Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви проблеми

Циркулационната помпа е от голямо значение за отоплителната система на всяка частна къща. В крайна сметка зависи от това устройство, такива показатели като консумацията на електроенергия и функционирането на отоплителната и отоплителната система у дома. Помпите са с доста високи разходи, така че изборът им трябва да се подхожда много отговорно. В тази статия ще научите какво да търсите, когато купувате циркулационна помпа, която ще ви отнеме много дълго време.

Параметри на отоплителната система - какво трябва да знаете за собственика на къщата

Няма нищо трудно за увеличаване надеждността на елементите и механизмите на отоплителната система на вашия дом. Ключова роля в това е компетентният и правилен избор на циркулационната помпа за отоплителната система. Уредът е монтиран в тръбопровода, чиято основна цел е да осигури възможно най-бързо активиране на отоплителната система, както и равномерно отопление на всички жилищни помещения. Частните къщи на голяма площ задължително трябва да бъдат оборудвани с тази циркулационна система, но в малките къщи помпата няма да бъде излишна.

Схема на действие на центробежна помпа

Схема на действие на центробежна помпа

Първо, нека да погледнем устройството на самата помпа. Модерният модел е мощно устройство, състоящо се от електродвигател с управляващо устройство и директно от помпа. Тялото на механизма е изработено от различни материали - чугун, алуминий, бронз и неръждаема стомана. На ротора има специални работни колела с остриета, поради ротацията на които се създава принудително движение на водата през помпата.

При закупуване на помпа се препоръчва да се даде предимство на модели, валове и лагери, които са изработени от керамика, че най-положителен ефект върху износоустойчивост, дълготрайност, устройства, и спокойствие по време на работа.

Необходимо е да има ясно разбиране за някои важни характеристики на отоплителната система у дома, включително:

  • Налягане (горе) на гореща течност в тръби и батерии;
  • Модел и вид на котела;
  • Температура и тип на охлаждащата течност;
  • Общата площ на жилищните помещения, както и броя на стаите;
  • Индикаторите за удобна температура директно за жителите на къщата.

След като сте определили горните въпроси, можете да решите коя помпа е най-подходяща за вашия дом.

Сух и мокър ротор - какво да изберем

Много голямо значение при закупуване на циркулационна помпа има механизъм като ротор. Това е специален въртящ се дизайн, изработен от керамична или неръждаема стомана, към който са прикрепени работните колела. Включването на оборудването води до въртене на лопатките на витлото, което води до разреждане и активно движение на водата.

Има два основни типа ротори - мокри и сухи. В първия случай въртящият се елемент е напълно в контакт с водата. Ако няма контакт, роторът се нарича сух. Всеки тип система има свои собствени заслуги и недостатъци. Така, в присъствието на мокър ротор, охладителят директно взаимодейства с работното колело, едновременно смазвайки го и охлаждайки го. В този случай помпата е оборудвана със специален механизъм - разделителна стена, която ограничава въртящия се ротор и неподвижната част на помпата - статора. Следователно статорът не влиза в контакт с течността във всеки случай и е напълно херметичен.

Основното предимство на центробежната помпа с мокър ротор е лекото и компактно размери

Основното предимство на центробежната помпа с мокър ротор е лекото и компактно размери

Можете да изберете циркулационни помпи с мокър ротор, оборудвани с резбовани или фланцирани връзки. Те са предназначени да опростят инсталирането на самата помпа в отоплителната система на сградата. Сред основните положителни точки от използването на "мокри" помпи могат да бъдат идентифицирани:

  • Икономична и тиха работа
  • Сравнително лесна инсталация на оборудването, както и настройка за нормална работа
  • Лек и компактен размер
  • Устойчивост, простота в грижата за помпата.

Най-важният недостатък на такова оборудване е неговият нисък коефициент на ефективност. По този начин ефективността му не надвишава 50. В тази връзка се препоръчва закупуването и инсталирането на такива помпи в малки къщи, които се различават по минималната продължителност на отоплителната система.



