Кал за отоплителна система

В отоплителната система водата постоянно присъства, така че нейните метални елементи, и най-вече тръбите, започват да ръждясат от време на време. Частиците от такава ръжда започват да се ексфолират и да се движат по цялата отоплителна система заедно с течността, като я запушват. Много често се случва, че почистването на вода от пясък и различни частици не отговаря на нормите, установени по-рано. И за да се увеличи експлоатационният живот на всички елементи на отоплителната система, е необходимо да се постави филтър - кал за отоплителната система.
кална помпа за отоплителна система
Кал за отоплителна система

Назначаване на катер

Фактът, че външните фракции присъстват в охладителната течност може да ги накара да се натрупват в ставите на тръбите, като по този начин намаляват диаметъра си вътре. Освен това тези фракции могат да блокират кухините на елементите на отоплителните кръгове - циркулационна помпа, топлообменник и др. Всички тези отрицателни аспекти могат значително да намалят ефективността на вашия котел, както и да увеличат възможността за повреди и аварии на системата. В същото време, при същия разход на гориво, степента на отопление на охлаждащата течност намалява. В резултат на това потребителят трябва да увеличи работната мощност, да премине към друг режим на отопление.

филтър за отоплителна система
Разположение на камерата в отоплителната система

Шахти за отоплителни системи се използват за улов на устойчиви на механични частици - ръжда и котлен камък, който може да навреди на апаратура и арматура в тръбопровода.

Видове филтри

Най-често срещаният тип филтър е филтър. Той служи за улавяне на механични примеси и филтърни среди. Пречистването тук става като филтрирана решетка, която се вкарва в корпуса на филтъра.

филтър за отопление
Компоненти на калпака

Филтрите на окото са от следните подвидове:

  • Според степента на пречистване: груби (300 микрона меша микрона) (шахти) и фино пречистване (до 5 микрона, микрона).
  • Чрез метода на измиване: самопочистване, миене, не може да се пере.
  • По метода на свързване с тръбопровода: с резба и фланци.

Филтър за ъглова мрежа за отоплителната система (машина за кал) принадлежи към филтрите за грубо пречистване. Такива филтри служат за пречистване на вода от големи и средно претеглени фракции, присъстващи във водопроводи и тръбопроводи за топлинна мрежа.

филтър за кал за отопление
Калонен филтър за отопление с изтичане

Принцип на действие

Принципът на калната помпа е изключително прост. Водата влиза в зърното, след това попада във вътрешната кухина на тялото. Тук суспендираните частици падат на дъното под формата на утайка. След това от вътрешната кухина на филтъра за кал течността преминава през филтъра, който е монтиран вътре в изпускателната тръба. Само след това водата, която преминава през филтъра, отива към отоплителната система вече в чиста форма. Пречистването на калта от утаяването се извършва чрез отстраняване на стъклото от изпускателната тръба. Както бе споменато по-горе, филтърът за кал за нагряване може да бъде с резбова или фланцова връзка.



Устройството на калпара на отоплителната система е удължител на тръбопровода с промяна в посоката на водния поток и филтриране със специална решетка. Под мрежата е налице изрязването, утаяването и натрупването на големи и средни фракции.

Функцията на събирача на кал е, че поема оригиналната вода, филтрира я от фракциите и изтегля пречистената вода. Потребителят трябва периодично да почиства долната част на корпуса от натрупаната мръсотия.

Обърнете внимание, че филтърът за кал за отопление ще работи нормално, при условие, че хидравличното съпротивление постепенно се увеличава в зависимост от показанията на инструментите на линията на тръбопровода преди и след филтъра за кал.

изграждане на калфман в отоплителна система
Опции за правилна и неправилна инсталация на резервоара

Магнитен филтър за отопление

Отлично развитие в областта на отоплителните системи е магнитният филтър за отопление. Работата на такъв филтър се основава на използването на магнит: частиците на замърсяването се изваждат от общия поток на течността, без да се засяга хода й.

магнитен филтър за отопление
Магнитен филтър за отопление

Под въздействието на магнитното поле, частиците се изтеглят от потока и се натрупват на места специално за тази цел. Такива устройства по никакъв начин не влияят на налягането в хидравличната система, така че да могат да се използват в смукателната линия на мощни помпи. Магнитите в такива филтри са тънки цилиндри с външен диаметър приблизително 40 mm.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Помпа за котелПомпа за котел
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
» » Кал за отоплителна система
© 2021 BggeHat.com