Котлите за течни горива предимства и недостатъци

Често няма възможност за свързване на селска къща или дачи с централен газопровод. В този случай е необходимо да се обърне внимание на отоплителните котли за течни горива. Те са лесни за работа, не изискват ежедневна поддръжка.

Целият период на експлоатация ще трябва да се грижи само за доставката на гориво. За котлите за течно гориво те са дизелови. Трябва да се отбележи, че този вид гориво най-добре се съхранява в стоманени контейнери или в пластмасови непрозрачни контейнери. В противен случай пряката слънчева светлина може да повлияе на качеството на горивото в най-лошия случай. Мястото за съхранение на дизелово гориво трябва да бъде оборудвано извън къщата. Идеален за съхранение в земята. За да направите това, трябва да изкопаете дупка в земята под контейнера. В този случай няма да има намек за лека миризма на дизел, която се усеща дори при плътно затворен контейнер. (Виж също: Комбинирани отоплителни котли)

Отоплителни котли за течни горива


Предимства на котлите за течно гориво



  • Котелът за течно гориво е лесен за работа и може да работи дълго време в автономен режим. Почти всички котли с течно гориво са оборудвани с автоматизация. Ако има възможност за свързване към газовия уред, котелът няма да се нуждае от промяна. Само горелката може да бъде заменена с газова горелка.

  • Отоплителният котел с течно гориво е по-добре да избере двуканален котел, съдържащ 2 топлообменника. С неговата помощ можете не само да отоплявате стаята, но и да осигурите топла вода за ежедневието си. Ако търсенето е твърде голямо, тогава е необходимо да обърнете внимание на възможностите за котли с вграден котел.

  • Котлите за отопление с течно гориво имат висок коефициент на ефективност. То достига 95. Това е възможно само при оборудването на котлите с качествени горелки и дизелово гориво.
  • (Виж също: Нагревател за дизелово гориво)
  • Минимално замърсяване на околната среда. Всички горивни продукти отговарят на екологичните стандарти.

  • Котел с течно гориво може лесно да се отнася към домакински уреди, така че не се изисква специално разрешение за инсталиране.

  • Котелът от този тип не зависи от външните комуникации. Когато го инсталирате, не е нужно да дърпате кабел или да работите с газопровод.

  • Основният недостатък на котлите за течно гориво е високата цена на горивото. При интензивна употреба той може значително да повлияе на чантата.
  • (Виж също: Карта на сайта)
  • Котлите с течно гориво изискват специално оборудвана стая. Това изисква голямо свободно пространство. В малка къща те ще бъдат "претъпкани".

  • При работа котелът за течно гориво изисква специални компоненти за съхранение и транспортиране на дизелово гориво.

  • Котелът за течно гориво може да пуши, поради което може да се наложи стая, оборудвана с качулка.
  • (Виж също: Разход на гориво на дизелови отоплителни котли)
  • При работа на котли от този тип се увеличава шума. Затова се изисква шумоизолация между котелното и другите помещения.


Недостатъци на котлите за течно гориво


Характеристики на котлите за течно гориво


Котлите на течно гориво използват вентилатора като основен елемент, чиято основна цел е създаването на принудително течение. Тук горивото се смесва с въздуха, а след това започва процесът на пръскане. Запалването започва в горивната камера, чиито стени са едновременно топлообменник. За да се увеличи производителността на котела в конструкцията на комплект топлообменници и комини.

течно гориво

Основните компоненти на котела за течно гориво са:



  • горелка;

  • топлообменник;

  • тяло на котела;

  • Автоматично.


Вентилационната горелка е сложно техническо устройство, което изисква специална настройка за ефективна работа на котела за течно гориво. В сравнение с други аналози, котлите от този тип изискват специална инсталация и правилна поддръжка. Не допускайте увеличаване на образуването на сажди по стените на котела, тъй като това може да усложни процеса на работа на оборудването. (Виж също: Как да не се заблуждаваме с избора на котел за отопление на частна къща?)



Автоматиката на котела позволява да се поддържа температурен режим на дадено ниво. Осигурява работата на котела при отсъствие на лице и осигурява защита на оборудването от опасни работни условия.

Котлите за отопление с течно гориво и горелките за тях могат да бъдат закупени отделно, така че отоплителната система може да се монтира в съответствие с индивидуалните предпочитания. Структурите на нефтените и газовите котли са подобни една на друга, така че лесно се превръщат един в друг. Достатъчно е да смените горелката до подобен газ. Има модели котли, в които се използват универсални горелки. Това оборудване обаче е много скъпо. Процесът на преминаване от гориво към други горива е отговорен. В този случай е необходимо да се почисти котелът от сажди и изгаряне.

Работата на котел за течно гориво изисква захранване, поради което всички представители на този тип котел са нестабилни. За да могат да работят в автономен режим, е необходимо да се осигури независим източник на енергия. Котел с течно гориво изисква допълнителен резервоар за гориво, който често е инсталиран един до друг. Специалните контейнери ще избегнат неприятните миризми на гориво.


Нискотемпературни котли на течно гориво


Нискотемпературните котли за отопление с течно гориво са популярни не само в Европа, но и в Русия. Те често се инсталират в селски къщи. Такива радиатори са по-безопасни, тъй като не е възможно да се изгори при температура от 45 градуса. Мощността на такова оборудване варира от 15 до 63 кВт. Що се отнася до производителността на котела, тя е малко по-ниска от тази на другите представители и е 93.

Основните предимства на нискотемпературните котли за течно гориво включват:



  • дълъг експлоатационен живот и висока оперативна способност благодарение на топлообменните повърхности;

  • нивото на вредните емисии под екологичните стандарти поради специалната конфигурация на горивната камера и горелката;

  • простота на работа и инсталация.


За увеличаване на тяхната производителност често се инсталират кондензационни камери.

котли за отопление с течно гориво


Класификация на котлите на течно гориво


Котел с течно гориво може да бъде класифициран според вида на горелката, дълбочината на засмукване на горивото и вида на инсталацията:



  • Според вида на горелката, маслените котли са разделени на котли с вградени горелки и шарнирни. Първата зависи от определен вид гориво, като правило е дизелово гориво. Монтираните горелки са с универсален характер. Този котел е практически същият като котела. За да преминете към нов тип гориво, е необходимо само да смените горелката. Способността да се работи върху няколко вида гориво е неоспоримо предимство на котлите с шарнирни горелки.

  • Чрез метода на монтаж бойлерите могат да бъдат окачени и подови. Първите са относително малки по отношение на теглото, но с малки резултати. Съответно, шарнирните котли са по-удобни. Те обаче могат да затоплят площ от 350 квадратни метра. м.

  • Дълбочината на засмукване на гориво е индикатор, характеризиращ максималната височина на резервоара и планираното местоположение на неговата инсталация. Това зависи от мощността на горивната помпа и от височината на нейното захранване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Разход на гориво на дизелови отоплителни котлиРазход на гориво на дизелови отоплителни котли
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Котлите за отопление с течно гориво са плюсове и минусиКотлите за отопление с течно гориво са плюсове и минуси
Външни котлиВъншни котли
Котел за отопление с течно горивоКотел за отопление с течно гориво
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
» » Котлите за течни горива предимства и недостатъци
© 2021 BggeHat.com