Избор на отоплителен котел за вашия дом

Собственото крайградско гнездо е мечта на много хора. В края на краищата е толкова приятно да прекарваш време в уют на свеж въздух и да се установиш абсолютно там. Изграждането на частна или крайградска къща е отнемащ време и сложен процес, който изисква не само големи финанси, но и труд. И много важен етап от изграждането на къща е създаването на отоплителна система. Изборът на отоплителния котел за дадена къща трябва да се основава на трезво изчисление, тъй като котелът е сърцето на отоплителната система, след което е необходимо да я изберете напълно.
избор на котел за отопление на дома
За отопление на къщата трябва да изберете оптимален котел

Какво трябва да се ръководи?

Понастоящем пазарът на отоплителна техника е изпълнен както с вносни, така и с местни модели. А сред голямото разнообразие от това понякога е много трудно да се избере подходящ модел, особено ако бъдещите собственици на котела нямат определени специални познания. Как и къде да купя отоплителен котел - ние ще се занимаем с този въпрос.

Когато са запитани как да изберат отоплителен котел, те често отговарят, че основният критерий е наличието на едно или друго гориво. В този контекст ние различаваме няколко вида котли.

Газови котли

Газовите котли са най-често срещаните видове отоплителна техника. Това се дължи на факта, че горивото за такива котли не е много скъпо, но е достъпно за широк кръг потребители. Какви са отоплителните котли за газ? Те се различават една от друга, в зависимост от вида на горелката - атмосферна или надуваема. В първия случай, отработеният газ преминава през комина, а във втория - всички продукти на изгаряне се оставят през специална тръба с помощта на вентилатор. Разбира се, втората версия на представлението ще бъде малко по-скъпо, но той е този, който няма да изисква отстраняване на дим.

избор на отоплителен котел по площ
Стенни газови котли

По отношение на метода за поставяне на котли, изборът на отоплителен котел изисква наличието на модели на пода и стени. Кой котел е по-добър в този случай - няма отговор. Всичко ще зависи от целите, които преследвате. Ако в допълнение към отоплението трябва да се постави топла вода, тогава можете да поставите стени монтирани модерни отоплителни котли. Така че не е нужно да поставяте и бойлер за отопление на водата, а това - спестяване на пари. Също така в случая на модели стени можете да извеждате продукти за изгаряне директно на улицата. И малкият размер на такива устройства ще позволи да се поберат перфектно в интериора.

Недостатъкът на моделите на стените е зависимостта им от електрическата енергия.

Също така при такива модели, слаб топлообменник. Сравнението на отоплителните котли показва, че производителността на такива модели ще бъде по-малка от външната. Но подовите ефективни котли за отопление само в случай, че има комин с течение.

Електрически бойлери

След това обмислете електрическите котли за отопление. Ако във вашия район няма газ, преминаващ през магистралата, електрически бойлер ще ви спести. Такива видове отоплителни котли са малки по размер, така че те могат да бъдат използвани в малки къщи, както и в къщи от 100 кв.м. Всички продукти на изгаряне ще бъдат безвредни от гледна точка на околната среда. А инсталирането на такъв бойлер не изисква специални умения. Струва си да се отбележи, че електрическите котли не са много чести. В края на краищата горивото е скъпо и цените за него нарастват и растат. Ако попитате кои отоплителни котли са по-добри от икономическа гледна точка, това не е вариант в този случай. Много често електрическите котли служат като резервни уреди за отопление.

избор на отоплителния котел според параметрите
Електрически бойлер

Котли за твърди горива

Сега е време да се помисли какъв вид котли отопляват с твърдо гориво. Такива бойлери се считат за най-древните, такава система се използва отдавна за отопление на помещенията. И причината за това е просто - гориво за такива устройства е на разположение, в качеството му могат да бъдат дърва за огрев, кокс, торф, въглища и др. Единственият недостатък е, че такива котли не могат да работят в автономен режим.

