Отоплителна система с естествена циркулация

Използването на този тип отопление, като отоплителна система с естествена циркулация, е най-често срещаната при къщи и вили. Неговите предимства са наличност, икономичност, лекота на инсталиране и работа. Създаването на отоплителна система с естествена циркулация не изисква използването на помпи или допълнително оборудване, захранвания, тъй като хидростатичната глава се появява спонтанно по време на движението на охлаждащата течност.
отоплителна верига с естествена циркулация
Отоплителна верига с естествена циркулация

Мнозина считат за недостатък, че използването на тази система е допустимо само в доста малки сгради. По-специално, радиусът на системата (хоризонтално устройство) не трябва да надвишава 30 метра. Освен това не всички хора предпочитат да използват отопление без помпа, тъй като скоростта на превключване в мрежата също е достатъчно ниска.

Предимства на система с естествена циркулация

Първото и едно от основните предимства на системата може да се нарече нейната икономика. Всъщност, нейното инсталиране, както и по-нататъшната поддръжка изискват сравнително малко финансови разходи. Схемата за отопление с естествена циркулация не изисква допълнително оборудване под формата на циркулационни помпи. И това означава, че няма да почувствате вибрациите и шума на работата им. Освен това, липсата на необходимост от инсталиране на такава помпа означава, че не е нужно да отделяте допълнителни средства, за да платите за електроенергията, необходима за нейното управление.

отоплителна система с естествена циркулация
Схематична схема на отопление с естествена циркулация

Друго съществено предимство на тази система е, че топлоносителят циркулира непрекъснато.

Това се дължи на факта, че температурата и плътността на охлаждащата течност постоянно се променят. В същото време, благодарение на тази цикличност, топлината се разпределя равномерно между всички нагревателни елементи, включени в отоплението на къща с естествена циркулация.

Популярността на системата е свързана и с факта, че нейният дизайн, инсталация и по-нататъшна поддръжка не изискват специални умения.

Това означава, че за да създадете качествена отоплителна система, не е нужно да привличате допълнителни специалисти - можете да направите всичко сами. Също така, в бъдеще собственикът на сградата ще може да се справи с малки разбивки. Въпреки това, при правилно планиране и качествено изпълнение, отоплението на частна къща без помпа може да работи, без да се изисква основен ремонт от най-малко 30-35 години.

Как функционира тази система?

Движението на охлаждащата течност (вода) през тръбите се дължи на факта, че масата и плътността на течността се променят с нарастваща и намаляваща температура. Намаляването на масата и плътността на водата се получава, когато се нагрява в котела. По това време в тръбите вече се дава по-топлата по-студена вода, която има голяма маса и плътност. В този случай, под влиянието на гравитационните сили, студената вода в радиатора се заменя с гореща вода.

За да разберем точно как функционира гравитационната отоплителна система, достатъчно е просто да си припомним хода на физиката. Водата, загрята в котела, която е по-лека, се издига свободно през тръбите на централната тръба. В този момент тежка студена вода се спуска в котела. Топлата вода, достигаща до горната точка, се разпределя равномерно върху радиаторите. В тях студената вода се спуска към дъното на акумулатора и след това го оставя напълно, защото е просто "изтласкана" от горещата.

В момента на получаване на горещия топлоносител в радиатора се извършва процес на освобождаване на топлина. Това означава, че постепенно отоплява радиаторните материали, пренасяйки топлината директно в стаята. Освен това охладената охлаждаща течност отново се заменя с горещо. Този процес е непрекъснат. Течността циркулира, докато се нагрее - т.е. докато котелът работи.

Принципът на изграждане на отоплителна система с естествена циркулация

Самонагряващата система за отопление на частна къща се състои от следните елементи:

  • бойлер. Той е, който извършва отоплението на охлаждащата течност. Има голям брой видове котли, които работят с различен тип гориво.
  • тръбопровод. Той може да бъде единичен или двоен (за обратния ток).
  • отоплителни елементи - радиатори.
  • разширителен съд.

При проектирането и инсталирането на такава верига като Samotechnaja отоплителна система, че е изключително важно да се придържат към задължителните изисквания - една тръба, през която на охладителната течност се движи, трябва задължително да имат наклон.

Тя трябва да бъде най-малко 0,005 м на метър тръбопровод и да бъде насочена към отоплителния съд. Тоест, ако радиаторът и котелът са разположени на същия етаж, то нивото на входа на тръбата към радиатора трябва да е малко по-високо. Необходимостта от пристрастия се дължи на няколко фактора:

  • На тръба, която има наклон, студената вода се движи много по-бързо към отоплителния резервоар.
  • присъствие наклон е от решаващо значение за въздушни мехурчета, включени в процеса на нагряване на топлоносителя, ефективно повишава до специален разширителен съд, а от там - се отделят в атмосферата.
гравитационна отоплителна система
Необходимият наклон на гравитационната отоплителна система

Наличието на разширителен съд на система, като например гравитационна отопление на полипропилен, е полезно да се създаде допълнителен натиск в системата, което прави скоростта на движение на топлоносителя е малко по-високо.

Трябва да се отбележи, че скоростта на движение на охлаждащата течност в тръбата директно зависи от няколко фактора. На първо място, това е разликата в такива количества като плътността, масата, обема на охлаждащата течност в горещо и студено състояние.



Освен това скоростта на движение на охлаждащата течност се влияе и от нивото на разполагане на отоплителните елементи (радиатори) по отношение на отоплителния котел. Въпреки това, гравитационното налягане, възникващо по време на прехвърлянето на охлаждащата течност, се консумира до известна степен във време, когато течността преодолява съпротивлението на тръбопровода.

