Подови и стенни котли

За организирането на отоплителна система от автономен тип, все по-често се използват стени или котли. Всеки от тези два вида котли има своите плюсове и минуси. За да разберете кой тип котел е подходящ за вашия дом, трябва да изучите параметрите и характеристиките му по-подробно.
стени монтирани котли
Стенен котел

Газови котли

Най-икономичните котли за отопление с газ са устройства, чрез които е възможно да се затопли водата, използвана като охладителна течност в отоплителната система. Също така с помощта на такъв бойлер е възможно да се организира топла вода. Газът е горивото, необходимо за работата на този тип котел. Трябва обаче да се има предвид, че не всяка частна къща има достъп до газовия уред.

Всички котли, работещи на горивна вила, като газ, могат да бъдат разделени на две основни категории: котли за под и бойлери на стена.

Бойлери стенни

Бойлерите за стени са по-достъпни, имат малък размер и тяхната работа не е трудна. Такова устройство може да бъде класифицирано като сложен тип, тъй като в него в допълнение към основното отоплително устройство има също такива компоненти като електронни инструменти за управление на такова оборудване и топлообменник.

нагревателни котли на стена
Стенен газов котел в кухнята

Бойлерите за стена могат да бъдат разделени на две категории. Това са котли с една верига и две вериги. Едноканалните отоплителни котли могат да се използват само за отоплителни системи. Но дву-верижните котли могат да се използват за организиране на топла вода.

Сгъваемите отоплителни котли имат някои предимства. Те се появяват много по-късно от подовите котли, така че те са оборудвани с модерни и иновативни компоненти, които значително опростяват употребата им. Такива котли се произвеждат, използвайки най-новите и най-съвременни технологии. Те имат доста малко тегло, компактен размер и можете да ги купите на много изгодна цена. Такива котли обикновено се използват за отопление на помещения с малка площ. Откритите котли за отоплителни котли показват, че те имат максимален капацитет от 30 кВт, така че те са подходящи за отопление на къщи, чиято обща площ не надвишава 200 квадратни метра. м.

бойлери за отопление
Устройството на шарнирния котел

Повечето от тези котли са оборудвани с допълнителни компоненти. Това оборудване не заема много място и се намира главно в кутията. Такива допълнителни устройства могат да бъдат: разширителен резервоар, термометър, манометър, двойка циркулационни помпи, различни сензори, които осигуряват ниво на безопасност. Всички тези елементи са в предната част на устройството, следователно, ако бъдат инспектирани или ремонтирани, те са лесни за достигане. Необходимо е само да премахнете предния панел на устройството.

Димът се отстранява чрез атмосферно течение или чрез вентилатор от вграден тип. Вече зависи от модела на устройството. Тези котли, които са оборудвани с вентилатор, имат коаксиален комин.

Двуконтактните котли имат няколко точки, предназначени за приемане на вода. Ако обаче отворите втори кран, температурата на охлаждащата течност в системата може да падне. Ако имате нужда от устройство, което да работи надеждно и стабилно, трябва да обърнете внимание на един котел с два вериги, чийто резерв за вода е около 60 литра. Такива котли са оборудвани с бойлер, който ще поддържа температурата на водата, без значение какъв натиск или разход има.

ревизионни котли за отоплителни котли
Двустенна котел

Бойлерът за стена е много популярен сред собствениците на градски апартаменти, тъй като е лек, прикрепен към стената и практически не заема полезно пространство и е сравнително евтин.



Вярно е, че има такива видове котли и техните минуси. Ако отворите крана за топлата вода, трансферът на охлаждащата течност ще бъде спрян автоматично.

Цялата мощност на устройството ще бъде пренасочена към топлообменника. Този процес се извършва в малка кутия, оборудвана с медни тръби с тънки стени. Ако водата не е с високо качество, тези елементи в крайна сметка ще се запушат и това може да доведе до счупване. Ако решите да закупите газ котел тип стена, тогава трябва да обърнете внимание на качеството на водата. Ако водата не притежава необходимото ниво на качество, ще е необходима допълнителна инсталация на филтри за почистване.

котли за подово отопление
Филтърът за пречистване на вода в система за отопление

Друга важна точка, която трябва да се обърне внимание е, че такива вградени котли за отопление са оборудвани с доста сложни електронни компоненти. Те са доста чувствителни към промените в напрежението, така че напрежението в мрежата може да предизвика тяхното разпадане. При закупуването на продукт, произведен в Европа, трябва да се помни, че те не винаги са предназначени за условия на работа в Русия, тъй като те са много по-сложни.

Ако е по-кратко да се говори за недостатъци, тогава е възможно да се определи следното:

  • Те нямат толкова дълъг експлоатационен период, колкото котлите за подово отопление;
  • Те имат по-ниски параметри на мощността;
  • Необходимо е да се използва антифриз, който отговаря на определени изисквания;
  • Необходима е охлаждаща течност с по-високо качество.

Газови котли тип "под"

Основната им разлика от стената е, че инсталацията се извършва на базата на пода. Друго предимство е, че топлообменникът в подовия котел е изработен от материал като чугун или стомана, но медните топлообменници се използват в стени монтирани котли.

най-икономичния котел за отопление
Етажен газов котел

Подовите отоплителни котли се характеризират с висока надеждност и тиха работа. Въпреки това, за нормалното им функциониране ще бъде необходимо да се изгради вентилационно устройство с доста сложна конструкция. Също така за подов тип котел ще бъде необходимо да се намери стая, която ще служи като котелно помещение. Подовите бойлери са много по-скъпи от монтираните на стената котли, но се характеризират с по-високи параметри на мощността.

Основните предимства на подовите котли могат да бъдат изброени, както следва:

  • Високо ниво на производителност. Това е така, защото горивната камера в тях има специален дизайн.
  • Висока ефективност. Котелът за подово отопление може да се използва за отопление на големи площи. Също така, такива котли могат да осигурят няколко сгради с топлина наведнъж. Например, ако в близост до къщата има лятна кухня или сауна.
  • Икономиката. Поради факта, че такива котли са оборудвани с автоматична система за управление, е възможно да се контролира консумацията на енергия.
  • Висока функционалност. Допълнителните устройства могат значително да увеличат капацитета на котлите от този тип. Котелът може да бъде оборудван с устройства като различни термостати, сензор за управление на температурата на улицата и др.
  • Не създава шум по време на работа.
  • Нивото на вредните емисии е минимално.
  • Дълъг експлоатационен живот.

Има такива видове котли и техните недостатъци и би било несправедливо да не говорим за тях:

  • За монтаж на подови котли е необходимо да се намери определена стая;
  • Инсталирането на подов котел е много по-сложен процес от инсталирането на стенен котел;
  • Основното оборудване на такъв монтаж не включва компонентите на свързването му;
  • Допълнителните устройства понякога дори надвишават ценовата категория на самия котел;
  • Проблеми с електронните устройства могат да възникнат при прекъсвания на захранването.

За да изберете най-подходящото за Вас и най-икономичното отопление на бойлера, трябва да определите какъв трябва да бъде капацитетът ви, колко искате да спестите гориво и какъв комфорт имате нужда. Като отговаряте на тези въпроси, ще можете да разберете кой тип котли е по-добре да дадете предпочитание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Настенни, енергонезависими газови котлиНастенни, енергонезависими газови котли
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
» » Подови и стенни котли
© 2021 BggeHat.com