Циркулационна помпа за отопление

Циркулационната помпа за отопление е малко устройство, инсталирано в тръбопроводната система за отопление. Улеснява прехвърлянето на охлаждащата течност във всички клонове на отопление, като по този начин се циркулира гореща вода.

Има голям брой такива помпи, те са "сухи", "мокри", въз основа на това дали те влизат в контакт с вода или не. Всеки вид има свои собствени характеристики и предимства, най-важното е да изберем подходящия за конкретната конструкция, в която ще бъде инсталирана помпата. Например, за частни домове, най-добре "мокри" помпите, те не вдигат шум, за разлика от "сух", и това е един от най-важните показатели, се съгласяват да частен дом. В допълнение, от предимствата може да се отбележи надеждност и малки размери на помпата, както и икономичност и издръжливост. Всичко това е идеално за малка вила или друга структура.

циркулационна помпа за отопление
Циркулационна помпа за отопление

Плюсове на помпи "мокър" тип:

  • Тих.
  • Дълъг експлоатационен живот.
  • Лесно за конфигуриране.
  • Ниска консумация на енергия.
  • Компактен размер.
  • Леко тегло.

Недостатъците са ниска ефективност, която не надвишава 50, което ограничава обхвата на използване, така че такива циркулационни помпи за отоплителни системи са подходящи само за малки къщи и вили.

Помпите са "сухи". Основното предимство на помпи "сух" тип - е висока ефективност, това е около 80. Въпреки това, нивото на шума е толкова високо, че да ги оставят само в някои области, и дори е желателно да се направи изолация на шума. Помпите от този тип са подходящи за отопление на големи помещения и многоетажни сгради.

Коя помпа да изберем?

При избора на помпа трябва да имате предвид:

  • климатични условия;
  • колко сградата е изолирана;
  • качество на топлоизолацията на пода и тавана;
  • затягането на прозорците и вратите;
  • размерите на сградата.

Само като се имат предвид тези точки, можете да изберете правилната помпа за отопление и това също ще повлияе на качеството на отоплението. С помощта на специални изчисления се определя обемът и температурата на охлаждащата течност, най-често водата.

циркулационни помпи за отоплителни системи
График за изчисляване на циркулационната помпа

Когато избирате модел, трябва внимателно да проучите техническите му характеристики, е желателно те да са малко под максималното, което ще ви помогне да избегнете празен ход на помпата. Освен това, при недостатъчно натоварване, те започват да правят шум в топлопровода и това е нежелателно.

Предимства при използване на циркулационни помпи

Добрият въпрос е: имате ли нужда от принудителна циркулация изобщо? Отговорът е "да". Повече от две десетилетия на прилагане на тези помпи са доказали себе си. От заслугите на циркулационните помпи могат да се отбележат:

  • равномерно разпределение на топлината в цялата сграда, така че всички стаи се отопляват достатъчно добре и със същото качество, температурата се разпределя равномерно, т.е., не е такава, че в стая с по-голяма площ е по-хладна от малките;
  • има възможност за регулиране на системата;
циркулационни помпи
Циркулационна помпа с вграден регулатор на налягането
  • използването на автоматизация осигурява непрекъсната работа на помпата, както и работа в установения режим;
  • икономиите на енергия могат да достигнат до 50. Това е възможно благодарение на настройката на необходимите параметри на помпата;
  • способността да се контролира въртенето на устройството, което ще помогне да се гарантира, че температурата в стаята, която се изисква в този момент. Това може да се направи дори и за онези помпи, които нямат автоматичен режим. Тази функция ще помогне да се намали температурата в по-топло време на годината и да се увеличи максимално през зимата.
  • функционалност. Циркулационните помпи работят както с вода, така и с етиленгликол, като температурата им варира от +2 до + 130 ° C.
  • мълчание и ефективност. В зависимост от размера на отопляемото помещение, изберете "суха" или "мокра" циркулационна помпа. "Мокър" е идеален за малки сгради, като същевременно осигурява тишина, а "сух" е подходящ за по-големи, поради висока ефективност;
  • главата. Ако се създаде необходимото налягане в отоплителната система, тогава цялото свързано оборудване е в добро състояние;
циркулационна помпа за отопление
Циркулационната помпа позволява да се осигури нормална циркулация на охлаждащата течност в двуетажна къща
  • дълъг експлоатационен живот. Ако висококачествена кръгова помпа за отопление е инсталирана правилно, след няколко години не е нужно да се притеснявате за нуждата от ремонт. И по-късно, ако е необходимо да го поправите, няма да е трудно, тъй като всичко се прави много просто, без специални усъвършенствания;
  • помпите са достатъчно гъвкави и подходящи за почти всички системи за топлоснабдяване;
  • без този тип оборудване е невъзможно нормалното функциониране и функциониране на модерното захранване с латентно загряване, невъзможно е да се осигури естествена циркулация на охлаждащата течност през тънки тръби.

