Водна помпа за отоплителни системи

Основната цел на циркулационната помпа в отоплителната система е да осигури непрекъснато движение на охлаждащата течност с определена скорост. Водната помпа за отопление създава стабилно равно налягане в системата, което допринася за по-равномерно нагряване на помещенията. Циркулационните помпи могат да се използват както в отоплителни кръгове, така и в системи, които също осигуряват битова гореща вода.
водна помпа за отопление
Циркулационни помпи за отопление

Избор на продукти и характеристики

Преди да получите циркулационна помпа за отопление на вода, трябва да се запознаете с нейните характеристики - всъщност тя трябва да отговаря напълно на изискванията на вашата отоплителна система. Особено внимание трябва да се обърне на параметрите като функциониране на устройството и натиска, който той дава. Какви са тези показатели?

Капацитетът на циркулационната помпа е количеството вода (охлаждаща течност) в отоплителната система, което може да помпа за определено време.

Нормата за конвенционална отоплителна система, използвана в жилищна сграда, е способността на помпата да изпомпва целия обем на охлаждащата течност три пъти на час.

водни помпи за отопление
Маса с помощта на която е избрана отоплителната помпа

В случай, че зоната на дома е достатъчно голям, че при това изисква увеличаване на дължината на отоплителната система, и по-голямо количество охлаждаща течност, за да го попълните, мощността на помпата трябва да бъде по-висока. Това ви позволява да създадете най-удобните условия в къщата.

Преди да купите водни помпи за отопление, трябва да направите някои изчисления.

По-специално, определете сумата на съпротивлението на всички хидравлични компоненти на системата - това също влияе на мощността на помпата. Важна характеристика - диаметърът на дюзите на помпата, както на изхода, така и на входа, трябва да бъде една дивизия, по-малка от напречното сечение на тръбите на системата.

Инсталиране на циркулационната помпа

Монтирането на водна помпа за отопление трябва да се извършва професионално. Ако го направите сами, ще ви трябват подробни указания. Неправилно монтираната циркулационна помпа за отопление може значително да намали нивото на отопление в помещенията. Ето защо, когато инсталирате този елемент, следва стриктно да спазвате определени правила.

водни помпи за отопление на дома
Инсталиране на циркулационната помпа


По-рано се смяташе, че най-доброто място за инсталиране на помпата е парче тръба непосредствено пред котела. Помпата е монтирана там по обикновена причина - охлаждаща охладителна течност, по-малко вредна за отделните компоненти на помпата. Въпреки това, тъй като най-често разликата в температурата на охлаждащата течност при входа и изхода е минимална, помпата може да бъде инсталирана на най-удобния сегмент на системата.

Важно е да се има предвид - помпата трябва да бъде монтирана по такъв начин, че нейната ос да е разположена строго хоризонтално. В противен случай тя може да работи твърде силно или изобщо да не работи.

Устройството може да се стартира едва след като инсталацията приключи. В този случай, преди да включите водните помпи за отопление на къщата, е необходимо да отвиете горния винт - това ще отстрани въздуха, попаднал в него по време на монтажа на помпата.

Ако помпата е поставена за система "топъл под, това не може да бъде направено - тя се намира на тръбата за подаване, в която няма възникване на въздух.

При всяко положение, в което е монтирана циркулационната помпа, трябва винаги да се монтира защитен филтър. Необходимо е да се защити вътрешната повърхност на помпата от частиците от ръжда или твърди утайки, присъстващи в системата. Ако се настанят в помпата, това значително ще съкрати живота на помпата. Филтърът трябва да бъде монтиран в системата само след изтичане на охлаждащата течност от него. Ставите трябва да бъдат внимателно запечатани с пръчка или лента.

Използването на циркулационна помпа в отоплителната система ще го направи по-ефективен и по-икономичен. И да се наслаждавате на приятната топлина в къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиранеОтоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Водна помпа за отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com