Отопление на вода в частна къща

В Русия се появяват тежки настинки през зимата, така че е абсолютно необходимо да има висококачествено водно отопление в частна къща. Такава система има предимство пред останалите, тъй като през всичките години тя вече се е показала с най-добрата ръка. Отоплението в пещта и огнището не е толкова ефективно днес, а е просто почит към нашата богата история.
отопление на вода в частна къща
Студената и снежна зима без отопление не може да направи ...

Принцип на функциониране на отоплението на водата

Водното отопление на частна къща стана толкова популярно, че всъщност това е прост механизъм. Има затворена верига, в която котелът загрява водата до желаната температура, тръбите отиват към батериите или радиаторите в помещенията и отделят топлина, след което се връщат обратно в котела.

отопление на водите частна къща
Схемата за отопление на водата

В допълнение към основните елементи - котел, тръби и радиатори, системата може да включва и допълнителни. Разширителният резервоар служи за отстраняване на излишната вода, която се е появила при нагряване. Също така благодарение на резервоара в системата няма кислород. Друг елемент е циркулационната помпа. Това устройство служи за поддържане на непрекъснат воден цикъл в системата, с помощта на такава помпа скоростта на нагряване на стайната температура се увеличава поради факта, че водата се движи по-бързо. Също така в системата може да има манометър, термостат, въздушен сепаратор, предпазни клапани.

Избор на отоплителна техника в частна къща

Най-важното оборудване, което правилно осигурява подгряване на вода в частна къща, е котел.

При закупуване на бойлер обикновено се приема, че мощността е 1 kW на 10 кв. М от стаята, която се отоплява.

Също така се има предвид и фактът, че височината на таваните е взето не повече от 3 метра. Освен това се вземат предвид и обемът на помещението, нивото на изолация на самата къща, големината на прозорците и допълнителните потребители на топлинна енергия.

Така че, при отопляема площ, изходът на котела ще бъде равен на:

  • 60 - 200 квадратни метра. - до 25 кВт;
  • 200 - 300 квадратни метра. - 25-35 kW;
  • 300 - 600 кв.м. - 35-60 kW;
  • 600 - 1200 кв.м. - до 100 kW.

За да се осигури отопление на водата в страната или в частна къща, е възможно да се вземе електрически бойлер на площ от 30-1000 кв.м. капацитет от 3-105 kW. Но електрическите котли имат недостатъци - висока цена на електроенергията, постоянни прекъсвания на електрозахранването и капки, недостатъчна мощност.

водно отопление във вилата
Електрически бойлер

Също така трябва внимателно да изберете тръбопровода. Използвани тръби от различни материали, всяка от които има свои предимства и недостатъци. В старите времена най-често срещани са стоманени тръби. Но днес те се използват по-рядко. В края на краищата тези тръби са по-податливи на процеси на корозия.

Ето защо в наши дни по-често се използват тръби от неръждаема стомана или поцинковани.

Медните тръби също печелят популярност. Те са в състояние да понасят високи температури, сами по себе си - трайни, така че медните тръби са най-надеждни. Но те не са евтини. В допълнение, през последните години, все по-често можете да намерите нагряване на вода в дървена къща с полимерни тръби. Такива тръби са направени от метална пластмаса или пропилей (с участието на алуминий). Тръбите, изработени от такива материали, са издръжливи, устойчиви на корозия, в тях няма отлагана утайка. Но те имат достатъчно голям коефициент на разширение при нагряване.

отопление на вода в дървена къща
Свързване на котела с медни тръби

Какви са схемите за отопление на частна къща?

Схемите за отопление на частна къща могат да бъдат едноканални и двуканални. Еднокръговата система служи само за отопление на стаята. Това е по-проста и евтина система, която е подходяща, ако имате къща с площ до 100 квадратни метра. Такава система включва котел с един кръг и атмосферен изпускателен отвор, еднотръбно окабеляване от стоманени или полимерни тръби, чугунени, стоманени или алуминиеви радиатори.

система за отопление на битова гореща вода
Системи за отопление с едно и две кръгове

Системата за еднокръвно нагряване може да бъде подобрена чрез двутръбно окабеляване, добавяне на циркулационна помпа, термостатични вентили на радиатори.

Ако искате да оборудвате система с един кръг за отопление на вода за битови нужди, прегледайте инсталирането на газовата колона или котела. В друг случай можете да направите двукомпонентна система, която не само за отопление, но и за отопление на водата.

Системата за отопление с двойна система на частна къща е много удобна опция.