Материали, използвани при производството на циркулационни помпи

Това, което произвежда циркулационната помпа за отопление, също е много важно, тъй като това се отразява на качеството на нейната работа, продължителността на работа и разходите. Тъй като контактът с вода оказва значително отрицателно въздействие върху частите и компонентите на помпата, производителите започват да използват високоякостни материали, които могат да издържат на вода дори при високи температури.

Рециркулационна помпа за отопление
Компоненти на термопомпата

Например, този материал може да бъде керамика. В някои модели роторът и лагерите са керамични, така че те са достатъчно здрави и имат дълъг експлоатационен живот. И, разбира се, те не се страхуват от водата, тъй като керамиката не е податлива на ръжда, корозия и други проблеми. Друг плюс е тихата работа на такива детайли.



Обикновено средната гаранционна продължителност на циркулационните помпи е 10 години. Но за това е необходимо стриктно да се спазват всички условия на тяхната работа, в противен случай никой няма да даде гаранции.

Какви са основните изисквания за успешната работа на помпите? Те са прости. Това е най-правилния избор на помпата, ако в една голяма стая ще бъде инсталирана за отопление циркулационни помпи са предназначени за малки обеми, доброто представяне се очаква от тях не трябва да бъде, съответно, те няма да се справят бързо и ще бъде унищожен. Същото важи и за помпите за големи сгради, които стоят в малки къщи, те ще работят на празен ход, без да изпълняват пълния си обем, което също ще доведе до неизправности.

циркулационни помпи за отопление
Програмирайте избора на оптималната помпа за отоплителната система

Необходимо е да се извърши правилното и качествено подреждане на циркулационната помпа за отопление и е желателно професионалният специалист да направи това, тогава устройството ще работи правилно и ще продължи дълго време. Някои условия:

  • Избягвайте наличието на въздух в отоплителната система.
  • Правилно съчетана и подготвена охладителна течност.

Ако тези прости изисквания са изпълнени, циркулационната помпа ще функционира правилно и ефикасно, без да причинява неудобство за потребителя.

Нюанси за използване на циркулационни помпи

Modern циркулация и рециркулация на помпа за отопление на малки къщи произвеждат сравнително малък размер в сравнение с предишните, но те са ефективни и добре дестилирана охладител на разклонена и дължина на тръбата, в които, освен това, вградени радиатори, котли, бойлер и други водопроводни тела.

Важно е малката консумация на електроенергия, макар че бихте могли да мислите, че напротив - помпата за добра работа трябва да консумира много енергия.

Но това не е така. Факт е, че повечето от устройствата не консумират електричество повече от обикновена крушка, а това е факт. В допълнение, има устройства, които използват електричество много икономично, консумацията на енергия може да бъде толкова ниска, колкото 6-8 Watt.

Когато се използва системата "топъл под", стана възможно да се монтират специални циркулационни помпи, специално проектирани за този тип отопление. Те се различават по сила, която е по-голяма от тази на конвенционалните, тъй като системата "топъл под" има повече завои, при които налягането на водата или налягането се губят. Освен това има малък спад на температурата.

Необходимо е да се вземе предвид факта, че във всички помещения, където е инсталирана системата "топъл под", е необходимо да се монтира помпата. Това е доста скъпо.

По това време най-ефективните са отоплителните системи с циркулация на помпата. Те имат високо качество на топлопредаване и най-важното - добра ефективност, която позволява еднакво качествено отопление на всички помещения в сградата. И също така са доста икономични, както показват ревютата, и това е важно и за мнозина, особено за тези, които живеят в частни домове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Помпа за котелПомпа за котел
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
Ремонт на циркулационната помпа за отоплениеРемонт на циркулационната помпа за отопление
Помпа за отоплителна инсталация за дома и технологияПомпа за отоплителна инсталация за дома и технология
» » Циркулационна помпа за отопление
© 2021 BggeHat.com