Устройството на отоплителния радиатор

Сред радиаторите, радиаторите за отопление са най-често срещаните. Комплектът на отоплителния радиатор може да бъде или секционен или панелен. Изработен от такива елементи от различни материали - може да бъде чугун, стомана и сплави. Техният външен вид и естетика в момента могат да бъдат напълно различни, но също така и радиатори за отопление се различават и дизайн характеристики.
радиатор
Радиатор за отопление

Различни видове радиатори и техните характеристики

Най-познатият и познат на битовите потребители е точно радиаторите от чугунена отоплителна система. В миналото такива радиатори са били използвани в масови количества навсякъде. Тези радиатори са тежки и на пръв поглед не са модерни, в автоматични системи за отопление такива устройства са неподходящи за употреба. Но в същото време радиаторите, изработени от чугун, имат много предимства, които също определят своето разпространение и популярност своевременно. На първо място, това е способността да издържат разликите в налягането, устойчивостта на корозия, нечувствителността на тези примеси, които съществуват в топлоносителя на отоплителната система.

Стоманените радиатори са по-леки, стените им са по-тънки, така че тези устройства са по-малко инертни. Ако стоманените радиатори са направени под формата на панели, те имат висок топлообмен, тъй като отопляемата площ е по-голяма.

част от отоплителните акумулатори
Метални радиатори за отопление

Радиаторната отоплителна система с радиатори, изработени от материал като алуминий, отговаря на изискванията на много потребители. Такива радиатори са леки, имат висок коефициент на топлопредаване, както и модерен и компактен външен вид.

При по-скъпите модели - в цинка и титана, тези материали дават на радиаторите висока устойчивост на механични повреди и процеси на корозия.

Дизайн функции

Когато изберете радиатори, трябва да имате предвид няколко важни точки. Ако изберете секции от отоплителните акумулатори, ако е необходимо, можете да увеличите отоплителната площ. Ако дизайнът на нагревателната батерия е облицован или ще бъде конвектор, тогава няма да я промените конструктивно. Когато се правят само изчисления, е много трудно да се вземат под внимание всички нюанси, които ще повлияят на количеството на необходимата топлина за всяка отделна стая. И ако устройството на нагревателната акумулаторна батерия е секционен, тя ще позволи да се намали и увеличи броят на секциите, да се заменят онези елементи, които не са в ред.

устройство за загряване на батерията
Панелен радиатор

обозначаване на радиаторите в чертежите
Радиатор за секционно отопление

Схемата на радиатора също се характеризира с важен аспект - взаимодействащото разстояние, което показва вертикалната стойност на разстоянието между центровете на захранващите и изпускателните тръби. Особено този момент трябва да се има предвид при подмяната на съществуващ радиатор или тръбопровод. Ако закупите радиатор с различно централно разстояние, трябва да го смените или да промените разположението на тръбите.

Дизайнът на отоплителния радиатор също така предполага, че е важно да се вземе предвид диаметърът на тръбите. Ако е твърде малък, това ще доведе до запушване на отоплителните уреди.

В края на краищата, качеството на охлаждащата течност оставя много да се желае: във водата има пясък, мащаб и ръжда. Всички тези неприятни моменти, когато уреждането първо причини неефективност на отоплителната система, а след това дори може да доведе до пълното й разбиване.



Правилният избор на радиатори е най-важният нюанс. Подходящ радиатор в секцията е гаранция за добра работа на отоплителната система.

Принцип на действие: конвекция срещу радиация

Принципът на радиатора е изключително прост. Водата, която вече е загрята до желаната температура, от котела влиза в стаята с помощта на тръби. После то влиза в отоплителните уреди, които загряват въздуха в помещенията на вашата къща.

Конвективен радиатор

Струва си да се отбележи, че ако топлината се прехвърля чрез конвекция, това е ускорено нагряване на въздух, който тече през нагревателната повърхност, тогава такова отоплително устройство ще има името на конвектор. Ако топлината се прехвърля чрез лъчение, т.е. нагряването на околния въздух се получава от повърхност с повишена температура и топлинна мощност, то това ще бъде радиатор.

Принципът на отоплителната акумулаторна батерия може да има и комбинирани радиатори-конвектори от визуален панел.

Като се има предвид структурата на отоплителната акумулаторна батерия, заслужава да се отбележи, че за бързо загряване на помещението конвекторът е по-подходящ. Обаче такава отоплителна батерия в секцията има един недостатък: поради преминаването на активната конвекция, много прах изтича във въздуха, което няма да има най-добър ефект върху здравето на присъстващите. Ето защо конвектовите батерии се използват само там, където проблематичните места на отоплителната система. Например, за да се създаде въздушна завеса в помещение с голяма площ на остъкляване, където конвенционалните устройства не могат да се поберат в размер.

Независимо от температурата на отоплителните акумулатори, те ще дадат около 60% от топлината от топлинната енергия, а останалата част ще бъде дадена по конвективен начин. Така се постига минимална конвекция на горещ въздух и онези обекти, които са в стаята, се затоплят добре. В това отношение може да се отбележи, че работата на отоплителната акумулаторна батерия е подобна на топлата система за пода.

принцип на работа на радиатора
Конвектори или "радиатори за подово отопление"

Свързване на радиатори

Във всяка отоплителна система планът и проектът са важни. В същия аспект ще бъде включена и схемата на свързване на радиатори за отопление. Чертеж на радиатор за отопление може да бъде в няколко варианта. Това може да бъде отделна верига или верига, направена въз основа на метода на окабеляване на тръбите в полето и ефективността на коефициента на топлопредаване.

маркиране на радиатори
Топлинна мощност на радиатора, в зависимост от вида на свързването

Еднопосочната връзка е често срещана опция. По този начин обозначаването на радиаторите на чертежите ще покаже, че всички тръби са свързани към батериите само от едната страна. Тази схема е най-удобната, особено в многоетажни високи сгради.

Друга опция - маркировката на радиаторите показва, че връзката е направена диагонално, т.е. кръстосано. Особеността на този принцип е, че тръбата, която носи топлина, е свързана към радиатора от горната част от едната страна и изходната тръба е свързана към долната част от противоположната страна. Тук е важно как е настроен отоплителният радиатор: тази схема е подходяща, ако батериите са дълги, имат много секции. Топлоносителят ще се разпространи равномерно по цялата площ на радиатора, като по този начин топлопреминаването ще бъде отлично.

Има и по-ниска връзка. По този начин захранващите и изпускателните тръби са свързани към долните отклонени тръби, които са разположени на противоположните страни на радиатора. Този вид схема ще загуби спрямо предходните две. В крайна сметка той осигурява ефективност на топлопреноса на около 10-15%. Такава схема обаче би била идеалното решение, когато отоплителната система е скрита в пода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
Декоративни отоплителни радиатори индивидуален подход към дизайнаДекоративни отоплителни радиатори индивидуален подход към дизайна
Модерни чугунени радиаториМодерни чугунени радиатори
» » Устройството на отоплителния радиатор
© 2021 BggeHat.com