Котел за отопление с течно гориво

Популярността на такива котли се обяснява с тяхната автономност и автоматизирана работа. Въпреки това, горивото за тях е доста скъпо и също така е скъпо да се издига. Котелът за отопление на горивото ще бъде оправдан, ако къщата няма достъп до газовия уред. Котел на твърдо гориво, в сравнение с отоплителен котел на течно гориво, имат по-висока степен на автоматизация, обаче понякога те също са оправдани от тази гледна точка.
бойлер с масло
Котел за отопление с течно гориво

Принцип на действие и параметри

Ако говорим за принципа на работа на такива котли, в много отношения те са подобни на газови котли тип "под". Основната разлика се състои в техните структурни особености. Самозатварящите се котли за течно гориво са оборудвани с вентилаторна горелка, независимо от параметрите на капацитета на котела. Ролята на такава горелка е, както следва: тя пръска горивото под високо налягане и го захранва в горивната камера. За малки капчици горивото се пръска, когато преминава през дюзата. След това горивото придобива мъглива форма и се смесва с въздуха, който помпеa вентилатора на котела. Смес от гориво и въздух навлиза в газовата горелка и след това възниква процесът на запалване.

Котелът, който работи с течно гориво, може да бъде оборудван с допълнителен регулатор на котела. Този контролер контролира различни устройства, свързани към котела, например помпа, както и горелка.

котли за отопление на отработени масла
Как действа котелът за течно гориво

Най-важният параметър на котела за течно гориво, обаче, като котлите от различен тип, е неговият капацитет. За да се определи какъв капацитет трябва да имат котлите за течно гориво, за да се постигне най-ефективно отопление на къщата, ще бъде необходимо да се извърши подробно изчисление на топлинната техника. Необходимо е да се вземат предвид подробности като: броят на прозорците и вратите, тяхното местоположение, дебелината на стените, дебелината на подовете. Дори броят на хората, живеещи в къщата, също може да бъде взет под внимание. Такова изчисление може да бъде направено от специалист от фирмата, от която купувате отоплителни котли за течни горива. Независимо от това можете да направите приблизително изчисление на параметрите на котела, които ще са необходими за организирането на отоплителната система. За къща с височина на тавана 3 метра и доста изолирана стена от 10 квадратни метра. метри от пространството ще изисква приблизително 1 kW мощност на котела.

Много котли, работещи с течно гориво, могат да работят с газова горелка. Такъв отоплителен котел в дизеловото гориво ще бъде оправдан в случай, че в близко бъдеще се планира да се държи газопровод в близост до къщата.

За да се прехвърли котел от един вид гориво към друг, ще са необходими някои процедури. Такива процедури са по-добре да се възлагат на професионалисти. Става въпрос за почистване на димните канали и за създаване на нова горелка.

Сложихме котела

За да инсталирате котел, работещ с течно гориво, ще трябва да подготвите отделна стая. Също така ще трябва да се погрижи за това, че в него имаше екстракт. Освен това ще е необходимо да се подготви място, където да се съхранява запасът от горива. Ако горивото се съхранява в пластмасов контейнер, то трябва да се постави върху метална тава, така че горивото да не се разпространява върху пода в случай на изтичане.

гориво за консумация на гориво
Котелът се инсталира като правило в отделна стая

За да изчислите приблизителния разход на гориво, можете да използвате следната формула: максималната мощност на котела е разделена на 10. Ако къщата има площ от 150 до 300 квадратни метра. метри, това ще отнеме от 2000 до 4000 литра гориво. Най-често течното гориво е дизелово гориво.

Горивните тръби, които захранват гориво, трябва да бъдат изолирани. Това се прави така, че вискозитетът на горивото да не се увеличава, защото в този случай, за да изпомпате горивото, се нуждаете от помпа с повече мощност.



Също така, трябва да се внимава за правилното и правилно монтиране на горивните тръбопроводи. Ако има дори едно лошо запечатано място в горивния канал, в него ще влезе въздух. Това ще доведе до факта, че отоплителните котли на отработеното масло могат да спрат известно време. Този процес може да се повтаря периодично.

За да не замърсявате дюзите на котела, устройството ще трябва да бъде оборудвано със специален филтър за фино почистване на дизеловото гориво. Ако това не бъде направено, запушването на дюзите неизбежно ще доведе до намаляване на производителността на такова устройство, като самостоятелно отопляем котел на работното място.

отоплителни котли, течно гориво
Фин филтър за отоплителни системи с течно гориво

В Европа течните котли за отопление са популярни, които за отоплението на един квадратен метър площ изискват годишна консумация на 3 литра дизелово гориво. Такива къщи, като правило, са добре изолирани и оборудвани с принудителна вентилация.

Не забравяйте, че котелът за твърдо гориво периодично ще се нуждае от техническа проверка и поддръжка. Такива компоненти на котела като димни канали, горивна камера или горелка ще бъдат покрити с прах и сажди. Освен това коминът може да бъде покрит с ръжда, а в тръбопровода и топлообменника може да възникне образуване на котлен камък. Всички тези фактори не могат да имат положителен ефект върху работата и производителността на котела. Това може да причини повреда или да повлияе на разхода на гориво.

Много зависи от качеството на горивото. Не се препоръчва използването на гориво с различни параметри, тъй като такива котли за отопление на масла са много чувствителни.

Ако промените вида на дизеловото гориво, ще трябва да преконфигурирате горелката. Това ще изисква специален анализатор на газ. Всички тези характеристики, съчетани с голяма цена за дизелово гориво, намаляват популярността на котлите за течно гориво.

Има котли за течно гориво и техните значителни предимства: отоплителните котли в дизеловото гориво са достатъчно тихи и не се замърсяват толкова бързо. Ако ги сравним с вида на газови котли, в случай, че първият не е необходимо да се получи разрешение да ги инсталирате, както и отоплителни котли, работещи на почти неразличими от параметъра на изпълнението.

Друго предимство е високата степен на автоматизация. Ако в резервоарите за гориво се изсипе максимално количество дизелово гориво, то ще продължи 2-3 месеца от работата на котела. През това време отоплителният котел на отработеното масло може да работи в автономен режим. Пълна автономия може да се постигне чрез добавяне на дизелови генератори към устройството. Източникът на електричество е необходим, за да се осигури автономна работа на такива компоненти на котела като помпа, горелка и други устройства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Външни котлиВъншни котли
Котлите за течни горива предимства и недостатъциКотлите за течни горива предимства и недостатъци
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
» » Котел за отопление с течно гориво
© 2021 BggeHat.com