Какви са отоплителните котли?

Основният елемент, без който няма да работи отоплителната система - отоплителен котел. Естествено, ролята на охлаждащата течност е течност, която след загряването от котела започва да циркулира през тръбите, като отоплява стаите. Той помага на водата да се движи в къщата със специална помпа, тъй като водата се движи в затворена система, след като се възстанови топлината, която се връща в котела, което от своя страна го затопля отново.

Според статистиката, отоплението с газ се счита за един от най-икономичните и качествени: няма прекъсвания в доставката на топлина. Понастоящем на пазара могат да се видят най-разнообразните видове котли: електричество, течно гориво, газ, твърдо гориво, комбинирани и интересни промишлени котли - котли за отпадъчна топлина. Всеки тип ще бъде описан по-подробно в статията по-долу. (Виж също: Газови котли)

котли за отпадъчна топлина


Газови котли


Газовият бойлер се счита за един от основните източници на топлина, благодарение на високата степен на топлопреминаване и икономия. В допълнение, природният газ се счита за екологично чиста суровина. Понастоящем се отличават едно-верижни котли, двутръбни и други. В зависимост от вида на котлите се отличават с техните свойства: едно-верижните котли просто затоплят помещението, а двуконтурните котли не само загряват корпуса, но и доставят топла вода. Съществуват и различни видове котли според методите за отстраняване на крайните продукти от горенето: котли с естествено течение или с принудително течение.

Котли в която принудително горене се характеризират с това, че те имат затворена горивна камера, така че се използва тръба, чрез което всички "отпадък" и се отстранява към изходния продуктите на горенето. Важна "компонент" при инсталиране на газов котел - задължителна идентификация на топлинна енергия, а в повечето случаи хората предпочитат да се консултират със специалисти в състояние да направи оценка на отделните помещения, като дебелината на стените, площта на стъкло и височина на тавана.


Електрически бойлери


Електрическите котли, както и другите електрически уреди, имат редица характеристики. За "плюсове" на електрически бойлери е възможно да се носи компактност, лекота при управление и липса на необходимост от съхранение на гориво. Също така е важно електрическите котли да са най-безопасни сред другите видове котли, въпреки че не са по-ниски от отоплителната мощност. Друго предимство на електрическите котли е липсата на необходимост от създаване на коминна система. Такава отоплителна система е чудесна за отопление на природни места, където газът не може да се използва като гориво. И за разлика от отоплението с газ, електрическите котли не дават никакви вредни емисии. Единственият сериозен недостатък на електрическото отопление е високата цена. За да затоплите тристаен апартамент, трябва да плащате два пъти повече от обичайните разходи. Освен това е почти невъзможно да се инсталира електрически бойлер независимо и услугите на професионалистите не са евтини. (Виж също: Газови котли, двукомплектовани с турбокомпресор)


Дизелови котли


Дизеловите котли работят с течно гориво, което не им позволява да се използват за отопление на жилищни помещения в обикновени апартаменти. Понастоящем те се използват само ако не е възможно да се използва газьол. Цената на дизеловото гориво е достатъчно висока и всъщност, за да се отоплява помещението, то трябва да се използва постоянно, което се измерва в няколко литра на час. Значителен недостиг на дизелови котли, дразнещи всеки втори човек, е наличието на натрапчива миризма, така че тези котли се поставят в отделна котелна кабина.

Дизелови котли


Котли на твърдо гориво




Котлите за твърдо гориво понастоящем се използват много рядко: те се отопляват от отделни къщи, но модерните апартаменти не осигуряват наличието на отделни комини. Представете си, че един съсед, който ходи през зимата, с купчина дърва е проблематичен, но не и невъзможен: досега се използват котли за твърдо гориво според нуждите. Освен това, модерният пазар предлага на купувача модерни котли за твърдо гориво.

Най-популярни сред потребителите са котлите на дървесни отпадъци, въглища или дърво. Необходимо е да се отбележи, че комбинираният въглен, импрегниран с горим материал, е най-оптималният тип гориво за котлите за твърдо гориво. Смята се, че такъв горивен материал има голямо бъдеще, тъй като количеството топлина, отделяна от дървесни отпадъци, е малко по-голямо, отколкото от въглища или дърво. Друг важен фактор е икономиката и възможността да се използват дървесни отпадъци с печалба. (Виж също: Комбинирани отоплителни котли)


Котли за рециклиране


Котли за рециклиране - специален тип отоплително оборудване, което всъщност е котел за парна или гореща вода. Но този тип котел няма собствена пещ и като гориво за нея се доставят отпадъчни газове от различни промишлени предприятия. Какъв е принципът на работа на котлите за отпадъчна топлина? Охладената вода преминава през многобройни тръби към топлообменника, където бавно се нагрява до определена температура и след това се превръща в пара, която се доставя на потребителя. Всички примеси, които се намират във водата, попадат в така наречената бумка заедно с водния поток, където се намират. В бъдеще те се отстраняват от специалисти.

Котли за рециклиране

Капацитетът на котела за рециклиране може да варира от 40 до 100. Понастоящем котлите за рециклиране имат широка гама приложения:



  • Дизелови електроцентрали;

  • Газови електроцентрали;

  • Дизелови или газови котли;

  • микротурбини;

  • Текстил, химикали, храни, петрол и други "видове" от промишлеността.


Понастоящем подобряването на котлите за рециклиране непрекъснато работи, за да могат да получат топла вода или пара, ако е необходимо. И това и други продукти на производството се прилагат върху обектите на индустрията, които най-много се нуждаят от нея. (Виж също: Индустриални газови котли за отопление)


Кратки изводи


От всичко казано по-горе можем да заключим, че всеки тип котел има определени предимства или недостатъци, които при определени условия се усещат. Преди да изберете отоплителна система, си струва да разгледате всичко, така че в бъдеще да не плащате прекалено на електроенергия или да прекарате цялото лято в гората, като събирате дърва за огрев. Не се препоръчва да инсталирате котела самостоятелно, тъй като инсталирането на всеки тип котел изисква съветите на професионалист, който знае точно къде и как да го позиционира най-добре. Важен фактор е фактът, че е много трудно да се извършват всички изчисления и измервания независимо: съществува риск да се направи грешка, което може да струва допълнителна парична цена.

Когато купувате котел, обърнете внимание на лиценза на стоките: в момента измамите не са необичайни. Не купувайте бойлер с вдлъбнатини, пилинг боя или извита дръжка на вратите: всички те са признаци на неподходяща стока, така че дори при отстъпка такъв бойлер не бива да се купува. Е, най-важното е, че топлата ви къща ще бъде удобна и уютна, ако не само да инсталира отоплителен котел качествено, но и да я използва компетентно, тогава експлоатационният живот ще бъде по-дълъг, с много по-малко проблеми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
» » Какви са отоплителните котли?
© 2021 BggeHat.com