Помпа за котел

Циркулационната помпа за отоплителния котел в системата играе доста важна роля - всъщност с помощта му се охлажда охладителната течност. Единна циркулация с определена скорост - гаранция за качествено отопление. Следователно изборът на помпа за отоплителна система е от голямо значение и в някои случаи е необходима допълнителна помпа за отопление.
котелна помпа
Циркулационна помпа за котел за отопление

Видове циркулационни помпи

Правилната работа на циркулационната помпа е осигурена от специален елемент - ротор, в чиито краища са поставени специални лопатки, чрез които се увеличава движението на охлаждащата течност в тръбите.

Повечето модерни модели циркулационни помпи имат монтиран един ротор, но на някои устройства можете да намерите два такива елемента.

Независимо от броя ротори, помпите за отоплителни котли ще работят ефективно само ако в системата няма въздух.

Има два основни вида помпи - мокър ротор и сух.

Помпа с мокър ротор

Както подсказва името, в помпа с мокър ротор този елемент е потопен директно в охлаждащата течност. Специалният дизайн позволява на циркулиращия флуид да влиза в контакт с елементите на ротора и по този начин да действа като охлаждащо и смазочно средство за отделните компоненти на помпата. Ясното предимство на помпата с мокър ротор е, че циркулационната помпа за централно отопление е почти безшумна, тъй като вибрациите и звукът на работния ротор се абсорбират от самата охлаждаща течност.

помпи за отоплителни котли
Помпа с мокър ротор

Мини помпи за отопление от този тип могат да се използват като отоплителни системи и в тези, които работят успоредно и битова гореща вода. В същото време такава битова отоплителна помпа може да се използва както за жилищни сгради, така и за промишлени помещения (промишлена циркулационна помпа за отопление). Промишлени помпи за отопление имат висока мощност.

Проверка на помпата по два начина - визуално (връвният винт е развит) или хардуер (с помощта на специално устройство).

Суха роторна помпа

Благодарение на изолацията на компонентите от влага циркулационна помпа за отопление 12в със сух ротор с голям капацитет и може да изпомпва достатъчно големи количества охлаждаща течност, което го прави валиден използването на такова оборудване за отопление на големи площи. Ясна разлика между сухо и мокро помпа, в допълнение към ротора позиция по отношение на охлаждащата течност е също факта, че, ако е необходимо в ротор сух помпа може да бъде заменена от по-мощен двигател.

въздушни термопомпи за отопление
Суха роторна помпа


Има разлика между помпите и връзката на двигателя. По-специално такива центробежни помпи за нагряване са:

  • свързване;
  • фланец.

Защо се нуждаете от циркулационна помпа

Отоплителните системи с естествена циркулация на охлаждащата течност са били популярни дълго време, но дори и днес те могат да бъдат намерени в отделни къщи - няма отоплителна помпа за отопление. В такава система охлаждащата течност се движи поради елементарните закони на физиката. В сърцето на циркулацията е различна плътност и маса на горещата и студената охладителна течност. Освен това, малък наклон на тръбите на системата също улеснява движението.

допълнителна помпа в отоплителната система
Отоплителна система с циркулационна помпа

Въпреки това дори малки грешки при инсталирането на системата могат да доведат до факта, че качеството на отоплението на помещенията ще бъде значително по-ниско. За да се избегне това, системата е допълнена с циркулационна помпа. Електрическата помпа за отопление на къщата лесно елиминира всички недостатъци на системата с естествена циркулация на охлаждащата течност. А именно:

  • системата не изисква наклон на тръбата, който се счита за необходим за спонтанното прехвърляне на охлаждащата течност;
  • Не поставяйте твърди правила на напречното сечение на тръбите - те могат да имат по-малък диаметър;
  • в системата, поради разликата в температурата няма запушалки, предотвратяващи циркулацията на охлаждащата течност;
  • затоплянето на помещението става по-равномерно, защото охлаждащата течност се движи през тръбите с определена, винаги същата скорост;
  • разликата в температурата на входа и изхода е минимална - поточните помпи за отопление позволяват спестяване на определено количество гориво.
мини помпи за отопление
Вариации на мястото на циркулационната помпа

Стабилната температура на охлаждащата течност в системата спестява не само гориво, но и значително удължава ефективността на котела. В крайна сметка при такива условия помпата за изпомпване на отоплителната система винаги работи с определено захранване - няма условия за прегряване на елемента.

Системата, в която се използва циркулационната смесвателна помпа, е по-икономична.

По-специално, използването на температурни контролери е позволено в такава система. Разположени на всеки радиатор, те ви позволяват да регулирате нивото на загряване. По този начин можете да изберете коя температура ще ви бъде най-удобна. Освен това, използването на такива регулатори леко намалява нивото на нагряване на водата, което води до икономия на гориво.

Освен това циркулиращата отоплителна помпа позволява чрез активен топлопренос да поддържа стабилна и комфортна стайна температура, дори ако котелът временно се изключва. Допълнително предимство на системата с циркулационна помпа е и фактът, че тя може да използва по-малко топлоносител, отколкото в система с естествена циркулация.

 

В допълнение, отделните модели помпи се изработват по такъв начин, че дори и в неотопляващия сезон помпата за зареждане на отоплителната система да се включи веднъж дневно, за да задвижи охлаждащата течност през тръбите. Това помага да се поддържа нормалната работа на системата. Възможно е обаче да имате нужда от допълнителна помпа в отоплителната система. По-специално, може да бъде помпа за зареждане на отоплителната система - специално устройство, което се изисква за запълване на водата. Въздушните термопомпи за отопление са отделна категория отоплителни системи, използвани в съвременното време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Помпа за подово устройство за топла вода, приложение, монтаж и поддръжка със собствени ръцеПомпа за подово устройство за топла вода, приложение, монтаж и поддръжка със собствени ръце
Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?
Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиранеОтоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
» » Помпа за котел
© 2021 BggeHat.com