Тук котелът е удобен за нуждите на топла вода за семейство с не повече от 4 души. Водата трябва да бъде чешмяна вода или омекотена, твърда вода от кладенеца няма да работи. Възможно е да се оборудват две еднокръгови системи, първата от които ще бъде "отговорна" за отопление на помещенията, а втората - за отопление на водата. Благодарение на тази система през лятото ще използвате само отоплителната система и само 25 капацитета на котела се изразходват за нея.

разпространение на тръби



Водната отоплителна система на частна къща предполага използването на три варианта за оформление на тръбопровод - еднотръбна система, двутръбна система и колекторна система.

Системата с една тръба е система, при която от котела нагрятата охлаждаща течност (вода) постоянно преминава от една батерия в друга. Такава система има един голям недостатък - много е трудно да се контролира окабеляването, защото при припокриване на достъпа на вода до някой от радиаторите останалите се припокриват.

схеми за отопление на вода двуетажна къща
Еднотръбна система

В двутръбна система за всеки радиатор има тръба с топла и студена вода. Така че, при такава система домашното отопление на къщата може да се регулира много удобно.

водна отоплителна система на частна къща
Дву-тръбна отоплителна система

Друга система е колекторната система. Тя се нарича радиация. Тук механизмът работи по този начин: от колектора (което е устройство, което събира вода) се подават две тръби към всяко отоплително устройство - директно и обратно. Благодарение на това можете просто да монтирате системата с скрити тръби, да поддържате определена стайна температура и да я регулирате.

Ако имате двуетажна къща

Днес схемите за отопление на двуетажна къща са много различни. Това може да бъде колекторна система и двутръбно окабеляване. Единичната тръбопроводна инсталация (така че радиаторите са свързани в серия) е по-рядко използвана като схема за загряване на вода за едноетажна къща или двуетажна къща.

Двупроводната схема за двуетажна къща е универсален и практичен вариант.

За всяко отоплително устройство има две тръби - за захранване и изхвърляне на вода. Експертите съветват да направите това: поставете регулиращ вентил пред всеки радиатор.

Схемата за колекционери в двуетажна къща е доста скъпа. Водното отопление на двуетажна къща с такава система, въпреки това, също е популярно. В крайна сметка има предимство на лицето - инсталирането на тръбопровода е скрито, така че интериорът не се влошава. В този случай котелът е поставен на първия етаж, разширителният резервоар - на втория. Тръбопроводът се намира под подовите, таваните или прозорците, така че има чудесна възможност да се скрие.

Системата за събиране е много ефективна и защото тук на всеки радиатор има регулиращ кран. Това е много удобно, защото в зависимост от вашите нужди можете да настроите свой собствен климат.

отопление на водите частна къща
Колекторна система за отопление на двуетажна къща

Алтернативни начини за загряване на вода в частна къща

В допълнение към традиционното отопление с отоплителен котел, има и други видове загряване на вода в частна къща. Такива съвременни системи са ефективни като основните отоплителни системи у дома или допълнителни.

Много често днес може да се чуе такава фраза - системата "топъл под". По принцип топлата подова настилка е същата като отоплението на частни къщи, което също може да се използва като допълнение към основното отопление. Топлият етаж има предимства - има голяма площ от топлопренос. В крайна сметка, в този случай, подът на стаята е практически голям радиатор. И въздухът по този начин се затопля правилно - топло е в дъното и леко по-хладен от горе.

водно отопление на частни къщи
Под

Благодарение на системата на топъл под, е възможно да се намали работната температура на охлаждащата течност (не повече от 55 градуса по Целзий). Възможно е също така да се зададе топлинната мощност в желания диапазон.

Недостатъците на системата са топъл под - трудно е да се монтира такава система, а при цялостен ремонт е невъзможно, или трябва да повдигнете пода или да го задълбочите.

Обикновено отоплението е друга възможност за алтернативно отопление на водата. Всъщност подовото отопление на къщите е средата между радиаторната система и топъл под. В този случай отоплителното оборудване е разположено около периметъра на помещението на нивото на основата. Благодарение на това стените и пода са равномерно затоплени. Въздухът в помещението също е еднакъв. С такава система водното отопление на селска къща или частна къща ще ви позволи да оборудвате интериора без големи радиатори, всички без загуба на топлина.

водно отопление на къщи
Подгряване на настилката

заключение

По този начин, преди да решите да инсталирате отопление на вода във вашия частен дом, трябва да изберете подходящата опция - традиционно отопление с помощта на радиатори или съвременни методи. Всяка система има предимства и недостатъци, затова най-добре е да поканите специалисти да проектират отоплението, което ще може да вземе предвид всички детайли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отопление частна къщаОтопление частна къща
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Отопление на водатаОтопление на водата
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
» » Отопление на вода в частна къща
© 2021 BggeHat.com