Разходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталация

Повечето от нас са свикнали да се доверяват на сложната работа на професионалистите. Това може да се каже за подмяната на радиатори - много от тях канят квалифицирани специалисти, които са добре запознати с работата си и могат да го направят качествено и бързо. Трябва обаче да се отбележи, че разходите за инсталиране на радиатор за такива работници са много високи. И тъй като ремонтът е много скъп процес, желанието за спасяване е разбираемо. Ето защо много самите собственици на жилища решават да инсталират отоплителни радиатори. Всъщност това не е толкова сложен процес и често колко струва инсталирането на радиатор е доста висок. Основното е да се спазват всички правила.
разходите за монтаж на радиатора
Панелен радиатор

Какво трябва да имате предвид, когато инсталирате радиаторите сами

Можете да инсталирате радиаторите сами, дори и да не сте ги правили преди. Можете да намерите и препоръки - достатъчно е просто да използвате нашия сайт, съвет от специалисти и да вземете от вашите приятели специално оборудване. В същото време много малко хора знаят, че понякога радиаторът може да създаде проблем. По какъв начин се изразява това? Това е много просто - ако решите да инсталирате алуминиеви радиатори, можете да го направите сравнително бързо и лесно. Но ако вашият избор падне върху радиаторите чугун - тогава за тяхното инсталиране ще трябва да научат повече и принципа на работа с машина за заваряване. И ако не ги поставяте сами - разходите за инсталиране на отоплителна батерия ще бъдат по-високи.

разходите за инсталиране на отоплителна батерия
Инсталиране на държача на батерията

Монтажът на радиатор от всякакъв тип зависи изцяло от спазването на определени параметри: дебит, ефективност, устойчивост на агресивна среда, издръжливост. Дължината на обслужване и качеството на отоплителната система зависи от това колко правилно определяте тези параметри и доколко те ще бъдат подбрани от избраните радиатори.

Освен това, колко е инсталирането на радиатори, при избора на радиатори е изключително важно да се вземе предвид повърхностния материал, към който ще бъдат прикрепени.

Например модерни биметални радиатори могат да бъдат прикрепени към всяка повърхност - дори и тази, която е покрита с гипсокартон. Но чугунните радиатори могат да бъдат прикрепени към бетон или тухлена стена - и на дървена повърхност в никакъв случай не е невъзможно.

При инсталиране на какъвто и да е вид радиатор, винаги трябва да наблюдавате разстоянието от радиатора до стената, пода и перваза на прозореца. Прекалено голямото разстояние ще бъде неподходящо, защото в този случай ще има осезаемо колебание на температурата между горната и долната част на стаята. И ако разстоянието е недостатъчно, циркулацията на въздуха ще бъде нарушена, което от своя страна ще доведе до влошаване на топъл въздух в стаята. Следователно - стаята ще се затопли малко по-зле.

колко струва да инсталирате отоплителна батерия
Изисквания за инсталиране на радиатор

Ако разберете колко струва да инсталирате отоплителна батерия и не ви харесва тази цифра - тогава си заслужава да мислите за независима работа. При самостоятелно монтиране на радиатори основното е да се следи внимателно спазването на две изисквания: точност и точно изчисление.

За правилното и качествено изпълнение на инсталацията на радиатори ще ви трябва някои инструменти.

Не е нужно обаче да ги купувате - най-вероятно в бъдеще те вече няма да са необходими. Следователно би било по-рационално просто да ги заемате от някой, когото познавате. Ще ви трябва: клещи, отвертка, тренировка с тренировка с печеливш накрайник, ниво на сградата. За събирането на отоплителните тела се нуждаете от специален ключ. Ако нямате такъв, помолете ги да събират радиаторите в магазина.

Някои собственици не знаят колко струва инсталирането на отоплителна батерия и колко радиатори трябва да бъдат инсталирани - това води до допълнителни загуби. Всъщност, това е доста лесно да се изчисли - просто трябва да използвате специална формула. Така че, нека вземем условно - се изисква да се изчисли броят на радиаторите за стаята, в които има 1 външна стена и 1 прозорец. В този случай се изисква 1 kW капацитет на отоплителното тяло на 1 m² от помещението, което се умножава по 1,3 (коефициент на сигурност).

колко е инсталирането на отоплителна батерия
По правило под всеки прозорец трябва да инсталирате радиатор

Определете броя на необходимите секции

За да могат радиаторите да затоплят стаята, важно е правилно да се определи броят на секциите, необходими за всеки елемент. Тъй като площта на помещенията може да бъде различна, броят на секциите за всяка стая е индивидуален. Разходите за инсталиране на радиатор също ще бъдат различни и ще варират в зависимост от количеството.

Както вече беше споменато, една проста формула ще помогне да се изчисли най-подходящия брой батерии за дадена стая. Същата формула може да се приложи за определяне броя на радиаторите в помещение, където има една външна стена и две или повече прозорци.

