Тръбопроводи на радиатори с полипропилен

Полипропиленовите тръби напоследък стават по-често срещани. Причината за тази популярност е доста очевидно - това е сравнително евтин и достъпен вид тръби, които перфектно се показват във всекидневния живот. Тяхната черта е повишена устойчивост на агресивна среда. От вътрешната страна на тръбата се образува вълни не се утаява твърдо вещество. Друг очевидно предимство на този вид тръби е, че те са заварени с помощта на специално оборудване. Това е, ако свързването на радиатора тръба от този тип, може да се увери, че не позволява изтичане на охлаждащата течност се случи, както се случва, когато фитинг за тръби радиатори с конвенционални тръби е инсталирана правилно, или не напълно затегнато.
тръбопроводи на радиатори
Тръбни радиаторни тръби

Въпреки това, както всеки друг материал, полипропиленовите тръби имат свои собствени характеристики. И ако искате да използвате този тип тръби при инсталиране на отоплителна система във вашия дом, по-добре е да се запознаете предварително с тях.

Специални характеристики на полипропиленовите тръби

Ясното предимство на полипропиленовите тръби е, че те ви позволяват да създадете отоплителна верига с всякаква сложност. Това означава, че ако сте начинаещ и сте измислили доста сложна схема на тръбопровода, то е напълно допустимо да използвате тръби от този тип за него. Трябва обаче да се има предвид едно нещо: сложен дълъг тръбопровод има по-висока топлинна загуба. Затова отново помислете внимателно - може би има шанс да се направи системата по-проста, като по този начин се повиши качеството на отоплението.

как да блокирате отоплителната батерия
Схемата на тръбопровод на радиатор за отопление

Свързването на полипропиленови тръби може да се осъществи по два начина. Преди всичко - тръбите могат да бъдат запоени. Това е по-надежден метод, който при висококачествено изпълнение изключва изтичане. Вторият начин на свързване е използването на фитинги. Това е по-малко надеждно, защото ако се получи дори леко изместване, охлаждащата течност ще изтече. Важно е да се обърне внимание - ако е възможно да се избегне връзката - по-добре е да се използва.

Модерните полипропиленови тръби имат отлични характеристики. На първо място, те имат много дълъг живот - 40 години.

Освен това, използването на съвременна технология за създаване на материала го направи доста издръжлив - тръбата лесно издържа на вътрешното налягане от 25 bar. Друга особеност - дори продължителното излагане на високо загрята охлаждаща течност (до 95 градуса) не причинява деформация на тръбите.

как правилно да затворите нагревателната батерия
Полипропиленови тръби и фитинги

Съществуват обаче някои ограничения относно използването на полипропиленови тръби в непосредствена близост до котела, които трябва да бъдат известни, преди да бъдат поставени в системите и преди пускане на отоплителната акумулаторна батерия. Така тръбата за подаване на газ към отоплителния котел трябва да има изключително здрава връзка. Както се посочва в нормите за инсталиране на отоплителни акумулатори, връзката с котела трябва да се осъществи чрез метален маркуч (или американец) с паронит. Не се допуска използването на лента или чанта. Факт е, че гумените уплътнения могат значително да намалят размера си при нагряване - и дори да блокират газопровода. Една лента за изпотяване и теглене могат просто да се запалят от огъня - и това може да доведе до тъжни последици.

Преди да включите батерията, трябва внимателно да проверите всичко.

Също така важна точка е как да блокирате отоплителната батерия. Това е необходимо, ако трябва да извършите операция като изключване на отоплителната акумулаторна батерия или демонтаж. Такъв етап, как правилно да се затвори отоплителната акумулаторна батерия, се изисква в случай на свързване с използване на спирателни кранчета.

тръбни радиатори от полипропиленово видео
Заключващ вентил на радиатора

Диаграма на отоплителната система



Основният елемент на отоплителната система е, разбира се, отоплителен котел. Важно е да се има предвид, че схемата на отоплителните тръби на радиатора зависи до голяма степен от котела. По-специално, ако сте избрали елемент за подово отопление, той никога не трябва да се намира в горната част на отоплителната система - това може да доведе до неизправност или намаляване на ефективността. В допълнение, най-често такива котли нямат компоненти за отстраняване на въздуха - което означава, че в котела може да се образува въздушен корк. Също така е важно да се вземе предвид факта, че ако котелът няма вентилация, тръбите на захранващия тръбопровод трябва да бъдат монтирани строго вертикално.

как да изключите нагревателната батерия
Диаграма на отоплителната система

Разберете дали котелът е снабден с въздушен отвор е достатъчно лесен. Трябва само да се обърне внимание дали има нипели в долната част на отоплителния котел. В този случай захранващата линия и връщащите тръби са свързани към тях чрез специален колектор.

Фактът, че устройството за вентилиране на въздуха е интегрирано в котела, се предлага от дюзите, монтирани в долната част. Те служат за свързване на котела към отоплителната мрежа. Най-често тези дюзи са оборудвани с газови и електрически отоплителни котли тип стени.

Някои модели котли не разполагат с такива елементи като циркулационна помпа, разширителен резервоар, устройство за регулиране на налягането.

Въпреки това, ако е необходимо, всички тези компоненти могат да бъдат закупени отделно. В този случай е необходимо да се вземе предвид местоположението на всички компоненти. Например циркулационната помпа е по-рационално инсталирана, преди да влезе в помпата - на тръбите срещуположно. Но групата за сигурност може да бъде инсталирана както на захранващата верига, така и на заден ход.

тръбопроводи на отоплителни радиатори с полипропилен
Група за безопасност на котела на захранващата линия

Когато тръбопроводите за отоплителни радиатори са направени от полипропилен, важно е да се разгледа и какъв тип система инсталирате. Ако това е система с естествена циркулация на охлаждащата течност, тогава, разбира се, повечето от тези компоненти няма да ви трябват - те се използват в системи с принудителна циркулация. Следва да се следва теста за натиск на радиаторите, който ще провери качеството на системата.

Видео, като групиране на отоплителните батерии, можете да видите по-долу. Можете също така да видите как се извършва изследването на радиатора след поставянето на лентата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
» » Тръбопроводи на радиатори с полипропилен
© 2021 BggeHat.com