Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки

свързване на радиатори
Свързване на радиатори

При изграждането на къща или просто при ремонт на частно жилище или апартамент, инсталирането на радиатори трябва да се извършва, след като такива елементи като врати и прозорци вече са инсталирани. По този начин трябва предварително да определите кое свързване на отоплителните радиатори ще се използва и, разбира се, да подготвите необходимите материали и инструменти.

Как да свържа правилно батерията? Процесът на инсталиране на самия радиатор не отнема много време и усилия. На първо място, трябва да инсталирате монтажите на батерията. Техният брой и местоположение директно зависи от броя на секциите на радиатора. Освен това - доставяме тръби, инсталираме радиатора и свързваме всичко. Помислете, например, как да свържете радиатор с полипропиленови тръби.

Варианти на отоплителните системи

Най-често срещаните и популярни са еднотръбни и двутръбни отоплителни системи. Нека разгледаме всеки един от тях по-отблизо и правилно свързване на отоплителните акумулатори във всеки случай.

Еднотръбната отоплителна система се използва днес основно за многоетажни сгради.

Горещият топлоносител се разпространява надолу по тръбите, разпределен равномерно на всички отоплителни уреди. Такава система е монтирана доста лесно, изисква относително малко количество материали. Но в същото време има редица недостатъци:

  • няма възможност за коригиране на степента на отопление на отделните радиатори;
  • на долните етажи температурата на батериите може да бъде много по-ниска, отколкото на горните, тъй като охлаждащата течност достига до тях вече охладена;
  • в случай на повреда на всеки етаж, цялата платформа е изключена;
  • е доста трудно да се извърши изключване от системата за инсталиране на самостоятелно отопление.
свързване на отоплителните батерии
Еднотръбна отоплителна система

Дву-тръбата отоплителна система е най-често се използва за създаване на отопление в частни къщи, вили. Това означава, че връзката към радиатора незабавно е два тръби: едната към акумулатора получава гореща охлаждаща течност, а другата води до изтичане на вече охладена вода. Важно е да се има предвид, че всички радиатори в двутръбна система са свързани само паралелно.

Двутръбната отоплителна система има няколко значителни предимства. На първо място, температурата на всички радиатори винаги ще бъде равна, независимо колко далеч от котела са инсталирани.

Освен това с този тип система е възможно да се регулира степента на отопление на всеки отделен радиатор - това ви позволява да създадете най-комфортната температура във всяка стая.

правилно свързване на радиаторите
Дву-тръбна отоплителна система

Отоплителната система от този тип включва следните елементи:

  • радиатор с вентил в горната част и щепсел на дъното;
  • радиаторни щепсели;
  • клапан с термостат;
  • байпас;
  • опашка;
  • спирателен вентил;
  • съединители и ключалки;
  • нагревателни тръби (метал, полипропилен).
как правилно да свържете отоплителна батерия
Състав на отоплителната система

Трябва да се отбележи, че същият комплект компоненти, с изключение на клапана с термостат и байпас, е подходящ за монтаж на еднотръбна отоплителна система.

Видове свързващи тръби и радиатори

Свързването на отоплителните батерии може да бъде:

  • страна - това е най-често срещаното свързване на акумулатора с отоплителната система. С този тип свързване тръбата за гореща вода се подава към горната тръба на тръбата и връщащата тръба е свързана към долната тръба. Това означава, че двете тръби са разположени от едната страна на радиатора. Това свързване на отоплителните акумулатори е най-продуктивно - с него има минимални топлинни загуби. Не използвайте обаче такава връзка с радиатори, броят на които е по-голям от 15.
  • диагонално свързване на отоплителни акумулатори - използва се за достатъчно дълги батерии. При този тип тръба горещ топлоносител свързва към горната радиатор маркуча от една страна, и охлажда охладител изтичане тръба - към долната тръба с другата ръка. Това свързване на отоплителния радиатор позволява топлоносителят да се разпространи в радиатора възможно най-равномерно. Важно е да се вземе предвид - ако изберете диагонал свързване на радиатори с друг, но топлата вода през долната тръба и изходящия поток - през върха, производителността на системата ще се намали с около 10.
  • по-ниско свързване на радиаторите. Използвайте само в случай, когато тръбите за отопление са скрити под пода. Ефективността на свързаните по този начин радиатори е около 10 по-ниски от тези, които са свързани чрез страничен метод.
как да свържете радиатор
Опции за свързване на радиатора

Видове радиатори за обвързване

Преди да започнете да изграждате отоплителна система и преди да свържете отоплителните акумулатори, трябва да определите кои видове радиатори искате да използвате. Към днешна дата има огромен брой видове батерии. Те могат да варират по:

  • материал;
  • принципа за свързване на отоплителна батерия;
  • метод за закрепване към стената.

Днес най-често срещаните са следните видове радиатори:

  • стоманени панелни батерии - са сравнително тънки панели от плоски стоманени плочи. Как правилно да свържете радиатор от този вид? Радиаторите от този тип са свързани странично или по-надолу.
как правилно да свържете радиатора
Стоманени панелни батерии
  • секционни радиатори. Лек секторен модел, изработен от алуминий (има и биметални радиатори от този тип). Как да свържете правилно отоплителните акумулатори в този случай? Можете да свържете тези батерии в няколко секции или едно по едно. За такива радиатори най-добре е да се използват полипропиленови тръби, видът на връзката е страничен.
свързване на акумулатора към отоплителната система
Секционни алуминиеви радиатори

За свързване на биметала в изделието: Свързване на биметални радиатори.



