Стоманени радиатори

Стоманените радиатори са отлично решение, ако изграждате селска къща или искате да смените отоплителната система във вашата къща или частна къща. Този тип отоплително устройство е най-често срещано за собствениците на частни къщи. Това може да се обясни с факта, че те са относително евтини и в сравнение с алуминиевите радиатори те имат по-високи параметри на топлопредаване. На снимката можете да видите опциите за стоманени батерии.
стоманени радиатори за отопление
Стоманени радиатори

Обща информация

Някои от тях задават такъв въпрос: какво първо трябва да обърнете внимание при избора на стоманени радиатори за отопление? Асортиментът от стоманени нагреватели днес е много разнообразен. От една страна, има много да избирате, а от друга страна, голям избор може да предизвика чувство на объркване. Радиаторите от стомана, на първо място, могат да се различават от производителя. Те могат също да варират по цвят, размер, цена, размер или дизайн. Стоманени радиатори за днес са доста достойна заместител на чугунени радиатори, които не са толкова отдавна начело на популярността.

Стоманен радиатор е отоплително устройство, което представлява един правоъгълен панел, изработен от два стоманени листа. Тези листове са заварени заедно и имат водни канали.

стоманени радиатори
Стоманена радиаторна инсталация

Отоплителните радиатори, изработени от стомана, не се препоръчват за монтаж в помещения, където има повишено ниво на влажност, така че за банята, която те не могат да се поставят. Към днешна дата стоманените нагреватели могат да се видят не само в частни домове, но и в магазини, офиси, вили. Това се дължи на ниската им цена и в същото време на красивия и стилен дизайн.

Преди да се вземе решение за избора на производителя на изделието, е необходимо да се установи кой метод на производство е използван. Правилният метод на производство включва производството на самото устройство, оцветяването му, събирането му в блокове и опаковки.

Цената на стоманените радиатори, на първо място, зависи от тяхната мощност и размери. Понякога някои стоманени радиатори с подобни параметри са по-скъпи от други, само заради по-популярната марка. Така че помислете дали трябва да плащате допълнително пари. Разбира се, че домашните устройства ще струват малко по-евтино от тези, произведени в Европа. Но по отношение на размера и производителността, те не могат да се различават или да се различават, но не и значително.

стоманени отоплителни батерии
Класификация и размери на стоманени радиатори

За да изберете най-подходящия радиатор, е необходимо да се вземат под внимание следните нюанси:

  • На колко дълбоко и ниско ще бъде разположено нагревателя, зависи по-равномерното отопление на цялата стая.
  • Необходимо е радиаторът да е снабден с такъв елемент като майевския кран, тъй като това ще позволи изтичането на излишък от въздуха от системата. Желателно е също така радиаторът да бъде снабден с кранове за прекъсване на водата. Могат да възникнат неочаквани аварийни ситуации и такива кранове ще бъдат много удобни.
  • Ако радиаторът е монтиран под прозореца, то неговата ширина не трябва да е по-малка от 50-70 от широчината на отвора на прозореца.
  • За да направите радиатора по-практичен, можете да изберете модел, който е оборудван с термостат. Такъв елемент може да бъде ръчен или автоматичен.
метални отоплителни радиатори
Изисквания за инсталиране на радиатор

Видове радиатори, направени от стомана, въз основа на техните конструктивни характеристики

Стоманените отоплителни батерии могат да бъдат от два вида:

  • Тръбни радиатори;
  • Панелни радиатори.

Панелните стоманени радиатори са вид панел, който е монтиран на пода или фиксиран към стената. Такива метални радиатори имат по-естетичен вид и имат по-високи скорости на топлопредаване.

Панелните радиатори се произвеждат съгласно следната схема: панелът от такива устройства е заварен от две пластини, охлаждащата течност циркулира между тези плочи. Обикновено плочите имат дебелина от 1.2 до 1.5 mm. Точковото заваряване се използва за свързване на тези плочи.

метални нагревателни батерии
Радиатори от стоманен панел

Сред предимствата на панелните стоманени радиатори, можете да определите избора на устройството с най-подходящото за вас.

Панелните радиатори, от своя страна, могат да се различават по начина, по който се свързват към отоплителната система. Има три начина за свързване на отоплителните тела:

  • Странично свързване;
  • Долна връзка;
  • Универсална връзка.
стоманени радиатори за отопление
Опции за свързване на отоплителни уреди


В случай на по-ниска връзка, нагревателят трябва да е снабден с термостатен вентил от вграден тип. Термостатът може да се монтира на този вентил. Благодарение на такова устройство като термостат можете да поддържате най-удобната температура за вас.

Представени са по-евтини метални нагревателни батерии със странично свързване. В този случай можете да използвате естествената циркулация на охлаждащата течност в отоплителната система. В допълнение, тази връзка не е толкова забележима, колкото и долната.

Радиаторите, произведени от няколко панела, имат по-голям топлообмен. Този дизайн позволява предаването на топлина само на външни равнини, поради което е възможно да се заваряват U-образни плочи на вътрешните им повърхности. Поради това е възможно да се увеличи повърхността, която ще отделя топлина.

