Отоплителни котли

Определят се котли за отопление (газ, дизелово гориво, твърдо гориво), техните типове и характеристики. Сравнителни характеристики и критерии за избор на оптимална опция за котли за различни помещения са дадени.

Отоплителният котел е основният елемент на много видове отоплителни системи, най-често в които топлоносителят е вода. След загряване в котела водата (със или без помпа) циркулира през тръбите. Тази система е затворена, тъй като след преминаване през тръбите водата се връща отново в котела. Отоплителните котли са разделени според вида на горивото, което е необходимо за тяхната работа: (Виж също: Дизелови отоплителни котли: разход на гориво)


Видове отоплителни котли
Видове отоплителни котли


Инсталирането и използването на газови и електрически бойлери за отопление на апартамента днес вече не се счита за допълнителна загуба на пари, а напротив, съвременните котли са се превърнали в икономически източник на топлина. Няма прекъсвания в топлата вода и е възможно самостоятелно да се зададе необходимата температура на водата. На съвременния пазар има огромен асортимент от отоплителни котли за външно и вътрешно производство. При избора на отоплителен котел определящият фактор е наличието на гориво от един или друг вид. Нека разгледаме модерните котли за отопление поотделно.

Газови котли


Котли за отопление днес са най-популярни като източник на топлина в полза газ, който има висок пренос на топлина и лекота на доставките към котела (за разлика от котли на твърдо гориво, където дърво, торф и въглища трябва постоянно да се зареди). От гледна точка на поддръжката газът е оптималният избор, тъй като той изгаря безшумно и излъчва достатъчно топлина.

Газов котел
Газов котел



Видове газови котли


Газовите котли са едно и няколко кръга. В зависимост от мястото на монтаж: под и стена. Бойлерите, работещи с газ, могат да бъдат разделени според методите за отстраняване на продуктите от горенето. Това са котли с принудително и естествено течение. Например, естественото течение е камина, тъй като продуктите от изгарянето се отстраняват чрез естествен течение. (Виж също: Котли за кондензиране на газ)

Характеристики на газовите котли


При инсталиране на газов котел е важно да се определи топлинната мощност. Решаването на този въпрос трябва да се предостави на професионалисти, които след оценка на индивидуалните характеристики на помещението (височината на тавана, дебелината на стената, зоната на остъкляване) ще могат да определят опцията за оптимална топлинна мощност. Предимствата на газови котли могат да бъдат приписани им устойчивост на корозия, липса на миризма, лесни за почистване, издръжлив, няма нужда от склад за гориво в дългосрочен план, което от своя страна не се нуждае от допълнително пространство за горивото.

Котли на твърдо гориво


Бойлерите от този тип най-често не се използват в отоплителните апартаменти. При изграждането на модерни съоръжения (къщи, вили) използването на твърдо гориво също е много рядко, тъй като е много трудно да си представим къща с камина, дърва, въглища и работещ шкаф. Но за любителите на този "дом" тази опция е напълно приемлива.

Котли на твърдо гориво
Котли на твърдо гориво


На пазара днес, изглежда предлагат съвременни котли на твърдо гориво, които са представени в два варианта: Отоплителни котли за твърдо гориво, работи върху всякакъв вид котли на твърдо гориво и използването на определен тип гориво. (Виж също: Отоплителни котли)

Важно! По правило капацитетът на котлите с твърди горива не надвишава 60 кВт. Ето защо, ако имате прекалено голяма площ (повече от 100 квадратни метра), тогава такъв бойлер няма да може да го загрее.
Модерните инсталации, работещи с твърди горива, са максимално автоматизирани и имат подобрен принцип на работа. Например, този тип котли са предназначени за продължително горене и автоматично могат да изравнят температурата до определена стойност, а в случай на повишаване на температурата над предварително настроената, машината затваря въздушния поток и обратно.