рейтинг на отоплителните котли
Котел с твърдо гориво, работещ с газ

Модификацията на такива котли е устройства, генериращи газ. Този котел се различава по това, че е възможно да се контролира процеса на изгаряне и капацитетът се регулира в рамките на 30-100%. Когато мислите как да изберете отоплителен котел, трябва да знаете, че горивото, което използва такива котли, е дърво, влажността им не трябва да е по-малка от 30. Котлите, работещи с газ, зависят от доставката на електрическа енергия. Но те имат предимства в сравнение с твърдото гориво. Те имат висока ефективност, която е два пъти по-висока от тази на твърдо гориво. И от гледна точка на замърсяването на околната среда, те са екологосъобразни, тъй като продуктите на изгаряне не влизат в комина, но ще служат за образуване на газ.

Рейтингът на отоплителните котли показва, че котлите с един цикъл на газ не могат да се използват за загряване на вода. И ако вземем предвид автоматизацията, тогава е страхотно. Често е възможно да се намерят програмисти на такива инструменти - те регулират температурата на топлоносителя и дават сигнали, ако има спешна опасност.



Газовите котли в частна къща са скъпо удоволствие. В крайна сметка цената на котела е висока.

Котли за течно гориво

Сега помислете за котлите на течно гориво. Като работещ ресурс такива устройства използват дизелово гориво. За работата на такива котли ще са необходими допълнителни компоненти - резервоари за гориво и помещение, специално за котела. Ако мислите кой котел да избере за отопление, имайте предвид, че маслените котли имат много скъпа горелка, която понякога може да струва като газов котел с атмосферна горелка. Но такова устройство има различни етапи на властта, поради което е изгодно да се използва от икономическа гледна точка.

В допълнение към дизеловото гориво, котлите за течно гориво могат да използват и газ. За тази цел се използват заменяеми горелки или специални горелки, които могат да работят с два вида гориво.

как да изберем отоплителен котел
Котел с течно гориво

Избираме котел в различни параметри

Сега е време да поговорим за това как да изберете котел за отопление по параметри. Такива параметри включват площта на отопляемите помещения и капацитета на отоплителното оборудване.

Обмислете как да направите правилния избор на отоплителния котел по площ. В този случай трябва да се имат предвид няколко неща:

  • Ако вашата къща е изолирана според спецификациите, нейните тавани са 3м, тогава капацитетът ще бъде определен от изчислението на 1 kW на 10 кв.м.
  • Ако къщата не е изолирана по най-добрия начин, или верандите и изолираните мансарди се отопляват, тогава мощността ще бъде по-голяма.
  • Ако котелът се използва не само за отопление на къщата, но и за захранване с топла вода, мощността се увеличава с 20-50.

Разбира се, ако нямате известни специални познания, вие ще направите избор само за капацитета на отоплителния котел. В края на краищата, ако използвате по-сложна формула, тогава са включени още няколко показателя.

които котлите за отопление са по-добри
Изход на котела в зависимост от площта на къщата

Обмислете формулата за изчисляване на капацитета на котела. Изходът на котела е най-основният параметър на работа. Това не зависи от това какъв вид гориво ще се използва в бъдеще. Ако капацитетът не е достатъчен, ще замразите, ако напротив - закупите прекалено мощно устройство, тогава ще платите.

За да изберете силата на отоплителния котел, помислете за формулата. И така, включете следните параметри:

  • Площ на помещенията S.
  • Специфичен капацитет на котела за 10 кв.м. помещения Уд. - отчитане на климатичните условия: Москва и региона - 1,5 kW, Север - 1,5 - 2 kW, Южна - 0,7 - 0,9 kW.

Формулата ще изглежда така: Изход на котела = SW / 10.

Така че, ние разбрахме как да изберем най-добрия бойлер за отопление. Във връзка с това ще бъдат поставени следните въпроси - откъдето можете да купите отоплителен котел и колко е котелът за отопление. Имайте предвид, че най-добре е да купите отоплителни котли от известни производители. В края на краищата, те могат да ви гарантират качеството и дълъг живот на оборудването. И при нормални условия на работа - и следпродажбено обслужване. Разбира се, цената на отоплителните котли от световните марки ще бъде по-висока, но винаги ще бъдете сигурни в качеството на оборудването.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Газови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристикиГазови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристики
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Изчисляване на изхода на котелаИзчисляване на изхода на котела
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
» » Избор на отоплителен котел за вашия дом
© 2021 BggeHat.com