Парно отопление

Подробно обсъждане на парното отопление с неговите предимства и недостатъци. Прилага се използването на парни котли, се отчита принципът на работа и се дава класификация на парните отоплителни системи. Преди половин век нямаше специален избор на отоплителни уреди и отоплителни системи. Тогава основният метод за отопление на къщи и апартаменти беше отоплението с вода и пара. Доста често е възможно да се постигне това отопление в производствените предприятия, тъй като понякога парата е част от производството и е евтин източник на топлина. Малко вероятно е днес парното отопление да бъде добавено към списъка на основните източници на топлина, но като алтернатива на основното отопление - вероятно е.


Предимства на парното отопление



  1. Парно отоплението не се характеризира със загуба на топлина в топлообменниците, което дава възможност да се използва ефективността на котела с 100;
  2. (Виж също: Отоплителна среда за отоплителни системи)
  3. Благодарение на топлинно-акумулиращите свойства на парата, може да се използва тръба с по-малък диаметър, отколкото при загряване на водата;

  4. Парата е евтина охладителна течност;

  5. Екологична чистота на парно нагряване (без вредни газове);

  6. Цялата отоплителна система може да се отоплява в доста кратко пространство;

  7. Парата е циклична охладителна течност, т.е. тя може да се използва многократно. Когато се охлажда, парата се превръща във вода, която отново кондензира, навлиза в отоплителен котел, където отново се нагрява и се превръща в пара. И така на кръг.


Недостатъци на нагряването с пара



  1. Доста кратък срок на експлоатация на системата, дължащ се на високата температура на охлаждащата течност (температурата на парата е 100 градуса, което не е достатъчно за всяка отоплителна система, но ако го направи, няма да продължи дълго);
  2. (Виж също: Дву-тръбна отоплителна система на частна къща)
  3. Парно отопляемата повърхност може да причини изгаряне при докосване. Парно отоплението в частна къща, където има малки деца, е особено опасно;

  4. Невъзможно е регулирането на температурата на отопляемите радиатори или изключително трудно (за това ще е необходимо специално скъпо оборудване). Ето защо не се препоръчва да инсталирате такава система в частна къща, където винаги се нуждаете от различни температури (в зависимост от времето извън къщата).


Парен котел Парен котел


Класификация на системите за парно отопление


Класификация на нагряването с пара се извършва в зависимост от нивото на налягането в системата. Най-популярните системи са парно отопление с ниско налягане (от 100 до 170k / кв.м). Малко по-рядко можете да намерите система с вакуум-пара с налягане по-малко от 100 к / кв. М, а системи с налягане от 170 до 600 к / кв. М са доста трудни за изпълнение. В зависимост от това как кондензатът се връща към системата, парното отопление е отворено и затворено. Затворената система за парно отопление се характеризира с факта, че самият кондензат навлиза в котела през широка тръба. Ако системата за парно отопление е отворена, кондензатът първо се натрупва в специален резервоар и само с помощта на помпа се изпомпва към котела. (Виж също: Затворена отоплителна система)


Схемата за парно отопление Схемата за парно отопление

В зависимост от метода на организация на схемата за тръбопроводи парното отопление е под формата на еднотръбна или двутръбна система. Предимствата на еднотръбната система за парно отопление са очевидни:



  • Такава система е по-лесна за инсталиране и работа;

  • Едната тръбна система е икономически изгодна (което не може да се каже за двутръбна система);

  • Доста атрактивен вид.


Принцип на работа на парно отопление


Водата се превръща в пара с помощта на специален бойлер, който може да съхранява пара. С увеличаване на налягането в системата, водата кипи, а във втория етап започва да се изпарява. Формираната пара по мрежата влиза в отоплителните инсталации, като по този начин стаята се нагрява. След охлаждане парата кондензира и отново влиза в котела. Както във водната отоплителна система, въздухът, който навлиза в отоплителната система, се изтласква от парата, която е в мрежата под налягане. За изпускателния отвор за въздух е предвидена специална тръба за отвеждане.


Дизайн и експлоатационен принцип на парния котел Дизайн и експлоатационен принцип на парния котел


Разлики между еднотръбни и двутръбни системи за парно отопление




Недостатъкът на такава отоплителна система може да се нарече невъзможност за регулиране на топлинния поток. Частичната регулация става възможна само при наличие на специални регулиращи устройства, което е нерентабилно. Самият дизайн на системата е съвсем прост. Над тръбопровода има изпускателно устройство, през което се отстранява пара. Такава система има в състава си парна тръба, поставена под някакъв ъгъл и свързана с парна котлон и други отоплителни уреди. (Виж също: Еднотръбна отоплителна система)


Важно! Напречното сечение на тръбата в отворена затворена система за парно отопление трябва да е голямо. Това е необходимо, така че парата да не се отразява на противодействащия конденз, движещ се в обратната посока.

За разлика от една тръба система, в двойната тръба отопление пара протича през вентил в устройството за нагряване и кондензата се връща в обратна посока през изходите на тръба. Във връзка с необходимостта от допълнителен тръбопровод за връщане, материалните разходи за такава система се увеличават. Но предимството е липсата на излишен шум, който може да се чуе в една тръба отоплителна система, така че за тези, които не знаят как да направят парно отопление безшумни, имат върха - изберете система с две тръби.


Предимства на парни котли



  1. Ефективността на този котел е по-висока поради липсата на топлинни загуби;

  2. Парата, като топлоносител, има ниска инерция, която позволява на помещението да се нагрее много бързо;

  3. Парен котел е евтин в сравнение с конкурентната отоплителна техника.


Компоненти на системата за парно отопление


Схемата за парно отопление включва такива елементи:



  • тръбопровод;

  • помпи;

  • Кранове за изключване и управление;

  • Система за управление на автоматизацията;

  • Средства за контрол.


Парен котел в предприятието Парен котел в предприятието


Важно! Всеки елемент, който влиза в системата за парно отопление, трябва да бъде сертифициран и одобрен от GOST и Rostekhnadzor. От правилното изчисляване на оборудването и избора на елементи зависи от ефективността на цялата отоплителна система. (Виж също: Отоплителен котел с водна схема)

Парно отопление в частна къща


Ако парното отопление трябва да се извърши в частна къща, тогава ще е необходимо да се изгради автономна отоплителна система. Ще бъде необходимо да се инсталира парният котел, който може да работи от всякакъв вид гориво. Изборът на парния котел следва, в зависимост от площта на отопляемото помещение и климатичните условия в района.


Автономно отопление в частна къща Автономно отопление в частна къща

Ако все още не сте разбрали как правилно да се нагрява пара в дома ви, най-добре е да се свържете с специалисти, които ще инсталират и инсталират необходимото оборудване на високо професионално ниво и навреме. В противен случай, ако решите да направите всичко сами, могат да възникнат проблеми както с инсталирането на системата, така и с нейната по-нататъшна работа.


Съвет! Тъй като парното отопление е много трудно да се регулира, а понякога напълно невъзможно, всички батерии в къщата ви ще бъдат нагрявани до 100 градуса. Ако не се нуждаете от толкова много топлина, тогава е по-добре да изберете система за отопление на вода, която е много по-лесна за регулиране и по-малко опасна за вашите деца.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни системиОтоплителни системи
Котли за отопление на отработени маслаКотли за отопление на отработени масла
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Централно отоплениеЦентрално отопление
Парно отопление в частна къщаПарно отопление в частна къща
Икономично отоплениеИкономично отопление
» » Парно отопление
© 2021 BggeHat.com