Пластмасови тръби за отопление

Няма отоплителна система, която да работи напълно без такъв елемент като тръбите. Те са за системата като вени и артерии за хората. Ето защо изборът на тръби, които по-късно ще се използват за създаване на отоплителна система, трябва да се приближи възможно най-близо. Напоследък, все по-често, пластмасови тръби за отопление се използват за монтаж. Те могат да бъдат от два вида - полипропилен и метал-пластмаса. Разбира се, всяко пластмасово отопление има своите предимства и недостатъци. Нека ги разгледаме по-подробно.
пластмасови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отопление

Металопластични тръби за отоплителни системи

Както става ясно от заглавието, металопластната тръба е такава, която е направена не само от пластмаса, но и от техния метал. Това означава, че вътрешната и външната страна на пластмасовата тръба за отопление са изработени от висококачествена пластмаса, а между тях - тънък слой от алуминий. Благодарение на нея тръбата може да издържи както на високите температури, така и на налягането в системата. В съвременния пазар има три вида металопластични тръби: за студена вода, за топла вода и за отопление. Отзиви за такива тръби - най-различни. Разбира се, всички те се различават по характеристики и стойност. Те могат да бъдат PVC тръби за отопление, тръбопроводи за отопление и други.

ПВЦ тръби за отопление
Метало-пластмасови тръби

"Слабостта" на металопластичните тръби може да се нарече мястото на връзката им. Факт е, че тръбите се изработват с помощта на специални резбовани елементи (фитинги), които се допълват с гумени уплътнения, осигуряващи уплътнение. Но проблемът е, че постоянното излагане на високи температури значително съкращава живота на такива уплътнения. В резултат на това, след 2-3 години след инсталирането и пускането в експлоатация, тази гумена лента трябва да се смени. В противен случай, в най-неподходящия момент, може да настъпи изтичане. Това прави неприемливо използването на тази връзка в отоплителните системи, чиито гъвкави тръби за отопление са поставени вътре в стените.

Предимствата на металопластичните тръби могат да се нарекат ниска цена, наличност, гъвкавост. В допълнение, полимерните тръби за отопление са доста тънки, което ги прави изключително невидими в интериора.

Полипропиленови тръби за отоплителни системи

Полипропиленовите тръби се използват все по-често в отоплителните системи. И това не е изненадващо, тъй като броят на техните предимства е много по-голям от броя на недостатъците. На първо място, пластмасови тръби за отопление не са свързани посредством фитинги с гумени уплътнения - те са споени чрез използване на специално оборудване. Това прави отоплението на пластмасовите тръби по-трайно - липсата на гумени уплътнения значително намалява вероятността от изтичане.

гъвкави тръби за отопление
Полипропиленови тръби за отопление

Друго предимство на полипропиленовите тръби е техният дълъг живот (над 40 години).

Е, в допълнение, фибростъкло тръби за отопление е доста достъпни и по отношение на разпространението (т.е. те могат да бъдат закупени в почти всеки магазин за строителни материали) и на цена.

Всички тези качества правят пластмасовото отопление в частна къща най-търсено при инсталиране на отоплителни системи. Към днешна дата на пазара има няколко вида тръби от този вид. Това са:

  • PN16 и PN25 - тези два вида не се използват в отоплителните системи, тъй като те имат достатъчно ниска допустима температурна граница. Това означава, че при продължителен контакт с горещата охлаждаща течност такава тръба може да стане неизползваема.
  • Композитна тръба. Това е идеално решение за отоплителни системи, тъй като перфектно издържа както на топлина, така и на налягане. Предимството на композитната тръба е, че е изработена от висококачествен полипропилен с тънък метален междинен слой. Това е, всъщност - металопластична тръба, която използва пропилен.
полимерни тръби за отопление
Комбинирана полипропиленова тръба


Това означава, че от конвенционална полипропиленова тръба композитът се характеризира с наличието на метална вложка от метална пластмаса - в това, че е изработена от полипропилен. Всъщност това е един вид хибрид. Този тип тръби обаче могат да издържат на високи температури. И натиск - което ги прави най-подходящи за отоплителни системи.

Комбинираната тръба често се нарича стабилизирана и е разделена на няколко типа:

  • дълбоко стабилизиран - т.е. междинен слой, който прави тръбата изключително "издръжлива".
  • с външен слой - металът се намира съвсем близо до външния слой на тръбата.

Разликата в тези тръби е и е доста голяма.

Първо, метален слой на тръби с външен стабилизация е по-скоро недостатък - това преди запояване метални тръбни секции да бъдат премахнати, тъй като предотвратява възможно само да се направи шев здраво.

Ако не премахнете междинния слой, то в бъдеще тръбата може да се отдели - и това води до необходимостта от спешна подмяна на повредената зона. В същото време диаметрите на пластмасовите тръби за загряване с дълбоко лежащ стабилизиращ слой нямат такъв проблем - те лесно се спояват и не се набъбват (разбиват) по време на работа.

Като стабилизиращ материал могат да се използват алуминиеви или стъклени влакна. Разбира се, HDPE тръби за отопление с втори тип материали са по-скъпи. В същото време няма особена разлика - всъщност и двата материала напълно се справят с присвоените им функции.

Трябва да се отбележи, че въпреки големия брой положителни качества, пластмасови тръби за отопление имат няколко недостатъка. На първо място, без значение колко качествени са те (и каквото и да е казал производителят), но все още се наблюдава лека деформация в процеса на експлоатация. В допълнение, полиуретанови тръби за отопление имат доста високо ниво на топлинни загуби. Това обаче ще ви помогне да се справите с марилон покритие, което често се използва в случай на скрита инсталация на тръби на отоплителната система. Значително намалява загубите на топлина и допринася за по-малка деформация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Метал-пластмасова тръбаМетал-пластмасова тръба
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Ремонт на тръби за отоплениеРемонт на тръби за отопление
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Медни тръби за отоплениеМедни тръби за отопление
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Компоненти за монтаж и ремонт на тръби за отоплениеКомпоненти за монтаж и ремонт на тръби за отопление
» » Пластмасови тръби за отопление
© 2021 BggeHat.com