колко е инсталирането на радиатори
Таблица за избор на броя секции на радиатора в зависимост от площта на помещението

Как да инсталирате правилно радиаторите



Всъщност инсталирането на отоплителни батерии, чиято цена е доста висока, не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед. По-специално, независимо от вида на радиатора, принципът на монтаж на определен сорт не се различава. Разбира се, трябва да се признае, че има известни разлики при инсталиране на конвенционални алуминиеви радиатори и чугунени. Последните, поради много по-голяма тежест, изискват допълнителен брой осветителни тела. В същото време е желателно крепежните елементи, върху които ще се поддържат чугунните батерии, да имат повишена здравина.

разходите за монтиране на радиатор
Циркулация на въздуха близо до батерията

За да се гарантира, че топлообменът в помещението е всъщност качествен, трябва да се спазват определени изисквания за монтаж.

По-специално това се отнася до спазването на разстоянието между радиатора и повърхността на стената, пода, перваза на прозореца. Така например, на нагретият въздух може да циркулира максимално качество, е необходимо да се инсталира на отоплителното тяло по такъв начин, че разстоянието е не по-малко от 50 mm между перваза и горната точка на батерията. Разстоянието между пода и долната точка на радиатора трябва да бъде около 100 мм.

В противен случай, ако разликата е по-малка, циркулацията на въздуха ще бъде по-лоша и ако има повече - може да има силен спад на температурата в стаята. Разстоянието от задната стена на радиатора до стената не трябва да е по-малко от 50 мм - в противен случай циркулацията също ще бъде нарушена и освен това прахът ще се утаи на радиатора. Нарушаването на циркулацията на въздуха, което се случва в случай на недостатъчно разстояние между радиатора и повърхността, ще доведе до намаляване на нивото на отопление на стаята. И това е изключително нежелателно.

В някои случаи собствениците се оплакват, че по време на монтажа повърхността на радиаторите е повредена, в резултат на което те губят част от естетиката си, независимо от цената на инсталацията на радиатори. И за да го върне, хората понякога получават декоративни решетки. Те перфектно решават въпроса за естетиката, но оказват негативно влияние върху качеството на отоплението на помещението. Това означава, че има стабилно нарушение на топлопредаването. И колкото по-голяма е декоративната решетка, която крие радиатора - толкова по-ниско е нивото на загряване на помещението.

тарифи за монтаж на радиатори
Декоративна решетка на радиатори

Последователност на монтаж на радиатори

За да функционира правилно отоплителната система, инсталирането трябва да се извършва в стриктна последователност и в съответствие с определени правила. По-специално, на първо място, е необходимо да се извърши опаковането на Майевски кранове, щепсели, ядки и барабани. След това, ако е необходимо, старата отоплителна техника се демонтира. Ако радиаторът се сменя, вместо да се инсталира нова система, е необходимо да се изключи захранването с вода към системата, да се изсмуче останалата охлаждаща течност с помпа и само да се смени радиатора.

инсталиране на разходите за отоплителни батерии
Инсталиране на кея Майевски

Готов, сглобен от определен брой секции, батерията е прикрепена към стената със специални скоби. В случай, че батерията трябва да бъде заварена в системата, можете да направите с два крепежни елементи. Въпреки това, ако радиаторът е свързан към системата чрез полипропиленови тръби и елементи, тогава броят на скрепителните елементи е по-добре да се увеличи.

Броят на използваните скоби, както и местоположението им, зависи от размера на батерията. В случай, че радиаторът е малък - се използват два винта, монтирани в горната част на радиатора.

Но ако батерията е достатъчно голяма, препоръчително е да се увеличи броят на ключалките до поне 3. В същото време 2 са разположени отгоре и едната е на дъното. Ако радиаторът съдържа повече от 10 секции, в този случай се монтират 3 крепежни елементи отгоре и още 2 отдолу.

Използвайки нивото, радиаторът е идеално подравнен. След това е необходимо да се определят местата, в които пластмасовата тръба ще бъде свързана към металната тръба. С помощта на специална дюза тръбата се изрязва, след което се прави връзка между пластмасови и метални тръби. В този случай най-важното е внимателно да се направи кримпване и да се провери качеството на извършената работа.

В случай, че по време на монтажа на радиатори се допуснат дори и най-малките, на пръв поглед грешки, това може да доведе до сериозна повреда на системата. Ето защо е изключително важно да проверите качеството на събирането и инсталирането. Важно е да се има предвид, че за да свържете максимално с радиатора необходимите елементи, трябва да използвате динамометрични ключове. Особено важно е да се използват при закрепване на вентилите от биметални и алуминиеви радиатори. Тези клавиши ви позволяват да приложите най-подходящата сила при затягане на всеки отделен вентил.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Монтаж на радиаториМонтаж на радиатори
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Как да изберем размерите на радиаторите?Как да изберем размерите на радиаторите?
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
Декоративни отоплителни радиатори индивидуален подход към дизайнаДекоративни отоплителни радиатори индивидуален подход към дизайна
» » Разходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталация
© 2021 BggeHat.com