Допълнителни препятствия, които също така консумират значително количество гравитационно налягане, са допълнителни радиатори, разклонения, ротации, присъстващи в системата. За по-ефективно отопление (и постигане на максимална скорост на топлопреминаване) е необходимо да се отоплява с естествена циркулация, така че да има по-малко такива препятствия. В случай, че такава "сложност" на системата е причинена от необходимост, решаването на трудността, която възниква, е използването на тръби с по-голям диаметър.

гравитационна отоплителна система
Монтаж на отопление

Двутръбна отоплителна система с естествена охладителна циркулация

По-сложна гравитационна схема на отоплението, осигуряваща наличието на две вериги на отоплителната система наведнъж. Един от начините е движението на топла вода, която се премества от котела към радиаторите. И втората схема е предназначена за изтичане на охлаждаща течност от радиаторите към отоплителния котел. Тази гравитационна отоплителна система осигурява по-внимателно планиране и използване на увеличен брой материали (тръби).

отопление с естествена циркулация
Двутръбна отоплителна система с естествена охладителна циркулация

Принципът на монтиране на двутръбна система, която включва гравитационно отопление, е доста труден процес, който може да бъде разделен на няколко етапа:

  • монтаж на главния тръбопровод. Нагревателната тръба (на която се движи топлата вода) излиза от котела до разширителния резервоар. Трябва да се отбележи, че най-доброто място за свързване на решетката към резервоара е долната трета от неговата обща височина.
  • на ниво около една трета от височината на помещението (да се измерва от нивото на пода), отоплителната тръба е свързана към окабеляването. Тя е от нея и ще бъдат поставени тръби за отоплителни уреди - радиатори.
  • за навременното отстраняване на излишната течност в системата, преливната тръба трябва също да бъде вкарана в резервоара. Чрез използването му, излишната течност ще бъде изпратена до канализацията.
  • тръбите за отстраняване на вече използваната (тоест - охладена) вода трябва да бъдат нарязани на дъното на радиатора. Чрез тези тръби водата се връща към отоплителния котел. Те се поставят успоредно на тръбите, захранващи гореща охлаждаща течност.

Планиране на естествено отопление у дома, трябва да имате предвид някои от функциите. Преди всичко, тръбата на основната тръба трябва задължително да бъде изолирана - в противен случай има вероятност за значителна загуба на топлина.

Освен това е необходимо да изолирате помещението, в което има разширителен резервоар. Най-често тази стая е специална стая на последния етаж или на тавана. Ако тази стая не е изолирана, това може да доведе до факта, че част от охлаждащата течност просто замръзва - и това ще предизвика разпадане на системата.

гравитационна отоплителна система
План за отопление

Друга важна характеристика - при планирането на системата, преди да се нагрява без помпа, трябва внимателно да се изчисли нивото на мястото на котела, разширителния резервоар и радиаторите. С правилното планиране се постига необходимия натиск, което допринася за по-ефективното функциониране на системата. Трябва да се има предвид, че най-вече трябва да се намира котел за отопление.

Най-добре е той да оборудва отделна стая на приземния етаж или в мазето. Ако капацитетът на оборудването на отделна стая не е (или просто няма сутерен, сутерен), котелът трябва да се намира във вдлъбнатината. При правилното изчисление подобна система е достатъчна за отопление на сградата, състояща се от 4-5 стаи с прилежащи всекидневни.

гравитационна отоплителна система на частна къща
Котелна къща на частна къща

Еднотръбна отоплителна система с естествена циркулация

Еднотръбната схема е най-простият модел на отоплителната система. Такава естествена отоплителна система приема мястото на отоплителния кръг възможно най-високо (под тавана). В този случай тръбите за връщане на отработената охлаждаща течност се намират под нивото на пода.

Популярността на системата се дължи на факта, че минималният брой тръби се използва за нейното създаване. В същото време инсталирането не отнема много време и усилия, тъй като няма нужда да го стените в стените.

Предимството на тази система е и фактът, че за нормалното й функциониране е допустимо да се поставят радиаторите и отоплителния котел на същото ниво. В същото време трябва да се отбележи, че двутръбната гравитационна отоплителна система на двуетажна къща с такова местоположение на радиатори и котел няма да работи, тъй като няма да има достатъчно налягане за нормална циркулация на охлаждащата течност.

отопление без помпа
Еднотръбна отоплителна система с естествена циркулация

За правилното функциониране на системата е необходимо в нея да има разширителен резервоар. В много отношения неговият обем зависи от броя и размера на използваните радиатори. В този случай е необходимо да се направи точно изчисление на гравитационната отоплителна система, така че максималният капацитет на резервоара да бъде запълнен само с ¾ обем.

Трябва да бъде най-внимателен - нивото на охлаждащата течност не трябва да пада под нивото на тръбата, през което горещата вода се разпространява през тръбите към радиаторите.

Ако водата не достигне нивото на сплитер - доставката му към радиаторите ще бъде спряна. За да може да се допълни количеството вода в системата, към резервоара трябва да бъде свързана тръба с кран, свързана с водопроводната мрежа. В този случай винаги можете да компенсирате количеството охлаждаща течност. Освен това, в резервоара трябва да инсталирате друг кран - чрез който можете да източите цялата вода от системата, в случай че се налага ремонт.

Възможно е да се каже със сигурност, че гравитационното отопление е идеален избор за практичен собственик на малка селска къща. И за големите сгради е по-целесъобразно да се използват системи за гравитационно отопление, но двутръбна система, допълнена с циркулационна помпа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
» » Отоплителна система с естествена циркулация
© 2021 BggeHat.com