Отоплителни котли

Наблюдава се появата на отоплителни уреди, описани съвременни котли за отопление, тяхната класификация, характеристики на монтаж и експлоатация, както и предимствата и недостатъците на всеки тип котел.

От най-ранните времена човек се опитал да донесе топлина и уют в дома си. Първи бяха открити огнища, камини, наречени, които в допълнение към функцията за отопление, предназначени повече за готвене в конвенционалните чугунени котли на открит огън. Изминаха много векове преди отоплителните котли да влязат в живота ни. Преходът от отворен за огнища горещ ден, котли, пещи, електрически нагревател, конвектори, радиатори и други, непрекъснато подобряване на радиаторите, се дължи най-вече за да се оптимизира процесът на изгаряне на горива и иновации по отношение на дизайна. (Виж също: Котли за твърди горива)

Едно от първите котли на твърдо гориво
Едно от първите котли на твърдо гориво


Масовото производство на котли за директно отопление стана актуално през XVIII век. Въпреки това парните котли като елемент на двигател с вътрешно горене са били изобретени още в края на 17 век. Първоначално и двата котела се загряваха ръчно с пелети или цялото дърво и въглен. С развитието на производствената технология се появяват и други видове гориво - през 20-ти век отоплителните котли вече са оборудвани с автоматични устройства за подаване на течност или газ охладител. Но методите на отопление - никога не зависят от времето или разстоянието, и винаги и навсякъде остават практически непроменени.

Видове отоплителни котли


По вид на използваното гориво те се отличават:

  • котли на твърдо гориво (пелети, въглища, дърво);

  • отоплителни котли, работещи с течно гориво (дизелово гориво, мазут);

  • газови котли;

  • отопление на електрически бойлери (електрод, ТЕМ, индукция).


Котли за твърди горива


Отоплителните котли на твърдо гориво са отоплителни уреди, чийто принцип се основава на процеса на генериране на топлина при изгаряне на твърдо гориво. Доставянето на гориво на такива котли може да се извършва ръчно (домашни модели) или автоматично (модели за индустрията). Използват се по-често под формата на резерв или при липса на газопровод. Възможно гориво за този тип котел:
  • пелети (гранулирани биологични горива, суровини, чиято продукция може да бъде торф и различни селскостопански и дървени отпадъци);
  • (Виж също: Какви са отоплителните котли?)
  • въглища;

  • торф;

  • дърва за огрев.


Котел на твърдо гориво
Котел на твърдо гориво


Има един вид бойлер за твърдо гориво, който се нарича пиролизен (генериращ газ) котел. Разликата между тях е, че в пиролизния котел има отделно изгаряне на самото гориво и летливите вещества, които се отделят от него по време на горенето. Най-голямото разпределение на такива вещества се осигурява от отоплителни котли, работещи на дървесина. Ето защо, тяхната възможност за пиролиза и до днес е голямо изкушение за онези, които планират да направят отоплителен котел със собствени ръце. Предимства на такива котли:
  1. Възможност за използване на няколко типа гориво;

  2. достъпност;

  3. Ниска цена на гориво;

  4. Не е необходимо да се свързвате с електрическата мрежа или други комуникации, тя може да бъде напълно автономна;

  5. Пиролизните котли работят дълго време с едно натоварване с гориво, без да намаляват тяхната ефективност (10-15 часа).
(Виж също: Универсален комбиниран отоплителен котел)

Автоматичен пиролизен котел
Автоматичен пиролизен котел



Важно! Пазарната цена на течните горива е значително по-скъпа, отколкото при газа, така че използването на котли за течно гориво е оправдано само при отсъствието на близък газопровод.

Недостатъци на пиролизни котли:



  1. Краткосрочна работа при едно натоварване с гориво (2-4 часа);

  2. Инерция на горивния процес;

  3. Обикновено ръчният начин на доставка, подготовка и натоварване на горивото;

  4. Това изисква постоянно почистване на продуктите от горенето.


