Видове отоплителни котли

Днес, отопление къщи, както и ваканционни домове е трудна задача за разработчиците. Такива мерки са свързани с факта, че парцелите, разпределени за тяхното изграждане, рядко се внасят в системата за централно отопление. Освен това поддържането на отоплителната система е много по-евтино. Един от централните компоненти на оборудването, необходимо за създаване на автономна отоплителна система, е отоплителния котел.

Като един от най-важните обекти на отоплителната система, в повечето случаи тя поема изпълнението на основните процеси, протичащи в нея. Преди да започнете инсталирането на парния котел, е необходимо да изолирате основните типове, да разглобите функциите и да изберете най-добрата опция за използване. Обмислете най-често срещаните видове отоплителни котли. (Виж също: Електрически котли за индивидуално отопление)

видове отоплителни котли


Основания за класификацията на отоплителните котли


Най-често като основа за класификацията на отоплителните котли са най-разнообразните параметри и свойства. В зависимост от тях се разпределят тези или други видове газови котли. Един от тези параметри е назначаването на парни котли. В зависимост от този индикатор съществуват три основни вида котли - котли за производство на енергия, промишлени и отпадъчни топлини. Енергийните парни котли се използват главно за производството на пара, която е отговорна за работата на парни турбини. Индустриалните модели произвеждат пара, предназначени за технологични нужди.

Различните видове котли също могат да се различават един от друг поради естеството на движението на топлоносителя. В зависимост от това, се разграничават два основни типа котли: котли за пожарогасене и водни тръби. Много важна роля играят и принципите на движението на водата и сместа пара - вода за тръбите. Като се започне от това, ние можем да определим следните видове котли: барабан и перфорирани. Пароструйни котли с директен поток са проектирани много просто, а дизайнът на барабанни парни котли, напротив, се нуждае от някои коментари. Една от характерните особености на този тип отоплителни котли е възможността за работа при принудителни и природни условия на циркулация. Но при условия на принудителна циркулация е необходимо да се погрижи за предварително инсталиране на необходимото помпено оборудване.


Изисквания за инсталирането на различни видове котли за отопление


При планирането на оборудването на котелни инсталации трябва да се внимава да се спазват редица важни условия: (Виж също: Газови котли)



  • Вентилацията за газовия котел трябва да бъде внимателно обмислена - трябва да има източник на въздух в помещението, където ще бъде разположен този нагревателен елемент.

  • Размерите на помещението трябва да са достатъчни, за да позволят безпрепятствена инсталация и ремонт.

  • За да се избегне създаването на извънредни ситуации и увеличаването на опасността от пожар, подовете под котела трябва да бъдат изработени от незапалими, безопасни материали.
  • (Виж също: Комбинирани отоплителни котли)
  • За поддържане на захранването с гореща вода, както и за грима на системата, е необходимо да се подаде студена вода към горивната система.

  • За да се оттегли навреме котелът и аварийният канал, трябва да се погрижите за работещата канализация.




Вентилация за газов котел


Сервиз и правила за избор на газов котел


Предвид факта, че съвременните модели на газови котли се характеризират с висок коефициент на ефективност и освен това позволяват значително икономии на енергия, подмяната на котлите е много полезно решение за много от тях. Но преди да продължите с подмяната на отоплителния котел, е необходимо да се вземат предвид редица съществени закономерности. (Виж също: отоплителни вили)

При избора на отоплителен котел е необходимо да се обърне внимание преди всичко на параметрите на оборудването за генериране на пара. Единицата за измерване на този параметър е килограм пара, произведена за един час работа от оборудването. Не по-малко важно е налягането на парата, което се генерира от оборудването за парогенератор. Също така е необходимо да се вземе предвид естеството на горивото, използвано за работа на генератора. Не е тайна, че отличават твърдите (торф, въглища, дървесни отпадъци, дърва за огрев), течности (гориво, дизелово гориво), газообразно и електрическо гориво. При избора на гориво е необходимо да решите кой от предложените варианти ще бъде най-полезен за Вас и източниците на това, което гориво е налично за вашия регион. Природата на използваните котли също зависи от района, в който ще се използват. Тя може да бъде като изграждане, толкова лесно, хранително-вкусовата и селскостопанската промишленост.

Ако няма нужда от голямо количество пара, използването на електрически парогенератори е допустимо. Ако е необходимо, произведете от 150 до 370 кг пара за час, оптимално е котел, който работи на дизелово или твърдо гориво, както и газ. Основно предимство на такива котли е и възможността да се използват в абсолютно всякакви условия. Производителността на котлите, работещи с газ, е малко по-ниска и варира от 70 до 160 кг пара за час.


Поддръжка и безопасност на котела


Като се има предвид факта, че с началото на всеки следващ отоплителен сезон в котела спада налягането, трябва да предприемете по-ранни стъпки за отстраняване на този недостатък. Първата стъпка в премахването на проблема е да откриете основната причина за това нарушение. По правило спадът на налягането се провокира от изтичане в свързващите секции на елементите на отоплителната система. В този случай е необходимо неповредената зона да бъде открита и, ако е възможно, да се смени повредената част на системата. Проверете топлообменника и разширителния резервоар на котела. (Виж също: Комбиниран отоплителен котел)

котелът спада под налягане

Възможна заплаха е и възможната експлозия на котела. За да се избегне това, внимавайте за качеството на металообработката, както и за правилността на нейното проектиране и инсталиране. Не позволявайте рязко увеличаване на налягането в котела.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
» » Видове отоплителни котли
© 2021 BggeHat.com