Правила за инсталиране на радиатори

Отоплителната система трябва да присъства във всяка къща. Изключително важно е, че на всеки етап от неговото инсталиране ясно спазва всички правила на инсталирането на радиатори - нарушение на някоя от тях може да доведе до сериозни сътресения в системата, и дори да доведе до повреда на оборудването.
правила за инсталиране на радиатори
Инсталиране на контролния радиатор

Възможни схеми на свързване за радиатори

Преди да започнете процеса на инсталиране на радиатори, е изключително важно да определите диаграмата на свързване. Има няколко опции как да направите това, но също така е указано в откъса. Всеки от тях има и някои предимства и недостатъци. Методи на свързване:

  • странична връзка. Този метод е може би най-честият, защото ви позволява да постигнете максимално разсейване на топлината на радиаторите. Принципът на инсталиране е доста прост - захранващата тръба е свързана към горната отверка на радиатора, а изходящата тръба към долната. По този начин и двата захранващи и изпускателни тръби са разположени в единия край на акумулатора.
  • диагонална връзка. Този метод се използва главно за дълги радиатори, тъй като позволява да се постигне максимално загряване на батерията по цялата й дължина. В този случай захранващата тръба трябва да бъде свързана към горната отверка и изходящата тръба към долната тръба, която е разположена от другата страна на акумулатора.
  • ниска връзка. Най-малко ефективният метод на свързване (в сравнение с страничния метод, ефективността е по-ниска с 5-15), използвана предимно за отоплителни системи, разположени под пода.
правила за инсталиране на радиатори за отопление
Опции за свързване на радиатори

Инструкции за монтаж на радиатори

Така, как правилно да се мотае отоплителната батерия? Вие сте закупили радиатори и дори сте решили кой ще бъде инсталиран. Сега трябва да прочетете всички изисквания на SNIP - и можете да продължите с инсталацията. Всъщност всичко е съвсем просто.

Повечето производители на отоплителни тела, които се опитват да улеснят живота на потребителите, придават подробни инструкции и правила за инсталиране на радиатори за всяка батерия.

И те наистина трябва да следват - в края на краищата, ако радиатора е инсталиран неправилно, в случай на повреда в ремонта, гаранцията ще бъде отказана.

правила за инсталиране на отоплителни батерии
Схемата за инсталиране на радиатор за отопление


Ако искате да предпазите устройството от драскотини, прах и други повреди, които могат да възникнат по време на монтажа, не можете да сваляте защитното фолио по време на монтажа, както позволяват правилата за инсталиране на отоплителните акумулатори. Най-важното изискване, което трябва да се спазва стриктно, е ясното спазване на вдлъбнатините, необходими за нормалното движение на загрятия въздух. Ето някои правила за инсталиране на радиатори за вдлъбнатини: SNIP:

  • съгласно настоящите стандарти, разстоянието от дъното на перваза или вдлъбнатината трябва да бъде най-малко 10 см. Следва да се отбележи, че ако разстоянието между радиатора и стената е по-малко от три четвърти дълбочина батерия, потокът на топъл въздух в помещението ще падне значително по-лошо.
  • същите стриктни изисквания се развиват до височината на монтажа на радиаторите. Как да поставите правилно отоплителните батерии? Така че, ако разстоянието между долната точка на радиатора и нивото на пода е по-малко от 10 см, изтичането на топъл въздух ще бъде трудно - и това ще се отрази отрицателно на степента на затопляне на стаята. Идеално е разстоянието от 12 см между пода и радиатора. И ако тази разлика е повече от 15 см, тогава ще има твърде голяма температурна разлика между горната и долната част на стаята.
  • Ако радиатора не е инсталиран във вдлъбнатината под прозореца и стената, разстоянието между повърхностите трябва да бъде най-малко 20 см. Ако тя е по-малка, циркулацията на въздуха ще бъде трудно, и в допълнение, на задната стена на радиатора да събира прах.
правилната инсталация на радиатора
Монтаж на радиатори до стената

За да получите най-полезната информация относно инсталирането на радиатори, можете да използвате нашия ресурс. Ще намерите много ценни съвети и съвети как правилно да инсталирате радиатора.

Редът за монтаж на радиатор за отопление

Трябва да се отбележи, че процедурата за инсталиране на радиатора също е посочена в SNIP. Като го използвате, можете да направите всичко правилно:

  1. На първо място, трябва да определите мястото за крепежни елементи. Техният брой зависи от размера на батерията, но дори при монтиране на най-малките радиаторни скоби трябва да са поне три;
  2. Скобите са фиксирани. За надеждност е необходимо да се използват дюбели или циментова замазка;
  3. Необходимите адаптери, Maevsky кран, щепселите са инсталирани;
  4. Сега можете да започнете да инсталирате директно самия радиатор;
  5. Следващата стъпка е свързването на радиатора към тръбите за захранване и за разреждане на системата;
  6. След това трябва да инсталирате въздушен отвор. Според съвременния SNIP, той задължително трябва да бъде автоматичен;
  7. След като завършите правилната инсталация на радиаторите, можете да извадите защитното фолио от радиаторите.

Ако по време на монтажа на радиатори се придържате към горепосочените правила и изисквания, тогава в такъв случай ще се наслаждавате на топлината, която правилната инсталация на отоплителни батерии и добре изградена отоплителна система дават.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Разходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталацияРазходите за инсталиране на радиатор и правила за инсталация
Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристикиОтоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
» » Правила за инсталиране на радиатори
© 2021 BggeHat.com