Отоплителни котли, работещи с дизелово гориво


Котли за течни горива (както и твърди горива) не се използват в отоплителните апартаменти. Дизеловите отоплителни котли се използват, когато няма възможност за използване на друг вид гориво (например няма електроенергия, газ и дърво). Този вид котли са оптимални за отопление и топла вода на сгради, които се намират в район, където няма централизирано газоснабдяване и електричество. (Виж също: Монтаж на отоплителни котли)



Дизелов бойлер
Дизелов бойлер



Разлики и предимства на дизеловите котли


Дизеловите котли са традиционни и кондензиращи. Последните използват енергията и топлината на кондензата, което от своя страна увеличава производителността на котела и намалява разхода на гориво. Малките разходи за консумативи и висока ефективност правят дизеловите бойлери много икономичен вариант за отопление.

Такива котли са станали популярни поради факта, че не се нуждаят от специални документи за тяхното използване. Поради значителното тегло и особеностите на работата, дизеловите бойлери са само от типа под. Според материала на производство, дизеловите котли са разделени на стомана и чугун. В допълнение към дизелово гориво, керосин, мазут, отработено масло се използват и като гориво.
Съвет! Стоманените котли са по-икономични, а чугунните са издръжливи. Затова вземете под внимание това при избора на котел. (Виж също: Как да изберем газови отоплителни котли)

Бойлери за частни къщи


Котлите за отопление на частна къща се избират в зависимост от площта на отопляемите помещения. Капацитетът на подовите котли е достатъчен за подгряване на триетажна къща, но котлите, монтирани на стена, се използват за отопление на малки помещения. Бойлерите, използвани за отопление на частни къщи, имат широка ценова политика. В този случай всички опции намират своите клиенти. Газовите котли са станали толкова широко разпространени във връзка с евтините суровини, което играе важна роля при избора на единицата за отопление. Евтиното и достъпно гориво направи газовите котли много популярен начин за отопление на частни домове.

За отопление на къщата отлична възможност е и електрически бойлер. Такива котли автоматично регулират работата си и изискват само непряка намеса. Всички електрически бойлери осигуряват оптимален температурен режим. Основният недостатък на такива котли е високата цена на електроенергията.

Бойлери на стена


Отоплителните котли са под и стени. От самото име котелът, монтиран на стената, заема пространство само на стената, а размерите му са минимални. Бойлерите от стенен тип могат да бъдат монтирани в малки помещения, като например баня или кухня. Настенните котли са едно- и дву-верижни. Еднокорпусните котли се използват само за отопление на помещенията, а двуканалните могат да осигуряват топла вода.

Принципът на работа на всички стени нагревателни котли е, че водата се нагрява в режим на поток. Нагревателните котли на стена се различават по типа горивна камера. Тя може да бъде отворена или затворена. При котли, в които горивната камера е отворена, се използва естествено течение и въздухът се подава директно от помещението, където се намира котелът, като димът се отвежда от комин. Производителите при разработването на котли за стени вземат предвид, че те могат да бъдат разположени на място и поради това котлите от този тип имат компактен размер и привлекателен дизайн. Като правило те имат много полезни свойства и в същото време автоматиката контролира работата на котела.

Кухненски дизайн със стенен котел
Кухненски дизайн със стенен котел



Домашни котли


Днес самостоятелно направени отоплителни котли стават все по-популярни. В модерния свят отоплителният котел изпълнява функцията на огнището. Най-често се използват газов бойлер и автономна отоплителна система, но не всеки може да си го позволи. Ето защо за много хора стана действително да се създават самозаготвени отоплителни котли.

Отоплителният котел със собствените си ръце изисква значителни усилия и изчисления. Безопасността е на първо място. Отоплителен котел, произведен по занаятчийски метод, може да представлява значителна опасност. Не по-малко е проблем да се комбинира самостоятелен котел с отоплителната система. Отоплителната система, чийто топлоносител е вода, е най-икономичният от съществуващите системи досега.

Домашен котел
Домашен котел









Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Външни котлиВъншни котли
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Котел за отопление с течно горивоКотел за отопление с течно гориво
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
» » Отоплителни котли
© 2021 BggeHat.com