Изплакване на отоплителни батерии

В апартаментите отоплителните системи могат да загубят своята ефективност през годините. Това влияе върху качеството на отоплението в помещенията. И причината може да е заразяване на батерията. Това може да се обясни с факта, че водата, която циркулира през тръбите и радиаторите, има висока температура и може да повлияе на вътрешната повърхност на нагревателния елемент включително радиатори. С други думи, скални форми на повърхността. Също така, поради продължителното действие на радиаторите, може да се образува ръжда върху техните повърхности. Оказва се, че водата, която циркулира през тръбите и другите елементи на отоплителната система, е замърсена, тъй като съдържа ръждясали частици. Тази кал намалява ефективността на отоплителната система и влияе върху топлопредаването. Поради това промиването на отоплителните акумулатори е важен момент.
промиване на отоплителните батерии
Изплакване на отоплителни батерии

Причини за почистване на радиатори

По-долу са причините за измиването на отоплителните акумулатори:

  • Неравномерно нагряване на батерията. Тя може да бъде студена от горе, и от горе горе или обратно.
  • Ако забележите, че радиаторът се нагрява по-бавно от преди.
  • Тръбите, които са подходящи за батериите, са горещи и батериите са студени.
  • Потреблението на енергия нараства значително.

Отоплителните радиатори, основаващи се на такъв критерий като материала за производство, могат да бъдат биметални или чугунени.

Методът на измиване и измиването на отоплителната акумулаторна батерия не зависят от материала за тяхното производство, но за биметалните радиатори най-добре е да се използва химическо измиване.

Ако сравним два вида радиатори, биметалните имат много предимства. Най-големият плюс е, че те нямат груба повърхност, така че да не се замърсяват толкова. Благодарение на тази биметална радиатори са по-трайни.

как да измиете отоплителната батерия
Биметален радиатор

Как да изплакнете батерията у дома

Отоплителният радиатор може да се изплакне само при завършване на отоплителния сезон. Преди да изплакнете отоплителните акумулатори първо трябва да източите цялата вода от системата и след това да демонтирате батерията. За почистване на радиатора се нуждаете от разтвор на оцетна киселина, сода каустик и суроватка. Ще са необходими и някои домакински химикали.

Такава операция като почистване на радиатора може да се извърши във ваната. За да емайла на банята не се влияе от измиването на батерията, дъното на ваната е била покрита с парцали, по-добре по-плътна. За дренажната дупка имате нужда от мрежа, за да предотвратите навлизането на големи частици мръсотия в канализацията.

как да изплакнете нагревателната батерия
Схема за почистване на батерията на радиатора

Ако е необходимо да се извърши такава операция като почистване на радиатори от чугун, е необходимо предварително да извадите щепселите. Също така, излейте гореща вода в отворените отвори на радиатора. Първото грундиране трябва да се извършва без употребата на химикали. Всичко, което трябва да направите, е да излеете вода, да разклатите батерията и да източите водата. Второто изливане ще се извършва вече с употребата на химически агенти. Ако се използва за промиване на оцет същността, необходимостта от батерия, един бутилката при концентрация от 70. След химикалите се излива, е необходимо да напусне щепсела и запушват радиатор в положение най-малко в продължение на един час.

След изтичането на този период радиаторът трябва да бъде разтърсен или почукан с чук, но не с желязо, а с дървен.

Това е необходимо, за да се гарантира, че цялата измет и ръжда са оставени от вътрешността на акумулатора. Третият етап се състои в източване на химикали и изливане на чиста вода. Водата ще трябва да се излее след химическо измиване толкова пъти, колкото да се измие нагревателната батерия - докато батерията започне да тече чиста вода. Батерията трябва да се изплакне добре, тъй като оцетната киселина може да предизвика нова форма на ръжда.

радиатори за почистване
Измиване на чугунната батерия


Можете да използвате инструмент като "Mole", за да почистите радиаторите. Той е по-използван за почистване на канализационни тръби, обаче, за измиване на радиатора, той също се вписва.

Ако системата има такъв проблем като претоварване на въздуха, тогава ще са необходими следните действия - като издухване на отоплителна батерия. Преди да взривите радиатора, трябва да оцените силите си добре, защото ситуацията може да се влоши.

Измиване на отоплителната система в частна къща

В частните къщи, почистването на радиатори за отопление е по-остър проблем. Това се дължи на факта, че водата в отоплителната система на частна къща не идва от тръби, а от кладенци или резервоари. Водата, която идва от тръбите в къщите, се почиства и кладенецът не е. В частните къщи радиаторите се замърсяват малко по-бързо, тъй като в тях могат да се натрупват минерали или други малки частици, така че почистването на отоплителните батерии ще се изисква по-често. Ако живеете в частна къща, е по-добре да измиете цялата отоплителна система, а не само радиаторите.

как да почистите нагревателната батерия
Въздушно кървене от радиатора

Чугунните тръби могат да бъдат измити през топлия сезон, най-важното - не през зимата. Преди да почистите отоплителната акумулаторна батерия и цялата отоплителна система, трябва да издърпате батерията, така че трябва да отвиете всички клапани. Ако се съмнявате способностите си, по-добре е да се обадите на професионалист, който не само произвежда въздух низходящ от радиатора, но и напълно извършване на операции като почистване на радиатори. Ако не направите дори много голяма грешка, можете да повредите оборудването или да уредите наводнение.

Не е необходимо да изпускате вода от котела. Линия за паропровод колко чисти радиатора трябва да е напълно zakryt.Esli всички клапани затворени и прочистващи радиаторите извършени, а след това е възможно да се стартира системата чрез нагряване на вода. Водата трябва да се подава, докато чистата вода от тръбите започне да тече.

Този метод ще ви помогне да почистите не само радиаторите, но и тръбите.

За да се извърши такава операция за изплакване на радиатора, е по-ефективно да се добавят химикали към водата. Те включват оцет, сода, суроватка и други. За измиване е подходящо средство като "мол" или средство за почистване на радиатори на автомобили.

 

Ако се използват различни химикали за почистване на радиатори, след като ги използвате, изплакнете системата внимателно с вода. Най-добре е системата да се изплакне с топла вода и за тази цел трябва да включите котела. Такава процедура, като почистване на радиатори, трябва да се извършва най-малко 2 пъти годишно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Замяна на отоплителни акумулатори с газово заваряванеЗамяна на отоплителни акумулатори с газово заваряване
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
» » Изплакване на отоплителни батерии
© 2021 BggeHat.com