Ремонт на тръби за отопление

Комуникациите не могат да служат завинаги, така че в един момент ще има нужда от техния ремонт или подмяна. От тръбния материал също не зависи много, тъй като може да се получи изтичане на тръбопроводи, произведени от най-висококачествени и надеждни материали. Понякога може да е необходимо да ремонтирате отоплителните тръби. защо отоплителните тръби крекират и как да се преодолее изтичането - ще кажем.
ремонт на тръби за отопление
Утешителни тръби за отопление

Причини за изтичане на тръби за отопление

Какво се случи, ако тръбата за отопление тече? Основните причини за спешни случаи могат да бъдат следните:

  • Износване на тръби за отопление. Най-често се свързва с дълъг период на експлоатация на продуктите. Най-често стоманените тръби са изложени на физическо износване.
  • Нарушаване на режимите на работа. Това може да бъде причинено от такива явления като повишаване на температурата, хидравлични удари, повишено работно налягане.
  • Монтаж на отоплителни тръби с лошо качество.
  • Нарушаване на херметичната връзка между компонентите на линията в резултат на дефекти в свързващите елементи или неправилното им инсталиране.
фистула върху нагревателна тръба
Хидравличният чук в отоплителната система може да доведе до разрушаване на тръбите

Всички тези причини трябва да доведат до такава идея, но струва ли си тя да създаде скрито комуникационно оформление? За да сведете до минимум рисковете, ще трябва да спазвате следните нюанси:

  • Необходимо е да използвате възможно най-дълго материали, особено ако е необходимо да поставите тръби в пода.
  • Ставите не трябва да бъдат запечатани по такъв начин, че да не могат да бъдат достъпни по-късно.
  • Ако няма възможност да се постави тръба без фуги, тогава е възможно да се направи конструкция от рамков тип. Този дизайн ще бъде приложен към финала.

Първи стъпки в случай на авария

Какво да правим с отоплителната тръба? Ако имате няколко скоби в дома си с гумени уплътнения, можете да предотвратите някои спешни случаи. В случай на авария, най-важното, което трябва да се направи, е да се прекъсне подаването на охлаждащата течност в района, където е настъпила изтичането на нагревателната тръба.

нагревателната тръба изтича
Припокриване на решетката за отопление на многоетажна сграда

Ще трябва да спрете котела, да изключите помпата и да изключите необходимите клапани и клапани. Ярето ще реши проблема за известно време, така че ремонта ще бъде неизбежен. Преди да започнете ремонта, ще трябва да подготвите необходимите материали и инструменти, да изключите отоплението, да затворите всички кранове и да източите системата от вода. В зависимост от материала, от който са направени тръбите, ремонтите могат да се извършват по различни начини.

Ремонт на стоманени тръби

Как да се избегне изтичането на нагревателната тръба? Ако проблемът се наблюдава при свързвания с резба, връзката трябва да се демонтира и след това да се приложи нов слой на намотката.

При изключването е необходимо да се действа много внимателно, тъй като е възможно случайно да се счупи уплътнението. За да улесните разглобяването, можете да подгрявате връзки. Ако се установи теч на съединението или на тялото на тръбата, тогава се изисква заваряване с газ или електричество.

как да се премахне изтичането на тръба за отопление
Ремонт на метални нагревателни тръби чрез заваряване

Ремонт на медни тръби

Какво ще стане, ако тръбата за отопление капе? За да ремонтирате медни тръби, също ще се изисква заваряване, но има някои нюанси, които се различават от предишния метод. Заваряването на мед е доста сложен процес и може да се извърши само от квалифициран специалист. Такъв проблем, тъй като нагревателната тръба е пробита, може да възникне върху тези съединения, които са направени чрез капилярно залепване. Ако повторното запояване не доведе до резултати, тогава ще трябва да смените цялата тръбна секция.

шум в отоплителните тръби
Ремонт на медни тръби

Ремонт на тръби от метал-пластмаса



Ако вашата система е оборудвана с метални пластмасови тръби, най-вероятно ще трябва да смените цялата област, в която са настъпили щетите. Повредената зона трябва да бъде изрязана, а нова трябва да бъде инсталирана чрез фитинги за сгъстяване или фитинги за сгъстяване. Фистулата на нагревателната тръба за метално-пластмасово нагряване обикновено се получава само върху съединителните части от компресионния тип.

отколкото да загрявате отоплителната тръба
Ремонт на тръби от метал-пластмаса

Ремонт на тръби от полипропилен

Утечки могат да възникнат дори при такива отоплителни системи. Понякога е доста трудно да се определи местоположението на теча, особено ако е незначително:

  • Ако тръбата за отопление тече (резбова връзка), тогава е необходимо да се сменят уплътненията.
  • Ако възникне проблемна ситуация на заварена фуга или прав участък, ремонтът на тръбите ще се състои изключително в подмяната на цялата повредена зона.
  • Запояването на тръби от полипропилен трябва да се извършва стриктно в съответствие с определени технологии. Необходимо е да се спазват необходимите температури и време за отопление. Всяка грешка може да доведе до факта, че съединението ще се срути за кратък период от време.
  • При смяна на тръбната секция не е позволено да променя диаграмата на свързване.
как да се премахне изтичането на тръби за отопление
Ремонт на тръби от полипропилен

След като всички ремонтни работи приключиха, все още е твърде рано да се включи котелът. Първо е необходимо системата да се напълни с вода. Също така е необходимо да се уверите, че помпеното оборудване също е изключено. Освен това ще е необходимо да се отстрани въздух от тръбите. Включваме бойлерното оборудване и погледваме областта, която е била възстановена. На първия ден можете да проверявате всеки час или два как се държи ставата.

Отвън шум

Понякога може да има шум в тръбите за отопление - това може да бъде както удар върху тръбите за отопление, така и различни щраквания и бучене. Защо отоплителните тръби са шумни? Има няколко причини:

  • По време на работа диаметърът намалява.
  • Тръбите текат.
  • Беше инсталиран по-малък диаметър на тръбата.

Трябва да се помни, че ако тръбите за отопление бръмчат - веднага проверете дали има теч.

Може да се наложи да помислите как да премахнете изтичането на тръби за отопление. Когато премахнете изтичането, премахвате и такъв проблем като шума на отоплителните тръби.

Защо тръбите за отопление все още бръмчат? Това може да бъде намаляване на диаметъра на тръбите. Тъй като нагревателните тръби удрят, можете да чуете точно на място. Необходимо е да преминете по тръбите и да намерите причината за натискането на нагревателните тръби. Обикновено източникът, от който натискат нагревателните тръби, е в мазето - тук има повече натиск. Много е важно да намерите навреме причината, поради която отоплителните тръби, бръмченето или шума - това може да е предпоставка за сериозен проблем.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Как да скриете отоплителните тръби?Как да скриете отоплителните тръби?
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Стоманени тръби за отопление и фитингиСтоманени тръби за отопление и фитинги
Медни тръби за отоплениеМедни тръби за отопление
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Компоненти за монтаж и ремонт на тръби за отоплениеКомпоненти за монтаж и ремонт на тръби за отопление
» » Ремонт на тръби за отопление
© 2021 BggeHat.com