Заслужава да се отбележи, че през последните години в апартаменти с централно отопление, биметалните батерии се инсталират все по-често, отказвайки желязото. Причината за тази промяна е причинена от редица причини. На първо място, чугунните радиатори са по-тежки и обемисти. Освен това, поради лошо качество на използваната вода като охлаждаща течност отоплителна система в такива радиатори утаи случва достатъчно бързо, има пясък и ръжда - и тези фактори значително да допринесат за намаляване на топлинните радиатори. При биметалните радиатори такива проблеми не възникват.

За частна къща можете да изберете панелни радиатори. Те могат да бъдат както алуминий, така и стомана - всичко зависи от желанието на клиента.

Основното - спазването на всички правила по време на инсталацията. Важно е да запомните - ако имате меден тръбопровод, той може да бъде свързан както с стоманени, така и с алуминиеви радиатори. И ако тръбопровод от обикновените тръби - е позволено да се инсталират само алуминиеви батерии.

Какво е необходимо за свързване на радиаторите

Създаването на отоплителна система е доста сложен процес. Междувременно, спазвайки всички правила и ясна последователност от действия, новак може да се справи с него. Как да свържа правилно батерията? Основното нещо е вниманието. За качествен монтаж и свързване на радиатори се нуждаете от някои компоненти. По-специално:

  • адаптери с дясна и лятна нишка (futorki);
  • инструменти за висококачествено завинтване на адаптери;
  • щепсели, ръчен вентилационен отвор, ключ за въздушно обезвъздушаване, адаптери;
  • Предпазни клапани, сферични кранове, клапани;
  • тръба.
свързване на отоплителните батерии
Комплект за инсталиране на радиатор

Тръбопроводи с полипропиленови тръби - принцип на изпълнение

Напоследък полипропиленовите тръби са станали по-популярни. Разбира се, правилното свързване на радиаторите и лентата може да се извърши от всякакви други тръби, но повечето специалисти препоръчват да се изберат тези.

За лентирането е най-рационално да се използват полипропиленови ъглови клеми - те са много по-лесни за инсталиране и тяхната цена е сравнително малка.

Завързването с полипропиленови тръби се извършва по следния начин:

  • В многофлексния, свързващ се с всеки изход, се вкарва съединител с гайка;
  • Чрез предварително закрепени скоби на стената тръбите се фиксират. Важно е те да не докосват стената, но са на 2-3 см от повърхността й.

Предимството на полипропиленовите тръби е, че те могат да бъдат поставени в самата стена, а ръбът на тръбата, необходим за направата на лентата, се показва в непосредствена близост до радиатора. Закрепващите елементи за закрепване на батериите могат да се използват по различни начини. Най-често професионалистите за тази цел използват щифтово съединение, закрепено на повърхността на стената. Ако искате да виси радиатори - използвайте обичайните скоби за това. Малки батерии за почистване на панелите (най-вече) се продават с приставки. Но за секторни радиатори монтажът трябва да се закупи отделно

Вече знаем как правилно да свързваме радиатора. Свързването на кранове се извършва, както следва:

  • Първоначално кранчето трябва да бъде разглобено;
  • в радиатора съединението с съединителната гайка се завинтва;
  • със специален ключ, завъртете гайката.

За качествено изпълнение на едно толкова просто и същевременно достатъчно важно действие, ще трябва да използвате специален ключ - без него обикновено не може да се затегне "американският".

В допълнение към този ключ, по време на монтажа и свързването на радиатори, както и при свързването на две отоплителни акумулатори, ще трябва:

  • печати;
  • набор от ключове;
  • тегленето;
  • резбова паста;
  • конец за конец.
как да свържете отоплителна батерия
Инструменти и материали за монтаж на радиатори

Характеристики на монтажните радиатори

Когато инсталирате радиатори и когато свързвате радиатора, следва стриктно да спазвате изискванията, посочени в SNiP. По-специално, това се отнася до поддържането на необходимото разстояние между радиатора и стената, пода и перваза на прозореца:

  • Разстоянието от горната част на радиатора до перваза на прозореца трябва да бъде най-малко 10 см. Ако посоченият интервал е по-нисък, това може да затрудни движението на топлината - така стаята ще се загрее;
  • разстоянието от дъното на радиатора до пода трябва да е най-малко 12 см. Ако е по-малка, съществува риск от значително увеличение на температурната разлика при различни височини на помещенията;
  • разстоянието от задната стена на радиатора до стената трябва да бъде най-малко 2 см. В противен случай топлопредаването на радиатора ще бъде нарушено.
свързване на отоплителните батерии
Изисквания за инсталиране на отоплителна батерия

Важно е да се вземе предвид и фактът, че начинът на инсталиране и правилното свързване на отоплителните тела оказват влияние и върху качеството на отоплението в помещението. Така че има опции за инсталиране на радиатори:

  • на открито под прозореца - максималната ефективност на отоплителната система - 96-97;
  • в отворена форма в нишата - ефективността е малко по-ниска - 93;
  • в частично затворена форма - има намаление на ефективността до 88;
  • в напълно затворена форма - ефективността на отоплението е само 75-80.
как да свържете отоплителна батерия
Примери за инсталация на радиатора

Тръбите на радиатора и правилното свързване на отоплителната акумулаторна батерия могат да се извършват с различни видове тръби. Основното е, че всички тези изисквания и правила се спазват стриктно. Ако свързването на радиатора се извършва без грешки - за много години отоплителната система няма да бъде ремонтирана. Сега знаем как да свързваме по-добре радиаторите - но е още по-добре да попитате професионалистите за това.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Монтаж на радиаториМонтаж на радиатори
Разходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталацияРазходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталация
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Монтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръцеМонтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Монтирането на алуминиеви радиатори, които трябва да знаете?Монтирането на алуминиеви радиатори, които трябва да знаете?
» » Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
© 2021 BggeHat.com