. Например енергията на водата може да се използва, ако къщата е разположена в близост до термалните извори и ако има близка гора или градина, къщата може да се отоплява с дърва и газът се използва, ако има газопровод близо до къщата.

Също така ще е необходимо да се изчисли загубата на топлина у дома и да се отговори на въпроса дали в допълнение към отоплението е необходима и организация на топла вода. Друг важен момент е изчисляването на необходимия капацитет на котела. След като са направени всички необходими изчисления, са идентифицирани най-подходящите отоплителни котли за частна къща, тогава можете да отидете в магазина.

отоплителни котли за частни къщи
Топлинна загуба на частна къща

Отоплителните котли за частна къща могат да работят с тези видове гориво:

  • твърдо гориво: дърво, торф, въглища;
  • течно гориво: дизел, мазут, керосин;
  • природен или течен газ;
  • електроенергия;
  • слънчева енергия и др.

За да направите изчисленията колкото е възможно по-точни, е необходимо да се обърнете към инженера на отоплителната техника за помощ. Можете да направите приблизително изчисление и независимо, но може да има някои грешки. Трябва обаче да се вземе предвид факта, че изчисляването на необходимия капацитет на котела няма да помогне да се определи кои котли за отопление за частна къща трябва да бъдат закупени.

Важна точка е да се определи местоположението на отоплителното оборудване. Изчислението трябва да бъде направено само чрез сумиране на мощността на всички нагреватели в къщата.

Котел за отопление на частна къща трябва да отговаря на определени специфични технически изисквания. Задължителното условие е котелът да бъде поставен в стая от същия тип като мазето или мазето. Ако е инсталиран на първия етаж на сградата, тогава е необходим друг изход от тази стая. Необходимо е също така да се организира аерация и принудителна вентилация. Стаята, в която е инсталирана отоплителната инсталация, трябва да бъде оборудвана с добро осветление, тъй като понякога ще е необходимо да се извърши техническа проверка на оборудването, неговата поддръжка или ремонт.

котли за отопление на дома
Изисквания за инсталиране на газов котел

Газови котли за отопление в частна къща

Бойлерите за битово отопление, работещи с гориво като газ, попадат в две основни категории:

  • Бойлери стенни;
  • Етажни газови котли.

Нагревателните котли за отопление на селски къщи са по-компактни от котлите с подово отопление.

Също така комбинират в едно устройство компоненти като: контролен елемент, газов котел и топлообменник, помпа за подобряване на циркулацията, различни сензори и контролни уреди и разширителен резервоар. До момента един газов котел за отопление на една къща е най-икономичен, но може да бъде инсталиран само в къщи, които имат достъп до газовия уред. Стенен котел от този тип може да има както естествен, така и принудителен поток. Много зависи от кой модел е устройството.

котел за отопление на къщата
Стенни газови котли

Устройството с принудително придвижване е най-подходящо за къща, която не е оборудвана с комин. Отоплителният котел на вилата ще бъде оборудван с вграден вентилатор, който ефективно ще премахне продуктите от горенето чрез коаксиален комин.

Отоплителното оборудване може да се използва и за гореща вода. Водата за битови нужди може да се отоплява посредством едно- или двуканален котел. Котлите за отопление на къщи с една верига обикновено се допълват с оборудване като котел.



По-модерното оборудване е оборудвано с много елементи на автоматизация, които ви позволяват да настроите режима на работа на котела по най-удобния начин за жителите на частна къща. През лятото, такъв котел за отопление на вилата ще работи само за захранване с топла вода.

Бойлерите от стенен тип се отличават с такива предимства:

  • Компактен размер;
  • Леко тегло;
  • Запазване на полезна област;
  • Те лесно могат да бъдат прехвърлени от природен газ към втечнен газ.

Газовите котли с подови настилки се инсталират по правило в къщи с голяма площ.

Ако частната къща има обща площ от 200 квадратни метра. метри, е необходимо да се монтира само котел от типа под. Тези устройства имат мощност от 10 до 200 кВт, но с по-дълъг експлоатационен живот, обаче, в сравнение с устройствата, монтирани на стената, те имат по-нисък коефициент на полезно действие. Ако се използват правилно, то тези котли за отопление на вилите могат да продължат 50 години. Това може да се обясни с факта, че техният топлообменник е изработен от трайни и трайни материали.

котел за отопление на частна къща
Етажен газов котел

Видове топлообменници за отоплителни котли

Най-популярни са чугунните топлообменници, тъй като материал като чугун е един от най-издръжливите. В допълнение, той не се страхува от корозивни ефекти и изгаряния в много редки случаи.

бойлери за отопление на селска къща
Чугунен топлообменник

За да може топлообменникът да продължи възможно най-дълго, трябва да се спазват някои правила:

  • Уверете се, че отоплителната система не пропуска охлаждащата течност;
  • Не излагайте топлообменника от чугун на механично напрежение и различни удари;
  • Ако водата съдържа повече сол, тя може да предизвика образуване на скала върху топлообменника и това може да доведе до образуване на малки пукнатини.

Стоманени топлообменници също са много популярни. Те са малко по-леки от чугуна и имат по-малка чувствителност към различни механични влияния. Вярно е, че те нямат толкова дълъг живот и основният им проблем е, че са податливи на корозия. Животът на топлообменниците от стомана е средно около 15 години.

отоплителни котли
Стоманен топлообменник

Друг проблем на всеки тип котел е, че в един момент отоплителното устройство просто ще се провали. В този случай съществуват два начина за излизане от тази ситуация. Първият е да подменим котела, а вторият вариант включва замяната на цялата отоплителна система. Вторият вариант е по-скъп, но ще реши още няколко проблема. Всички тръби, които са били замърсени през годините на експлоатация, ще бъдат заменени, което ще намали ефективността на отоплителната система.

Смяната на всички компоненти на отоплителната система гарантира, че мръсотията, събрана в старите тръби, не може да изключи отново най-добрите котли за отопление на къщата.

Ако е необходимо да се реши такъв въпрос, котелът трябва да бъде избран - тип на пода или стена, трябва да се вземат предвид техните характеристики. Подовият бойлер трябва да бъде монтиран само ако има голям комин и е налице естествено течение.

Газовите котли за отопление на частни къщи са средство, което ще помогне не само да отоплява сградата и да създаде най-удобния и оптимален микроклимат, но и да реши проблема с топлата вода. Напоследък газовите котли са започнали да бъдат търсени сред собствениците на градски апартаменти. Това се дължи на факта, че градските отоплителни системи не са в състояние да осигурят най-удобния температурен режим и са твърде скъпи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Електрически котли за отопление на частна къщаЕлектрически котли за отопление на частна къща
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Как да направите пот със собствените си ръце?Как да направите пот със собствените си ръце?
Какви са отоплителните котли?Какви са отоплителните котли?
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
» » Котли за отопление на дома
© 2021 BggeHat.com