Стоманени радиатори

Отоплителният радиатор е един от най-важните компоненти в отоплителната система. Много зависи от тях. Комфорт в стаята, икономия на енергия, красота на интериора, хармонична работа на цялата отоплителна система - всички тези индикатори до голяма степен зависят от правилно подбраните радиатори.

стомана радиатори за отопление могат да бъдат с различни форми, дизайн, дизайн.

Но те все още са разделени на два основни типа: панел и тръбни.

Как са панелните радиатори

Как са панелните радиатори

Стоманените панелни радиатори обикновено се състоят от два панела, чиято дебелина обикновено е 1,25 мм, закрепени заедно с ролкови заварявания. В процеса на производство на метални листове за панели, върху тях се правят вертикални канали, което води до запечатано пространство под формата на тръби, през които циркулира топъл въздух. Обратната страна на панелите има ръбове с U-образна форма, като по този начин се превръща в хармоника. Благодарение на тези ребра, топлопредаването се увеличава и в резултат - ефективността на радиатора.

На свой ред панелните радиатори се различават в броя на панелите, както и в броя на конверторите на топлообменници, разположени между панелите. Ако в радиатора има два или повече панела, тогава страните са поставени отстрани и решетката е фиксирана отгоре.

Характеристики на изпълнение на панелните радиатори:

  • Най-високата температура на охлаждащата течност е до 100 градуса. На 70 градуса радиаторите служат много по-дълго, по искане на производителите, този период може да достигне 20-25 години;
  • Налягането не е по-голямо от 10 bar "1.0 MPa".

Критерии за избор на панелни радиатори

Критерии за избор на панелни радиатори

Не се препоръчва да се инсталират радиатори, предназначени за работа в страните от Европейския съюз. Максимално допустимото налягане с европейската отоплителна система е по-ниско от това в Руската федерация. В противен случай възможността за изтичане на батерията не е изключена, въпреки доброто европейско качество. Купете само препоръчаните модели, които са адаптирани към руските стандарти.

Ел. Изисква се необходимия коефициент на налягане и топлопреминаване. Ако радиаторът е монтиран на мястото на стария, ние го поставяме в същата мощност като предишната.

Ph на охлаждащата течност. Не всички асортименти от стенни панели са предназначени за апартаменти, поради което се препоръчва внимателно да се прочетат инструкциите към радиатора.

Между другото, в съответствие с правилата на жилищния код при инсталиране на нова батерия на стария. Новото трябва да бъде точно същото като предишното. В случай на нарушение на тази норма, наемателят има право да принуди да осигури радиатора с необходимия капацитет за сметка на собственика.

Предимства на стоманени тръбни радиатори

Предимства на стоманени тръбни радиатори

  • Висок топлообмен, дължащ се на голяма повърхност, както и благодарение на конвекторите, които насочват към топъл въздух;
  • Лесно инсталиране, благодарение на факта, че дизайнът на тези радиатори е интегрален. За целите на справедливостта си струва да се отбележи, че това предимство при извънредна ситуация може да бъде значителен недостатък, тъй като след това ще бъде необходима пълна подмяна на батерията.
  • Икономиката. За панелните радиатори е необходимо относително малко количество охлаждащо средство. Например: когато инсталираните чугунени батерии изискват още 30 енергия.
  • Достатъчно приемлив вид. Благодарение на него не се изисква закупуване и инсталиране на декоративни или защитни екрани.

Метод за изчисляване на панелните радиатори



Изчислете кой радиатор е подходящ за конкретна стая е доста прост. Да предположим, че има стая от 20 квадратни метра. м.

  • Според SNIP за отопление 1 кв. Км. Стаята до 3 метра височина изисква 100 вата енергия;
  • 20 кв. М м умножено по 100 W = 2 kW;
  • Необходимо е да се вземат под внимание различните топлинни загуби и да се инсталира радиатор с претендирана топлинна мощност от 2,5 kW.

Монтаж на панелни радиатори

Монтаж на панелни радиатори

Първо, трябва да получите разрешение за работа. През зимата такова разрешение е почти невъзможно да се получи, освен ако не е имало спешни случаи

Радиаторите от стоманен панел имат вграден щепсел и специален клапан за освобождаване на въздуха. Те са инсталирани, за да могат да изгладят излишните дупки след монтажа.

Подаващата тръба е свързана към отвора на радиатора, а връщащата тръба към долната.

При връщане на дренаж се препоръчва да се постави спирателен вентил, за да се блокира охладителната течност в случай на авария. Препоръчва се да се монтира температурен датчик на входа.

Стоманени тръбни радиатори за отопление

Стоманени тръбни радиатори за отопление

Стоманените тръбни топли радиатори имат неделима конструкция, направена под формата на няколко секции или направена от тръби с различни диаметри, фиксирани от горни и долни хоризонтални колектори. Почти всички модели тръбни радиатори са оборудвани с горни и странични изходи. Максималната температура за тези радиатори е 120 градуса. Те се изчисляват за налягане от 10-15 бара.

Предимства на стоманени тръбни радиатори

  • Унифицирано отопление;
  • Отлично разсейване на топлината;
  • Лесен за инсталиране и работа;
  • Възможност за инсталиране на термостатичен регулатор на радиатора. Тя ви позволява да регулирате температурата в стаята;
  • Благодарение на гладките повърхности те не натрупват голямо количество прах, което прави грижата за тях възможно най-удобна
  • Отлично за бани, тоалетни и кухни. И благодарение на заоблени форми - и за детските стаи.

Недостатъците са:

  • Относително високи цени
  • Ниска устойчивост на корозия

Както можете да видите, стоманените радиатори не са трудни за инсталиране със собствените си ръце, с елементарни умения и инструменти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Бойлери с плоски нагревателиБойлери с плоски нагреватели
Панелни радиатори за отоплениеПанелни радиатори за отопление
» » Стоманени радиатори
© 2021 BggeHat.com