Отоплителни котли, работещи с течно гориво


Принципът на работа на котлите от този тип е толкова сходен и подобен на газовите надуваеми котли, че няма разлика в достойнствата и недостатъците, с изключение на една - цената на горивото.
Съвет! Моделите с горелки за дизелово гориво, мазут и отработени масла са все още икономически предпочитани от електрически бойлери. (Виж също: Отоплителни котли за селска къща)

Модерен котел за течно гориво
Модерен котел за течно гориво



Отоплителни котли за газ


E (автоматично) или pezorozzhigom активира, когато газът е подходящ за такъв бойлер, веднага предизвиква искра, от която след това не светва демпферирана подпалвач (доставка на газ, когато nezazhzhonnom пилот светлина в котли с pezorozzhigom просто неприемливо - газ могат да се взривят) запалване основната горелка - това и след това се загрява до определена температура термостат охлаждащата течност. Когато процесът е завършен - горелката се изключва автоматично и температурата на котела постепенно пада. Сензорът открива минимално желаната температура в котела се изпълнява и дава "добра" клапан за доставка на нова част от газ. Процесът се повтаря отново.

Класификация на газовите котли


За днес отоплителните газови котли са най-често срещаните видове котли в Русия поради ниската им цена, така че не е изненадващо, че те имат доста разнообразна класификация. Например, на мястото на инсталацията те са:

  • етаж;

  • стена.



Етажен газов котел
Етажен газов котел





За обща функционалност:



  • (сами по себе си имат само функция за отопление);

  • двуканална (може да отоплява стаите и да загрява водата).


По вид на тягата, газовите котли са разделени по принцип:



  • котли с естествена тяга или с атмосферно горелка или отворена камера, която е една и съща (въздуха за горене се снабдява от специална стая - котел, както и оттеглянето на продуктите се дължи да бъде най-естествената тяга);
  • (Виж също: Дизелови отоплителни котли: разход на гориво)
  • котли с принудително изтегляне, с надуваема горелка или със затворена камера с вътрешно горене, която е една и съща (приемането на въздух и изтеглянето на продукти се извършва извън сградата или чрез вентилация).


Единствените недостатъци на този тип котли са високите разходи за тяхното оборудване и проектиране, което не може да се каже за котлите на твърдо гориво (газопровод) и невъзможността да бъдат инсталирани далеч от газопроводите.

Отоплителни котли захранвани с електричество


Електрически бойлери


Загряването на топлоносителя става директно чрез електрически нагревател от типа на електрода. Това е процес на омирно загряване, а не електролиза, защото анодът и катодът постоянно променят местата с установената честота.

предимства:
  • "Сухо спиране", водата в котела не е необходима;

  • мащабът на електродите намалява силата на котела, но не разрушава електродите;

  • много компактен размер (ако използвате съпоставящи котли за отопление на дърва);

  • безшумна работа.


Електрически бойлер за отопление
Електрически бойлер за отопление



Отоплителни котли


Прехвърлянето на топлинна енергия към топлоносителя се осъществява чрез "междинно" - електрически нагревател. TEN в котела могат да бъдат няколко.

предимства:
  • електрическа безопасност, няма изтичане на ток, ви позволява да зададете защитно изключване;

  • мощността е почти винаги постоянна и зависи само от скока на напрежението в електрическата мрежа;

  • възможно е плавно да се контролира захранването, когато е включено и изключено, което на свой ред намалява скоковете на напрежението;

  • работата може да се извърши върху различни охлаждащи течности;


Строителство на ТЕМ-Котли
Строителство на ТЕМ-Котли



Индукционни котли


Принципът на действие на индукционните котли е явлението електромагнитна индукция: променливото магнитно поле създава индуциран ток, който протича по плочите на две вериги. Първичният кръг е магнитна система, а вторичната верига е топлообменник или горивен елемент. В него се индуцират токове, които се контролират от променливо магнитно поле и предизвикват загряване. Съответно, от топлообменника, околната среда също се нагрява.

Индукционен котел
Индукционен котел

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
Положителни качества на газовите котлиПоложителни качества на газовите котли
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
» » Отоплителни котли
© 2021 BggeHat.com