Ако има много стаи в частна къща, собствениците обикновено избират циркулационна помпа със сух ротор. В този случай има специален уплътнител, разделящ електродвигателя и ротора. Основното предимство на "сухата" помпа е висока ефективност. Следователно, показателят за полезност достига 80, което е повече от 1,5 пъти по-високо за "мокрия" аналог.

Въпреки това, такава висока производителност влияе пряко върху нивото на шума, така че помпата принадлежи към категорията на много шумни устройства. Поради това циркулационните помпи, в които роторът не влиза в контакт с вода, обикновено се инсталират в отделна стая, например в помещението за поддръжка. Разбира се, ще е необходимо да се предприемат редица подготвителни мерки, включително звукоизолация, така че шума от устройството да не причинява неудобства на наемателите на къщата.

Също така е необходима редовна поддръжка и поддръжка на такава помпа, тъй като твърдите частици във водата могат да нарушат запечатването на уплътнението. Срокът на експлоатация не е много дълъг и достига до три години, докато мокрите роторни помпи могат да продължат повече от десет години без загуба на качество като изпълнение на техните директни задължения.

Накрая, отбелязваме, че циркулационните помпи със сух ротор са разделени на три основни групи:

  1. 1. Блокове
  2. 2. Вертикално
  3. 3. Конзола

Разликата между тях е само в инсталационния метод, докато принципът на работа в автономните отоплителни системи е напълно аналогичен.

Избирането на помпа е проста и проста процедура.

Изборът на помпа за частна система за отопление на жилища включва извършване на сложни изчисления, свързани с определянето на редица важни параметри, включително налягане, скорост на движение. Ще бъде много трудно за обикновения човек да разбере всички тези математически изчисления. В следващата процедура, на прост и разбираем език, е написано какви индикатори да се обърне внимание при закупуване на устройство:

  • Първоначално ние определяме производителността на помпата. Възможно е да се определи с голяма точност, като се изхожда от 1 кВт мощността на циркулационната помпа до 1 литър гореща охлаждаща течност, преместена за една минута. Така че, ако мощността на помпата е 25 кВт, тогава тя преминава около 25 литра вода на минута.
  • Средно водата се движи за една секунда на разстояние около един и половина метра.
  • С оглед на горепосочените параметри се изисква да се изчисли височината на повдигане или главата на помпата. Общоприето е, че налягането е 10 m / s на 10 m от тръбопровода. Така, ако продължителността на вашия тръбопровод е например 100 метра, разделете тази стойност на 10 и след това умножете по 0.6. В резултат на това получаваме необходимата стойност на главата: (100/10) * 0.6 = 6 m / s. Избирайки оборудване в магазина, трябва да обърнете внимание само на помпи, чието налягане надвишава резултатите ви.
къмпинг

Една от най-важните характеристики на центробежната помпа е нейният капацитет

Все още има някои фактори, влияещи върху избора на циркулационната помпа. Например, способността да се променя скоростта на движение на охлаждащата течност. Моделите, които могат да работят на няколко скорости, ви позволяват да регулирате нивото на топлопредаване въз основа на температурата извън прозореца. Наличието на допълнителни функции също ще бъде доста излишно. Например, защита срещу сухо спиране - тази функция е много полезна при помпи с мокър ротор. В края на краищата тук въртящият се елемент се охлажда с вода. Ако няма течност, устройството може да прегрее, но това няма да се случи, ако е налице защитната функция.

Съществува и друг много полезен вид защита - това е защита срещу прегряване. Изборът на оборудване се извършва при условие, че тази функция трябва да присъства. Така че, когато температурата на електродвигателя се повиши до критичните стойности, оборудването автоматично се изключва, което допринася за удължаването на живота на помпата.

И накрая, отбелязваме, че се препоръчва да се даде предимство на качествени и доказани производители. Отзиви онлайн мрежа показват, че маркови продукти на Grundfos, Willo или DAB се различава най-високо качество и надеждност, въпреки че цената на тези помпи, разбира се, над средното ниво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиранеОтоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Отоплението в частна къща е по-добре да избирате?Отоплението в частна къща е по-добре да избирате?
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви проблеми
© 2021 BggeHat.com