стоманени батерии за отопление
Три-панелни стоманени радиатори

Радиаторите с три панела обаче имат някои недостатъци. На първо място, това се отнася до теглото им. Според категорията на теглото, тези устройства могат да наваксат батериите от чугун, които са доста тежки. В допълнение, такова устройство ще изисква по-голям обем вода, така че ефективността на термичната регулация значително ще намалее. По отношение на дебелината, тези радиатори обхождат дори и чугунени уреди, тъй като с дебелина те могат да имат до 160 мм. Друг недостатък е фактът, че вътрешната част на панелния радиатор е малко по-трудна за почистване от мръсотия.

Тръбните отоплителни радиатори са от стомана, като например от чугунени батерии.

Тръбните радиатори са най-подходящи за административни сгради или къщи с един или повече етажа. Тръбните радиатори са в състояние да издържат на работно налягане не повече от 8-10 атмосфери. Дебелината на стените им варира от 1,3 до 1,5 мм. Във височина такива устройства могат да достигнат 300 см. Тръбните радиатори от стомана, от своя страна, могат да бъдат от типове секционни или несекционни.

радиатори отопление стомана прегледи
Тръбни стоманени радиатори за отопление

Характеристики на изпълнение на стоманени радиатори

Основателят на тръбния радиатор е Робърт Зендър и няма нищо изненадващо, тъй като първата компания, която произвежда такива радиатори, се нарича Zehnder. Първоначално тръбният радиатор не се използва изобщо за отоплителната система, а за охлаждане на двигателя на мотоциклета. След известно време подобни радиатори намериха приложение в индустриалната сфера.

Сред оперативните параметри и характеристики на стоманените радиатори можем да различим следното:

  • Тъй като за направата на такива нагреватели се използва висококачествен метал, те могат да издържат на доста високо работно налягане. Такива отоплителни радиатори, изработени от неръждаема стомана, са най-подходящи за сгради с индивидуален характер. В индивидуална отоплителна система няма толкова високо налягане, колкото в многоетажни сгради, така че стоманените радиатори могат да продължат дълго време. Освен това, такива радиатори могат да работят без никакви прекъсвания.
  • За производството на такива радиатори се използват прости технологии, така че цените им на дребно са относително ниски. Въз основа на този индикатор можете да изберете радиатора, който е най-подходящ за конкретна стая.
радиатори за отопление от неръждаема стомана
Производство на стоманени радиатори
  • Стоманените радиатори имат доста добра устойчивост на хидравлични удари. Профилите на тези радиатори са заварени без използване на различни уплътнения, така че имат такава висока устойчивост на механични повреди.
  • Външният вид е най-важното предимство на тези радиатори. Отоплителните батерии за желязо могат да бъдат боядисани във всеки цвят, който ви харесва най-много Те могат да бъдат поставени хоризонтално, под ъгъл или вертикално. Също така е възможно да се допълни броят на секциите към тези радиатори. С помощта на стоманени радиатори можете да отоплявате стая с всяка област.
  • Стоманените радиатори са по-скоро универсални устройства. Те могат да се използват с почти всеки закрепващ материал. Стоманените радиатори обикновено се продават с крепежни елементи. Благодарение на това инсталацията им може да се извърши доста точно и бързо.

Стоманени радиатори за отопление. Плюсове и минуси

Аргументи "за"

  • Поради факта, че те имат доста прост дизайн, такива радиатори ще продължат дълго време. Те имат доста висока якост, а дебелината на стените е от 1,2 до 1,5 мм.
  • Монтажът на стоманени радиатори може да се извърши самостоятелно. За това не е нужно да имате специални познания или намаления. Ако имате нужда от инструкции как да ги инсталирате, можете лесно да ги намерите на уеб страницата на производителя. Това ръководство ще ви помогне да монтирате нагревателя на базата на съществуващата отоплителна система.
  • Радиаторите от желязо имат отлични дизайнерски характеристики. Такова устройство ще се побере в почти всеки интериор.
железни отоплителни батерии
Металните радиатори са важен елемент в интериора

Аргументи "против"

  • Най-важният недостатък на тези радиатори е ниската им устойчивост на корозия. Такива радиатори могат да се провалят поради влиянието на влагата. По тази причина не се препоръчва да ги инсталирате в помещение, където има повишено ниво на влажност. Освен това не можете да оставите без вода система, в която са монтирани стоманени радиатори. Ако останат без вода само за няколко седмици, те могат да се провалят.
  • Тези устройства имат висока чувствителност към хидравлични удари в местата, където се намират заварени шевове.
  • Някои радиатори са покрити с фабрики, които не са с висококачествено покритие за боядисване и лакиране. Ако боята е с ниско качество, радиаторът ще загуби оригиналния си вид след няколко години, тъй като покритието ще започне да се отлепи.

Дори и да се вземат под внимание някои недостатъци на стоманените радиатори, както показват прегледите, те имат доста добри параметри и характеристики. И ако вземете предвид ниската им цена, тези радиатори са най-оптималната опция за Вашата отоплителна система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
» » Стоманени радиатори
© 2021 BggeHat.com