Монтаж на радиатори

За да се инсталират отоплителни радиатори се извършва възможно най-бързо и качествено, най-разумно е да се включат специалисти в това. Съществуват обаче ситуации, при които разходите за услуги, изразени от професионалистите, очевидно не могат да си позволят клиента. И какво да направя в този случай? Търсите по-евтини служители, чиито услуги са по-достъпни? Но в много случаи качеството на извършената от тях работа е много съмнително. И тогава всеки клиент взема логично решение - да инсталира самите радиатори. Това е напълно възможно. Основното нещо е да направите всичко внимателно, като се запознаете с прости правила и фрагменти.
монтаж на радиатори
Монтаж на радиатори

Общо описание на процеса на монтиране на радиатори

Как да инсталираме радиатора правилно? Процесът на инсталиране на отоплителни батерии не е толкова сложен, колкото повечето от нас си представят. По-точно, може да е трудно в случай, че самите радиатори "опитат". Ето защо, преди да решите даден модел, е важно да се запознаете с правилата за неговата инсталация. Например, всяко лице, дори и да не е професионалист, ще може да извърши такава операция като инсталирането на отоплителен радиатор, изработен от алуминий, тъй като не изисква умения за използване на допълнително оборудване. Въпреки това, същото не може да се каже за чугунени радиатори - за да ги инсталирате, ще трябва да овладеете правилата за използване на машина за заваряване.

Преди да закупите радиатори, трябва внимателно да погледнете съществуващите модели на пазара.

Освен това няма да е излишно да определите за себе си каква характеристика на радиатора ви е необходима според следните критерии:

  • устойчивост на износване;
  • ефективност;
  • наводнение;
  • устойчивост на околната среда.
инсталиране на отоплителни батерии
Модерен радиатор

И ако правилно дефинирате тези параметри и ще можете да изберете подходящите радиатори - тогава отоплителната система във вашата къща ще се радва на топлина в продължение на много години. Не само инсталационната схема на отоплителните акумулатори играе важна роля, но и материалът, от който се произвеждат отоплителните тела. Факт е, че много модерни модели, изработени от изключително висококачествени и екологично чисти материали, имат невероятна цена. Затова опитайте да погледнете наистина вашите възможности и нужди. Малко вероятно е в един ваканционен дом да се нуждаете от скъпи батерии.

Ако инсталирате сами радиаторите, трябва да бъдете изключително внимателни и точни.

По-специално по време на монтажа е необходимо да се вземат под внимание такива параметри като височината на радиатора спрямо пода, разстоянието между стената и радиатора. В по-малка степен е важно за какъв тип стена ще бъде закрепена акумулатора - най-модерните модели се монтират лесно върху стени, покрити с гипсокартон. Все пак, не забравяйте, характеристиките, които трябва да се използват е доста проста - разстоянието от пода до долната точка на батерията не трябва да бъде по-малко от 5 см на същото разстояние (не по-малко от 5 см) трябва да са между стената и задната стена на радиатора ..

Изключително лесно е да извършите самата операция като инсталирането на отоплителни батерии. Ако никога не сте се занимавали с подобна работа, тогава необходимата информация и пълен инсталационен процес можете да намерите на нашия уебсайт, където се представят инструкции и видео материали. Освен това днес има голям брой специализирани форуми и ресурси, на които професионалните майстори споделят съвети и показват най-добрите схеми за инсталиране на радиатори. И с помощта на информация от подобен сайт можете лесно да научите как да инсталирате правилно отоплителна батерия сами.

Монтажни инструменти

Ако никога не сте извършили ремонтна дейност преди и сте инсталирали радиатори, може да се предположи, че едва имате необходимия комплект инструменти. Това обаче не означава, че определено трябва да бягате в магазина и да купите всичко. Първо, това е доста скъпо, а на второ място - може би в бъдеще няма да ви е необходимо.

Ето защо, най-разумно нещо, преди да поставите нагревателна батерия, просто ще попитате наоколо с приятели - може би някой има какво имате нужда.

Така че, за монтиране на радиатори ще ви трябва: тренировка и тренировка с печеливш накрайник, отвертка, клещи, конструктивно ниво.

монтаж на радиатори
Инструменти за монтиране на радиатори


Малък трик - при закупуване на радиатори, проверете предварително, че всички елементи са сглобени. Ако това не е така, поискайте от магазина да го сглоби - така че не е нужно да купувате скъп и ненужен ключ в бъдеще.

Как да изберем правилния размер на батерията

Преди да купите батерии, е необходимо правилно да се изчисли какъв размер те трябва да бъдат - от колко секции да се състоят. На това много зависи, включително - и схемата на инсталиране на радиатори за отопление. В края на краищата, недостатъчен брой секции няма да позволи на стаята да се затопли и прекомерно - просто ще бъде напразно.

Размерът на батериите се изчислява съгласно много проста формула - 1 kW мощност на радиатора е необходима на 1 m2. В някои случаи факторът на мощността трябва да бъде умножен по коефициент на сигурност 1,3. Това се прави, когато в стаята две стени са външни или има повече от един прозорец.

