Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?

Ремонтът на циркулационната помпа със собствени ръце е доста трудна задача. За да го изпълните правилно, трябва да разберете дизайна и характеристиките на такова оборудване.

Устройството на помпата за отопление - независимо дали е просто дизайн?

Помпените циркулационни устройства, често наричани помпи, са популярни сред собствениците на вили, частни къщи, апартаменти с автономно отопление, селски къщи. Изборът на такива устройства е доста голям в наши дни. Циркулационни помпи се различават помежду си от техническите характеристики. Въпреки това цялостният им дизайн остава непроменен.

Устройството на циркулационната помпа е, както следва: устройството има корпус, който е направен от въглеродна стомана, неръждаема стомана или силни сплави на базата на алуминий. Помпата се разтяга хоризонтално хоризонтално. В корпуса е монтиран електродвигател с ротор. Мощността на мотора е доста висока. Тя варира в зависимост от модела на оборудването. Работното колело е монтирано върху ротора на тежки полимерни композиции или стомана. Той е оборудван със специални ножове. Те се огъват в обратна посока от въртенето на колелото.

В корпуса на помпата е монтиран мотор с ротор

В корпуса на помпата е монтиран мотор с ротор

В някои случаи възлите на помпеното оборудване не са в едно тяло, а в няколко отделни блока. Такива помпи за две и едно тръбни отоплителни системи наречена конзола. Помпите се предлагат в два вида - мокри и сухи. Първото от тези устройства е направено под формата на моноблок. Те имат достъпна цена, те работят почти тихо. Сухи помпи в повечето случаи се изработват от конзоли. Електрическият мотор в тях е монтиран в отделен модул. Роторът на двигателя получава въртене през специален съединител. Сухите помпи са структурно по-сложни поради наличието на задвижващ механизъм в тях.

Принципът на действие на описаните устройства:

  • След стартиране електродвигателят започва да върти оборотите на ротора.
  • Течността влиза в централната част на помпеното устройство.
  • Остриетата на работното колело се изхвърлят към външната част на тялото, като се използва среда за пренос на топлина (масло, вода).
  • Центробежната сила започва да действа върху течността. Поради това, охлаждащата течност влиза в изпускателната тръба.

След всички тези операции се наблюдава спад на налягането в камерата, така че помпата получава следващата част от изпомпваната течност. Това осигурява непрекъснатостта на помпата.

Демонтаж на оборудване - направете го сами!

Ремонтът на циркулационните помпи изисква тяхното демонтиране и (по правило) демонтаж. Не е трудно да извадите помпата. Ще трябва да изключите устройството, да изключите байпасната отоплителна тръба - байпас, ако е монтирана, и след това внимателно да развиете всички спирателни клапани на помпата. След това безопасно можете да демонтирате помпата.

С разглобяването на устройството ще трябва да потъмнее по-дълго. Но тази операция е напълно осъществима. Запасете се с предварително Алън, Филипс отвертка, течни ключ - специален аерозол състав, който се прилага към операцията се привързват в скрепителни елементи и позволява да се развийте миналото без затруднения. Ако помпата не се разбира дълго време, прилагането на този аерозол е задължително. Как да разглобим циркулационната помпа?

Следвайте инструкциите по-долу:

  1. 1. Разхлабете болтовете, които задържат капака на механизма. Не забравяйте да използвате течен ключ!
  2. 2. Свалете капака. Под него има ротор. Закрепването му обикновено се извършва с болтове. Специалните фиксатори се използват по-рядко.
  3. 3. Развийте болтовете (освободете заключващите елементи).

Демонтажът на помпата е завършен. Под ротора са разположени всички възли и отделни части на циркулационното устройство. Не е необходимо да разглобявате помпата на болтове. Първо, е необходимо да се определи кой от елементите му не е успял и само след това да заснеме определена част, която трябва да бъде заменена или ремонтирана. Ако се налага да смените цялата помпа, достатъчно е просто да я демонтирате. Не е необходимо напълно да разглобявате механизма. Извадете необработеното оборудване. На него инсталирате нова.

Общи неизправности на помпата - как да се отстраним?



