Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?

Полипропиленовите тръби днес са сред най-популярните. Те се използват за създаване на системи за водоснабдяване и отопление. Такава популярност от полипропиленови тръби е разбираемо - те са на разположение на пазара в голям диапазон, лек, лесен за инсталиране, имат дълъг експлоатационен живот от полипропиленови тръби за отопление. И освен това, използването им, дори за гореща вода, не може да навреди на човек.
експлоатационния срок на полипропиленовите отоплителни тръби
Полипропиленови тръби

Понякога изборът на полипропиленови тръби може да бъде усложнен от огромния им брой на пазара. За да направите правилния избор, помислете за типовете и общите характеристики на полипропиленовите тръби, за да решите кой полипропилен е по-подходящ за отопление.

Трябва да се отбележи, че полипропиленовите тръби имат значителен брой от своите предимства. Това са:

  • В такива тръби няма корозия;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • устойчивост на агресивна среда;
  • липса на шум, вибрации;
  • ниското съпротивление значително намалява загубата на водно налягане;
  • ниско ниво на топлинни загуби;
  • простота и удобство при монтажа;
  • безопасност за хората;
  • ниска цена;
  • голям асортимент от свързващи елементи.
който полипропилен е по-подходящ за отопление
Има голям брой фитинги за полипропиленови тръби

Видове пропиленови тръби

Изборът на полипропиленови тръби за отопление, чиито характеристики са различни, първоначално трябва да се запознаете със съществуващите типове и да определите кой е най-подходящ за вашите цели. В този случай трябва да се има предвид, че полипропиленът за отопление, минуси и плюсове има свой собствен и тръбите се класифицират незабавно чрез няколко параметъра.

По вид на строителството те са:

  • един слой;
  • многослойна.

размери на полипропиленовите тръби за отопление
Еднослойни тръби

полипропиленови фитинги за отопление
Многослойни тръби

От своя страна гамата от полипропиленови тръби за еднослойно отопление е представена на съвременния пазар от следните типове:

  • PPH. Най-простият тип тръби е изработен от полипропилен. Те са предназначени за създаване на промишлени тръбопроводи, системи за захранване със студена вода и вентилационни системи;
  • PPV. Те са изработени от комплексен блок съполимер на полимерно съединение. Такива тръби се използват за системи за подово отопление и системи за захранване със студена вода. В допълнение, такива тръби се използват за създаване на фуги с висока якост;
  • PPR. Изработен е от произволен съполимер от полипропилен. Използва се за създаване на системи за хладилна и топла вода, системи за отопление на вода, включително системи за подово отопление;
  • ПП. Отделен тип тръба, изработена от високоякостен, лесно запалим полипропилен. От други видове се отличава с висока граница на допустимата температура на работната среда - до 95 градуса.

Многослойните са подсилени полипропиленови тръби - т.е. онези, които имат силна рамка, разположена между слоевете пропилей.

Тяхното значително предимство пред еднослойните системи е, че могат значително да намалят топлинните удължения на термопластичната тръба.

фитинги за полипропиленови тръби за отопление
Многослойна полипропиленова тръба

Най-често срещаният избор е полипропиленовите тръби за отопление, подсилени с алуминиево фолио. Те могат да бъдат два вида:

  • изглаждане;
  • подсилена.


Ясен недостатък на полипропиленовите тръби с алуминиев слой е, че фолиевата вложка трябва да бъде почистена преди запояване. В противен случай това може да повлияе върху качеството на получения шев - ще бъде по-малко издръжлив. Съществуват обаче и видове тръби, в които не се изисква почистване на вложката, тъй като тя е разположена достатъчно дълбоко.

полипропилен за отопление минус
Монтаж на полипропиленови тръби

Въпреки отличните характеристики, диаметрите на полипропиленовите тръби за отопление от този тип имат няколко значителни недостатъка. Преди всичко, за заваряването им е необходимо да прикачите тръбите към специална заваръчна машина - само специалистът може да го направи правилно. В допълнение, само горните слоеве на тръбата са заварени, чиято дебелина е приблизително половината от дебелината на стената.

Съществува и друг, доста популярен тип полипропиленови тръби - тръби с допълнителен слой пропилен.

Те перфектно издържат на много високи температури, но в същото време не се изключва постоянен контакт на транспортираната течност с подсилен слой в такива тръби. В допълнение, тази тръба е залепена - има слоеве лепило между пропиленовите слоеве и подсиления слой. В някои случаи това предизвиква разслояването на тръбата.

Най-популярни са полипропиленовите тръби, подсилени с фибростъкло. Те се отличават с високата си твърдост и здравина, а освен това - не изискват оголване преди запояване.

полипропиленови тръби за диаметър на отопление
Тръба от полипропиленова стъклена армировка

Избор на полипропиленови тръби

Разбира се, изборът на полипропиленови тръби и части за нагряване полипропилен с тях, трябва непременно да се вземат предвид такива фактори като системата, в която те се използват, температурата на флуида, сложността на инсталацията.

Има някои функции, които трябва да се вземат предвид:

  • за монтаж на системата с полипропиленови тръби е необходим специален запояващ елемент, който ще бъде заварен към елементите;
  • на пазара има огромен брой компоненти като полипропиленови тръбопроводи за отоплителни теглилки, адаптери, ъгли (45 и 90 градуса), тръби. Те са задължителни елементи на системата.
  • полипропиленовите тръби и полипропиленовите фитинги за отопление сиво и бяло се използват изключително за водни и отоплителни системи.

Трябва да се отбележи, че инсталирането на всяка система с полипропиленови тръби е доста сложно и изисква определени знания и умения. Ето защо е най-добре да я поверите на специалисти.

Когато избирате полипропиленова тръба, трябва внимателно да прочетете приложените характеристики - тогава лесно можете да определите колко точно този тип тръба ви е подходящ. Почти всички производители в описанието на продукта посочват не само размерите на полипропиленовите тръби за отопление, но и предназначението си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Появата на полипропиленови тръби е правилна?Появата на полипропиленови тръби е правилна?
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Заваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избиратеЗаваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избирате
» » Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
© 2021 BggeHat.com