Монтаж на радиатори

инсталация на отоплителни радиатори видео
Инсталиране на капачката на батерията

Процесът, като монтаж и монтаж на радиатори, може да се раздели на няколко места. На първо място, необходимо е правилно да се опаковат всички глухи, американски, Maevsky кран. Освен това, ако е необходимо, старият радиатор се демонтира. В случай че, заедно с подмяната на отоплителните тела, отоплителният елемент бъде сменен, е необходимо предварително да се отстрани водата от системата. За да направите това, затворете водата и използвайте помпата, за да се опитате да увеличите максимално водата.

Батерията трябва да бъде инсталирана на стената. Броят на скрепителните елементи зависи пряко от вида на радиатора и от принципа на монтажа му.

Ако възнамерявате да инсталирате радиатори от чугун, който ще бъде заварен в системата, тогава са достатъчни само два крепежни елементи. Но ако радиаторът ще бъде свързан към системата с помощта на полипропиленови тръби, тогава трябва да има най-малко три крепежни елементи. Ако батерията е малка - 5-6 секции, тогава крепежните елементи трябва да бъдат поставени по този начин - 2 отгоре и един от долната. Ако броят на секциите е 10 или повече, трябва да има повече крепежни елементи: отгоре - най-малко 3, а отдолу - 2.

Използвайки нивото на сградата, определяме правилното местоположение на батерията. Освен това е необходимо да се идентифицират местата, където пластмасовата тръба ще бъде свързана към металната тръба. След това е необходимо да вятърът на всички елементи. Важно е да обърнете специално внимание на качеството и стягането на ставите. В случай че има дори и най-малката грешка, очаквайте изтичане. За да сте сигурни, че това не се случи - използвайте динамометрични ключове с необходимия размер. Бъдете изключително внимателни - ако инсталирате биметални или алуминиеви радиатори, внимателно завъртете крана, през който въздухът ще се вентилира. Не прилагайте сила над 12 кг. За да извършите правилно затягането на този кран, въртящите ключове са полезни.

как правилно да инсталирате отоплителна батерия
Проверка на правилната инсталация на радиатора

Характеристики на инсталацията на чугунени радиатори

Въпреки факта, че в днешния пазар има много видове батерии, много от нас се планира как да се сложи на радиатор за отопление, се игнорира нови биметални и алуминиеви радиатори, предпочитайки по старомодния модели на чугун.

Малко хора вземат под внимание инсталирането на отоплителни батерии от чугун - по-труден и сложен процес.

Резултатът обаче си струва времето и усилието. При монтажа е необходимо да се обърне внимание на следните фактори:

  • Преди да инсталирате отоплителната акумулаторна батерия от чугун, е необходимо да регулирате нипелите. За това радиаторът е непромокаем, зърната са регулирани, тогава всичко върви. Радиаторът е готов за монтаж. Трябва да се отбележи, че демонтажът трябва да се извърши със специални клавиши на работния плот на радиатора. В този случай е желателно да развивате и двата зърна едновременно - това ще предотврати изкривяването. Разбира се, най-удобно е да изпълните това действие заедно. Обърнете внимание - от различни страни на радиатора нишката е насочена в различни посоки. След като зърната са развити, премахнете секцията.
  • По същия начин всички секции на радиаторите се отстраняват. По-нататък - събираме части стриктно в обратен ред. Сглобеният радиатор изисква кримпване - за да разберете дали има изтичане. И ако е така, регулирайте повторно зърното.
монтаж на радиатори
Монтиране на чугунена батерия
  • В тухлени и пенобетонни къщи, чугунните радиатори са прикрепени към специални опори в стената без никакви проблеми. Но в случай, че батерията е прикрепена към дървена стена, освен стандартните опори, ще имате нужда и от подложки.
  • Ако отоплителната система е еднотръбна, трябва да има инсталиран байпас. В допълнение, системата трябва да има и Maevsky кран, както и спирателен вентил.
  • За да свържете радиатора към тръбопровода, трябва да използвате резбовани свредла. Важно е да запомните - в никакъв случай не се препоръчва да се използва машина за заваряване в къща с дървени стени.

Разбира се, зависи от вас да инсталирате радиаторите сами в апартамент или да ги поверите на професионалисти - личен въпрос за всеки собственик. Мнозина отиват при инсталирането на отопление с радиатор по незначителна причина - заместването на радиаторите за тях, а това е твърде "скъпо", а допълнителните разходи за наемане на специалисти могат да се превърнат в колапс за семейния бюджет. Ако обаче наистина се страхувате да поемете такава работа, как да монтирате радиатор, тогава е по-добре да не поемате никакви шансове. В края на краищата, експертите могат да направят всичко всъщност качествено. Но единствената трудност е, че наистина трябва да намерите професионалисти, които знаят как да инсталират отоплителни радиатори и тяхната чистота, а не самоук, които ще инсталират радиатори за втори път в живота си. Наемането на такъв "господар" може да има много тъжни последици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Разходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталацияРазходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталация
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Как да изберем размерите на радиаторите?Как да изберем размерите на радиаторите?
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
Панелни радиатори за отоплениеПанелни радиатори за отопление
» » Монтаж на радиатори
© 2021 BggeHat.com