Помпите на различни производители, както е посочено, имат един и същ дизайн. Следователно те имат едни и същи недостатъци. Много потребители се сблъскват с факта, че циркулационното устройство започва да бута при стартиране, но роторът не се върти. Подобен проблем възниква поради:

  • Неправилни електрически кабели или липсващи терминали за захранване. Проблемът се решава чрез проверка на захранването на тестери и повторно свързване (правилно!) Кабелите.
  • Окисление на вала на двигателя. Този феномен най-често се отбелязва в случаите, когато помпата не е била използвана дълго (няколко години). Само по себе си ремонт в тази ситуация ще бъде следващата - изключете захранването, ще източим водата от тръбопровода и самата помпа, ще разглобим електрическия мотор (отстраняваме капака и ротора). Сега основното нещо. Трябва да вземете отвертка и да завъртите ротора на стопера в работния прорез. Операцията може да се извършва ръчно, ако механизмът се върти без затруднения.
  • Удари чужди обекти в механизма. Трябва да разглобите капака и ротора. Отстранете чуждото тяло. След това винаги сменете филтъра. Като правило чужд обект го деактивира.
Циркулационен блок в отоплителната система

Циркулационен блок в отоплителната система

Ако помпата се стартира в нормален режим и след това се спре, най-вероятно не е била правилно свързана към терминалите. Проверете. Ако е необходимо, извършете компетентна връзка. Друга причина за описаното разпадане е появата на скала между въртящите се възли на механизма. Необходимо е да демонтирате уреда, да отстраните съществуващия варовик, да смажете ставите на всички части с масло. Понякога помпата спира поради разхлабеното прилягане на предпазителя. Необходимо е да демонтирате този елемент и да почистите скобите, които го осигуряват.

Загубата на предпазител често е причината, поради която помпеното оборудване не се включва.

Проверете клемите, измервайте напрежението на клемите с мултицет. Ако предпазителят не успее, сменете го. Такива ситуации често се срещат поради силни вълни. Ако не искате постоянно да инсталирате нов предпазител, свържете стабилизатор към оборудването. Той надеждно защитава системата от пренапрежения на напрежението.

Помпата може да генерира силен шум при стартиране. Това показва, че въздухът влиза в затворения контур на системата за циркулация на въздуха. Предупреждавайте това явление чрез инсталирането на специални. възел в тръбопровода. Такъв малък елемент премахва възможността от въздушни мехурчета в системата. Ако не е инсталиран специален блок, тръбопроводът трябва да бъде очистен. Силен шум, както и чувствителна вибрация, понякога възникват от износването на лагера, който се поставя на колелото с работното колело. Разглобете корпуса на устройството, анализирайте състоянието на лагера, променете го на нов, ако е необходимо.

Ремонт на циркулационната помпа

Ремонт на циркулационната помпа

Когато помпата не осигурява необходимото налягане на охлаждащата течност, причината е в неправилната (в обратна посока) завъртане на работното колело. Този проблем възниква само при свързване на помпено оборудване към 380-волтна електрическа мрежа. Решението е да свържете проводника към желаната фаза. Също така, налягането намалява, когато индексът на вискозитета на охлаждащата течност се увеличава. В такива ситуации колелото среща висока устойчивост и не може да изпълнява функциите си. Ще е необходимо да вземете филтъра от помпата, да го почистите или да го смените.

Както можете да видите, циркулационната помпа може да бъде ремонтирана от самия себе си. Разбира се, когато става дума за общи аварии. В други случаи е по-добре да възложите възстановяването на производителността на помпата на специалисти в сервизните центрове.

Правилната работа на помпата - за да не се налагат спешни ремонти

Правилното боравене с помпеното оборудване и редовната поддръжка на помпата премахва необходимостта от ремонтни работи през идните години. Когато използвате помпата, помислете за следното:

  • Не стартирайте помпата, ако тръбопроводът не е запълнен с нагревателна среда.
  • Включете циркулационното оборудване поне веднъж месечно за 15-20 минути. Дългата, проста помпа е гарантирана, че води до неизправности на нейните отделни компоненти и механизми.
  • Спазвайте препоръчителния обем на течността на производителя. Ако устройството е проектирано за 100 литра охлаждащо вещество на час, е забранено да се изпомпва повече вода през него.
  • Преди началото на отоплителния сезон проверете системата за течове, правилното свързване на циркулационното устройство към мрежата. Проверете тестовете на помпата, за да се уверите, че няма вибрации и шумове.

Неговото голямо значение за стабилната работа на циркулационната помпа е и нейната редовна поддръжка. Можете сами да изпълните тази процедура. Уверете се, че проводниците, водещи към клемите, са здраво закрепени, няма течове в уреда и има връзка между клемата и корпуса на помпата. Също така е необходимо да налепите резбови фланци веднъж на 1-3 месеца и да затегнете всички болтове на помпата. Не забравяйте описаните превантивни мерки, а след това циркулационната единица ще ви служи без инциденти в продължение на десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Помпа за котелПомпа за котел
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
Ремонт на циркулационната помпа за отоплениеРемонт на циркулационната помпа за отопление
» » Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?
© 2021 BggeHat.com