Метал-пластмасова тръба

Каквото и да е ново и модерно къщата, но отоплителната система в нея трябва да бъде във всеки случай - тя се обуславя от особеностите на климата в нашата страна. Ето защо, за да се създаде система, която ще бъде отговорна за удобна температура в къщата по време на студения сезон, трябва да бъдат третирани с пълна отговорност. И особено внимателно изберете материали за него - една грешка може да предизвика разбивка, което ще доведе до много проблеми. Наскоро все повече се използва метална тръба за създаване на отоплителни системи. Специалистите наричат ​​металопластичните тръби отлична алтернатива на стоманените и медните елементи. Метал-пластмаса или полипропилен за отопление има отлични рецензии. Какво е предимството им?
металопластична тръба
Метал-пластмасова тръба

Метало-пластмасови тръби

Металопластичните тръби за отопление се характеризират с повишена якост. Всъщност това е многопластова тръба, състояща се от няколко пласта пластмаса, лепило и подсилена рамка. Свързването на слоевете се извършва с помощта на най-новите технологии, което позволява да се постигне най-трайното свързване и предотвратява разслояването в бъдеще.

Алуминиевата вътрешна повърхност на тръбната метална пластмаса за отопление се характеризира с минимална грапавост - поради това почти не остават варовикови отлагания по стените.

В допълнение, такава тръба се характеризира с повишена пропускателна способност на охлаждащата течност, която е популярна и за много потребители.

фитинги за пластмасови тръби
Структурата на металопластичната тръба

Налягането в системата се влияе от отсъствието на корозионни люспи от ръжда - което отново е причинено от специално вътрешно покритие на тръбата. В такива системи залозите и замърсяването са много по-малко вероятни. В допълнение, специално покритие на тръбата предотвратява появата на плесен - и това е изключително важно за системите за питейно водоснабдяване.

Техническите характеристики на металопластичните тръби също се различават по значителен брой предимства.

На първо място, метало-полимерните тръби за отопление се характеризират с повишена якост, която се постига точно чрез правилната последователност на слоевете от метал и пластмаса. Освен това такива тръби могат да издържат на достатъчно висока температура и вътрешно налягане. Производителите предупреждават, че металопластичните тръби за топла вода могат лесно да издържат на температура от 95 градуса. Въпреки това, кратко излагане на температури до 110 градуса също е приемливо.

метални пластмасови тръби за отопление
Технически характеристики на металопластични тръби

Отоплението от метал-пластмаса има друго значително предимство - тръбите са много гъвкави. Това означава, че можете да монтирате система от всякаква сложност - и по този начин целостта на тръбата няма да бъде повредена. Това предимство дава възможност да се инсталира отделна инсталация на отоплителни тръби с метални тръби, без да се привличат чуждестранни експерти, което значително пести пари.

Когато се използват тръби от метална пластмаса за отопление, се наблюдава по-ниско ниво на топлинна загуба, което също може да се разграничи като предимство на този материал.

Ако вземем предвид всички предимства на металопластичните тръби и вземем предвид факта, че производителят гарантира най-малко 10 години експлоатация, става ясно, защо отоплителната система от металопластични тръби е толкова обичайна.

Трябва да се отбележи, че спазването на всички стандарти за инсталиране и експлоатационни правила може значително да удължи техния експлоатационен живот. Единственото условие - системата, в която се използват тези тръби, средства трябва да бъдат снабдени с стабилизиране натиск като пластмасови тръби, макар и перфектно издържат на високи налягания, но, въпреки това, негативно реагират на промените в нея. Ето защо специалните съоръжения са наистина важни и необходими.



Така че, ние можем да отделим следните положителни качества на металопластични тръби:

  • дълъг живот на металопластичните отоплителни тръби;
  • Освобождаване от агресивна среда;
  • липса на токсичност;
  • леко тегло;
  • лесна инсталация и ремонт;
  • пластичност - дори ако охлаждащата течност в тръбата замръзне, няма да се пръсне;
  • атрактивен външен вид - такива метални пластмасови тръби за отоплителни системи не развалят интериора и не е необходимо да се боядисват;
  • липса на шум и вибрации;
  • Металопластичните тръби за отопление могат да бъдат монтирани дори и в бетонна замазка.

В допълнение, още едно предимство може да се нарече формата, в която се продават тръби. Производителят ги снабдява с различен диаметър размер пластмасови тръби за отопление и големи заливи - това е, можете да си купи парче, което е необходимо, да не плаща, закупуване на тръба в стандартен размер, дори и в случай, когато имате нужда от малък сегмент.

метални пластмасови тръби за отопление
Металопластичните тръби се съхраняват и транспортират на рулони

Тръбна връзка

В модерния пазар има значителен брой различни свързващи елементи, които ще ви помогнат да създадете най-качествената отоплителна система. Особеността на металопластичните тръби е, че инсталирането на който и да е свързващ елемент не изисква допълнителна работа - т.е. няма нужда от заваряване или запояване. Това значително опростява и ускорява инсталирането на системата.

метални полимерни тръби за отопление
Тръбна връзка

Към днешна дата най-често срещаните елементи са пресови фитинги за металопластични тръби. Това е практичен и лесен за инсталиране елемент, който допринася за най-бързо и най-високо качество и най-важното - херметично свързване на тръби.

В допълнение към пресовите фитинги за металопластични тръби, системата може да бъде свързана и с компресионни, лепилни или резбовани елементи.

метални пластмасови тръби за топла вода
Прес-фитинги за тръби

Характерното за пресата е, че те се използват за всяка система - отопление, вода и газ. Такава връзка се състои от специална втулка и корпус, а инсталирането на отоплителната система с металопластични тръби на този елемент се осъществява с помощта на нагъващ инструмент, който позволява възможно най-точно монтиране на частта. Като недостатъци на прес-фитинга е възможно да се отделят доста високите разходи и фактът, че те са за еднократна употреба.

Добра алтернатива са фитингите. За разлика от пресовото оборудване, те могат да се използват повторно - т.е. ако е необходимо, елементът може да бъде демонтиран и след това отново инсталиран.

Инсталирането на този компонент е изключително просто - състои се в изстискване на навиващия пръстен с затягаща гайка. Разбира се, за това трябва да използвате и някои инструменти - гаечни ключове, огъвачи на тръби. Освен това, преди да инсталирате този елемент, трябва да почистите частта на тръбата за отопление - в противен случай инсталирането може да се извърши лошо.

Разбира се, такива елементи имат някои недостатъци - на първо място, може да настъпи изтичане в точките на кръстовище - това се случва в случай, че ядката е слабо отслабена. Това на свой ред изисква постоянен достъп до точката на свързване - т.е. използването на свързващи елементи от този тип за скрити отоплителни системи е неприемливо.

Монтажът на отоплителната система на металопластичните тръби изисква стриктно спазване на всички правила - само в този случай тя ще бъде възможно най-висока.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Ремонт на тръби за отоплениеРемонт на тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
» » Метал-пластмасова тръба
© 2021 BggeHat.com