Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?

Неотоплена къща - структурата на сезонната употреба. Невъзможно е да живеете постоянно на студено място. Най-малко в нашата страна. Отоплителният котел в самата сграда не го прави жилищен. Удобната температура в добре поддържана къща се постига чрез комбинираната работа на цялата система за захранване с топлина.

Видове отоплителни системи и основни блокове на затворената магистрала

Има две версии на отоплителната мрежа: затворена и отворена. Последният вариант при изграждането на нови вили и къщи практически не се използва. Затворената верига осигурява по-бързо и по-добро отопление на къщата. Основният недостатък на това отопление е зависимостта от електричество. Хората в нашата страна обаче са свикнали с конкретната услуга на съответните услуги и често използват автономни източници на електроенергия (дизелови или бензинови генератори).

Отворете системата за топлоснабдяване

Отворете системата за топлоснабдяване

Затвореният контур се различава от предшественика си (отворена система) с допълнителни блокове. За такъв отоплителен принцип са необходими няколко модула:

  • бойлер за гореща вода за къща отопление;
  • биметални, стоманени радиатори или чугунени батерии;
  • тръбопроводи (метални или металопластични);
  • разширителен резервоар (затворен или мембранен тип);
  • сензори, филтри и вентили;
  • циркулационна помпа (помпа).
Затворена система за топлоснабдяване

Затворена система за топлоснабдяване

Надеждно загряване на затворения тип без тези единици е невъзможно. Всеки от тях изпълнява определена функция. Топла вода или антифриз се подават към тръбите от котела или пещта до радиаторите. Батериите се загряват, повишават температурата в помещението. Ако обаче в отворената верига цикълът на водата е бил осигурен от законите на физиката, тогава в затворената магистрала се използват допълнителни механизми. В модерните системи циркулационните помпи се използват за циркулация на отоплителната среда за загряване на частни къщи.

Устройството и принципът на помпата за отопление

Помпата за затворено отопление в частна къща е един от основните възли. Много са публикувани рекламни и информационни брошури за котли и радиатори. При други възли, включително помпи, е по-трудно. Разбира се, във всеки магазин днес има специално обучен човек, който ще разкаже и ще покаже всичко. Често, дори ако не го искате. За да не станете жертва на непрофесионализъм или лошо настроение на консултанта, по-добре е предварително да проучите наличната информация.

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа

Съставът на циркулационната помпа включва:

  • тяло, изработено от устойчив на корозия материал;
  • керамичен ротор;
  • вал с острие, закрепено с остриета;
  • електрически мотор.

Принципът на действие не е сложен. Електрическият мотор стартира ротора, в резултат на което охлаждащата течност се изтегля от едната страна на помпата, а когато се оставя на другата, създава необходимото налягане в системата. Движението на вода или антифриз в отоплителната мрежа създава устройства от два вида: сухи или мокри. Всеки от тях има силни и слаби страни. Perpetuum mobile, за съжаление, все още не е изобретен.

Сухи и мокри помпи - каква е разликата?

Името "сухо" говори само за себе си. По време на работа роторът на такова устройство не е в контакт с охлаждащата течност. Защитата се осигурява от специални маншети, перфектно раздробени един към друг. Основното му предимство е висока ефективност - 80. Операцията на този механизъм обаче е придружена от силен шум. По правило се закупуват от собствениците на жилища, от които котелното е звукоизолирано или се помещава в отделна сграда.

Мощна циркулационна помпа



Някои модели от тези устройства могат да повдигат въздушни вихри в стаята. Разбира се, самият въздух не може да причини вреда, но окачването на микрочастици може да проникне в тялото и да повреди защитата на ротора. В резултат на това първата помпа ще бъде помпа за отопление в частна къща, след което цялата система за отопление ще излезе. Производителите на висококачествено оборудване за защита на вътрешните механизми са въвели в конструкцията микроскопичен воден слой. Той предпазва устройството от механични повреди и действа като смазка. Това обаче не ви спестява от редовната поддръжка - части от триене на двигателя трябва да бъдат актуализирани и смазвани.

Както в двигателя, така и в работното колело (нож с лопатки) на "мокрото" устройство се потапя в охладителната течност. Течността действа като смазка и охлажда двигателя. Това е функция, която е дала името на този тип помпа. Помпите тип мокър тип имат относително ниска ефективност - максимум 60. Въпреки това, те са постоянно търсени от собствениците на жилища. Обяснението е просто - професионалистите надминават минусите. Предимствата на мокрите помпи включват ниско ниво на шум, дълъг експлоатационен живот и лесна поддръжка.

Суха циркулационна помпа

Ресурсът на устройството се увеличава поради използването на материали, устойчиви на корозия и химически активни елементи. Електрическият мотор на помпата е защитен със специален корпус от антикорозионни материали.

Каква е силата на циркулационните устройства?

Изучавайки оборудването, хората се ръководят от обявената власт и често купуват устройства с "резерв". Прекомерно и вредно за системата предпазни мерки. Циркулационните помпи осигуряват движението на вода или антифриз, вместо да изпомпват водни кубични метра във фермата. Когато избирате помпа за топлопровода, обърнете внимание на следните данни:

  • Отоплителен котел. Тя винаги трябва да бъде по-мощна от помпа;
  • Дължината на тръбите и техния диаметър. Най-често срещаният раздел е 1 или 3/4 инча. При такива системи охлаждащата течност се консумира със скорост от 15 до 30 литра в минута. Индикатори са дадени за котли с мощност от 12-30 kW (отопляеми къщи с площ от 120-300 квадратни метра). Между другото, когато дължината на багажните линии надвишава 80 метра, е инсталирана втора помпа.

Правилно съчетаната и инсталирана помпа гарантира нормите:

  • 10-метрова тръба има главата от 0,5 метра;
  • средната температура на топлоносителя е 95 градуса при напускане на котела и 65 при връщане.

Топ инженери и инженери на тематични форуми доказа, че за къща от 100 квадратни метра. метра ще бъде достатъчно помпа капацитет от 25 кВт.

Допълнителни фактори, които влияят върху избора

Важна характеристика е захранването на устройството. Някои помпи работят само от домашната мрежа, а други са достатъчни източници на непрекъсваема мощност с капацитет от 12 волта. Друг вариант, който увеличава функционалността на помпата, е начинът да се контролира изпускането на въздуха. Има ръчно или автоматично. Устройствата, работещи в автоматичен режим, не изискват намеса от хора. Това е осезаем плюс - за да премахнете въздуха от системата, често трябва да привличате външни експерти.

Почти всички помпи, предлагани на потребителя, работят в три режима на скорост. Това ви позволява бързо да отговорите на променящите се климатични условия. Когато температурата се понижи, е достатъчно да се увеличи скоростта на въртене на ротора и охладителят ще потече по-бързо в радиаторите на системата.

Обобщавайки, можем да кажем, че за всяка къща помпата се избира индивидуално. Помпена станция със сух ротор се използва оптимално за големи предмети, където хората не бива да пребивават постоянно или да ги инсталират в отделна стая. За частна къща е по-подходяща нискотемпературна мокра помпа с автоматична функция за отвеждане на въздуха. Силата на устройството в този случай се изчислява въз основа на площта на къщата. Дори и да е по-скъпо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Парно отоплениеПарно отопление
Кое отопление е по-добро за къщата?Кое отопление е по-добро за къщата?
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
» » Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
© 2021 BggeHat.com