Газови котли с един и два кръга

Дори по време на нашите баби и дядовци, бе отбелязано, че котелът, използван за готвене, служи като източник на топлина по време на отоплителния процес, като го държи за доста дълго време. С течение на времето бойлери и печки дойдоха да заменят котлите. Собствениците на къщи се опитали да направят тези конструкции с високо качество, така че много често те били нещо като "сърце на къщата".

Измина известно време, техническият прогрес не спря, а бяха измислени отоплителни котли. Отначало въглища и дърва за огрев бяха използвани като източник на гориво. Когато работата на инсталацията на котли, чрез изгаряне на въглища и дърва, която е била съвършена, че е време да измисли повече вида гориво, което може да бъде рентабилно, което го прави възможно да се промени към по-добро функциониране на системата на устройството. (Виж също: Как да изберем газови котли?)

Котелът се превърна в основна връзка в цялостната работа на отоплителната система. Енергията, която се получава при изгарянето на горивото, се прехвърля в котела и след това преминава в охладител, в ролята на която действа водата. Тя също така осигурява разпределението на топлината над изискваната площ.

Газови котли с един и два кръга


Класификация на котлите в зависимост от типа гориво


Въз основа на вида на горивото, на което работи котелът, те са:



  • дизелово гориво;

  • Твърдо гориво;

  • газ;

  • електрически;

  • В комбинация.


Тези видове котли също могат да бъдат разделени на конкретни модели, които имат свои собствени характеристики, различни функции и опции. Ако трябваше да избирам отоплителната система, се препоръчва да се осигури от редица фактори, като например условията на труд на бъдещото оборудване, производителността на оборудването, както и твърденията, че имате намерение да му представи.

Изборът на този или онзи тип котел за отопление на помещението означава, че на пазара до момента, основно предложеният газов бойлер е двуканален или еднопосочен. Да разгледаме всеки един от видовете поотделно. (Виж също: Как да изберем газови отоплителни котли за вили?)


Газови котли с един кръг


За отопление на помещение се използва газов котел с един кръг. Този тип котел е специален вид бойлер, който е в основата на центъра на еднокръговата система. Такава система работи на затворена основа. С други думи, охлаждащата течност, в чиято роля може да действа вода или антифриз, под влияние на температурата се загрява в котела. След това се осъществява циркулацията на радиатори или тръби и след това охладителната течност отново отива към топлообменника. По този начин системата работи с една верига, откъдето идва и името на котела.

Газов котел еднокръвен


Допълнителни устройства на газови едноциклични котли




Едностепенният газов котел може да се използва не само за отопление на помещение. Понякога има нужда от гореща вода. В такъв случай трябва да закупите допълнително оборудване под формата на котел, който може да осигури отопление. Котелът действа като бойлер за съхранение. Този контейнер има високи топлоизолационни характеристики и е покрит с висококачествен емайл. Оборудван е с топлообменник. Той получава вода от самия котел, след което се получава нагряване. Такъв дизайн може да бъде полезен не само за отопление на помещението, но и за получаване на топла вода.

Едноканалните газови отоплителни котли с бойлер струват повече, но имат очевидни предимства. Една от тях вече се забелязва на етапа на дизайна на жилищните помещения, когато се налага да се подава топла вода. Използването на този вид отоплително оборудване с бойлер не е трудно да се предвиди възможната мощност, която може да се изисква за загряване на определена зона, а също така да се осигури точното количество топла вода. (Виж също: Кой подов газов котел е по-добър)

За съжаление, подобна система е надарена с някои недостатъци. Когато котелът работи в отоплителната система, работата на охлаждащата течност спира. Това продължава, докато водата в котела достигне специфичен температурен режим.


Видове едно-верижни газови отоплителни котли


На мястото на котела газовият отоплителен кръг може да бъде на стена или на пода. Котлите за отопление на газ са еднопосочни, както се казва в тях, са поставени на пода. Също така е възможно котелът да се постави на специална платформа. Преди да закупите оборудване, се препоръчва да се изчисли детайла на изхода на котела. Бойлерите могат да бъдат разположени директно върху повърхността на стената или върху специална рамка. Този тип котел е малък и компактен.

Газови котли, еднокръгови, подови


Двуциклични газови котли


Системата работи с две схеми. Една от схемите е необходима за отопление на стаята, а втората е за осигуряване на топла вода. В ситуации, в които фокусът е върху икономиката на оборудването и неговата компактност, като част от работата на малка площ за няколко членове на семейството, двуциклените газови котли ще бъдат разумен избор. (Виж също: Как да изберем двуканален газов котел)


Отопление на водата в двуконтурни котли


Двустенният бойлер има два основни начина за нагряване на вода: поток и съхранение. Първият метод включва използването на допълнителен топлообменник, който ще бъде вграден в котела. Необходимо е за отопление с вода, използвайки атмосферна горелка. Този дизайн се използва много често, защото има висока степен на затопляне на водата и компактни размери.

Вторият метод за нагряване на вода включва използването на допълнителен котел, който вече беше обсъден по-горе. Системата дава възможност за нагряване на голямо количество вода и също така се показва перфектно при едновременното използване на няколко точки за постъпване на вода по едно и също време.


Какво да търсите при избора си?


Първо, обръщайте внимание на капацитета, тъй като този индикатор е пряко свързан с площта на помещението, което планирате да нагреете, а също и с приблизителното количество консумирана топла вода. Трезво оценявайте възможността за използване на оборудването при ниска температура. Освен това, разгледайте възможността за работа при условия на ниско налягане, както и вероятността да използвате "не замръзване" като охладител.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Положителни качества на газовите котлиПоложителни качества на газовите котли
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
» » Газови котли с един и два кръга
© 2021 BggeHat.com