Отопление с твърдо гориво

Ако вашият дом е много далеч от газовия уред и електричеството е скъпо за вас, можете да използвате отопление с твърдо гориво. Когато взимате най-достъпното гориво за себе си, ще получите топлина в студените времена.
отопление на твърдо гориво
Отоплителна система с котел на твърдо гориво

Избираме гориво

Определящият фактор при функционирането на отоплението с твърдо гориво е видът на горивото, което ще затопли къщата. Тя може да бъде вкаменелост - това включва въглища, торф, шистов горими и възобновяеми - под формата на дърва за огрев. Системата за всеки вид гориво избира индикаторите - скоростта на генериране на топлина, обемът на въздуха, топлинната устойчивост на стените на скарата и котела.

Когато избирате горивото, което ще се използва за локално парно на твърдо гориво система на частна къща, тя е по-добре да се даде предимство на въглеводороди, които имат максимална топлинна мощност: въглища - антрацит, дървесина - дъб или бреза. Имайте предвид, че въпреки високата цена - по-добро качество на горивото ще отопление на жилището, тъй като при изгарянето, ще бъде повече топлина между натоварвания изискват по-малко прекъсвания, по-малко силоз за съхранение пепел трябва по-малко, и комина ще бъде по-малко запушена.

отопление на твърдо гориво
Дървесината, въглищата, торфените брикети и пелетите са основните горива за котлите за твърдо гориво

Избор на котел

След като вземете решение за горивото, което ще използва отоплението на къщата с твърдо гориво, трябва да изберете котел. Условните котли за твърди горива могат да бъдат разделени на следните групи:

  1. класически;
  2. автоматично;
  3. пиролиза;
  4. продължително изгаряне.

Класически котли

Класическите котли означават този принцип: твърдо гориво се изгаря в пламък, за да се получи топлина, както в случая на конвенционален огън. Горивото е оптимизирано със специална решетка, за да се позволи въздухът от горене отдолу. А количеството на този въздух се регулира от настройките на скрепера и подаването на въздушна маса в горивната камера на ръка. Горивото се зарежда през горната врата, пепелта се отстранява и горивото се регулира - през долната. Котелният топлообменник може да бъде изработен от стомана или чугун. Предимствата на класическите котли: възможността за работа на 2 вида гориво (минимум), често е възможно да се монтира горелка за газ или течно гориво, независима от енергията. Сред недостатъците: необходимо е често зареждане с гориво, необходимо е място за съхранение на гориво и отделна стая за котелната централа.

отопление на селска къща с твърдо гориво
Класически котел за твърдо гориво

Пиролизни котли

Пиролизни котли - използват се за горивни газове от разлагането на горивото. Това се дължи на действието на висока температура с недостатъчен въздух. Структурата на котела включва две камери, които са разделени с решетки: дъното за зареждане и горивната камера.

Процесът на горене е както следва: горивото се полага и запалва, вратата на горивната камера се затваря. В горната камера се активира вентилатор, който служи за смесване на въздуха от тлеенето на долната камера с чист въздух. Сместа започва да се запалва и през керамичните дюзи насочва огъня към горивото. Без достъп до кислород горивото се изгаря - така се получава пиролиза, т.е. разлагане и газификация на горивото. Така че процесът ще продължи до пълното изгаряне на горивото. Така че е отопление с твърдо гориво. Предимства на пиролизни котли: висока ефективност (до 90), изгаряне на гориво при едно натоварване до 10 часа, понижени изисквания за комина, високо ниво на екологичност. Недостатъци: високи разходи, зависимост от енергия, нестабилно изгаряне с непълни товари, много високи изисквания за сухота на дърва за огрев и др.

твърдо гориво за отопление на селска къща
Пиролизен котел

Автоматични котли

Автоматични котли - такива процеси като зареждане с гориво и почистване на пепел са автоматизирани тук. В котлите от този тип има бункер с автоматично подаване на гориво - конвейер или винт. За да бъде горивото стабилно, горивото трябва да бъде еднородно по отношение на състава и размера. Предимства на такива котли: висока ефективност (до 85), по време на операция, ограничения капацитет на бункера, предназначен за автоматично предоставят еднаквост на гориво и позволява фина настройка на горивния процес. Сред недостатъците: висока цена, зависимост от енергия, необходимост от отделна стая, отделна огнеупорна зооспиремия, както и - квалифицирано обслужване.

частно парно отопление с твърдо гориво
Автоматичен котел за твърдо гориво

Котли за продължително изгаряне



Друг вид котел, който използва отоплението на селска къща с твърдо гориво, е котлите за продължително изгаряне. Тук дългосрочното изгаряне се поддържа със специални методи. Такова изгаряне може да бъде осигурено от две системи: канадската котелна система на Boulieran и балтийската система на Stropuva. Bugleran е двукамерен пещ за изгаряне на дърва за огрев, който е разделен хоризонтално. По-долу се извършват тлеещи, газове отиват в горната камера, там те се смесват със вторичния въздух през струята, след което горивото се зарежда. Stropuva е висок барел до 3 метра висок, изпълнен с дърва за огрев и покрит с подвижен капак с комин. Първо, дърва за огрев се запалва, след което гори икономично, нагрявайки топлоносителя през цевта на цевта, захранването с въздух се регулира автоматично.

отопление на къщата с твърдо гориво
Котел за продължително изгаряне

Характеристики на работата с котли на твърдо гориво

Отоплението на частна къща с твърдо гориво има цикличен характер, което се дължи на необходимостта от прилагане на определена последователност: по този начин горивото се подава, запалва, гори. Разбира се, този цикъл отрицателно влияе върху живота на топлообменника. Също така има температурни промени в стаите.

За решаването на този проблем се използват топлинни акумулатори - термоизолирани контейнери от 500-1000 литра. При изгаряне на котела се натрупва топлина, енергията се понижава с намаляване на топлопредаването, котелът се овлажнява. Така че, отоплението на къщата с твърдо гориво започва да работи стабилно и температурата се изравнява.

Когато избирате капацитета на котела, който ще използва отоплението на дачата с твърдо гориво, трябва да се ръководите от обща техника: 10 квадратни метра жилища - 1 kW.

Но в този случай мощността трябва да бъде увеличена до 40, защото качеството на горивото е нестабилно, състоянието на комина също ще повлияе на производството на топлина.

Когато се извършва инсталирането на отопление с твърдо гориво, параметрите на комина трябва ясно да отговарят на изискванията. Също така трябва да се предвиди, че е възможно да се почисти комина и да се провери, защото саждите, които се появяват, могат да изгорят спонтанно и да предизвикат пожар.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
Избор на котел за отопление на дачи или селска къщаИзбор на котел за отопление на дачи или селска къща
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
» » Отопление с твърдо гориво
© 2021 BggeHat.com