Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби

За да се избегне охлаждането на охлаждащата течност в тръбите, е необходимо да се работи върху топлоизолацията на отоплителните тръби, разположени както на улицата, така и на отоплителните тръби в подовата замазка. Общата цена за отопление на цялата сграда до голяма степен ще зависи от това колко добре е изолирана отоплителната мрежа. Топлите тръби за отопление ще дадат по-ефективен резултат.
нагревателни тръби в подовата замазка
Топлоизолация на отоплителни тръби

Навиващи тръби

Как да изолираме тръбите за отопление? Монтажът на всички компоненти на топлоизолационния слой е съвсем прост, но трябва да се извърши колкото е възможно по-внимателно. Студеният въздух може да проникне дори в малка пролука, и по същия начин ще напусне горещ въздух от тръбата за отопление под пода. За намотката на тръбата е подходящ почти всеки вид минерална вата и за нейното фиксиране ще ви е необходима копринена нишка.

нагревател за отоплителни тръби
Затопляне на отоплителните тръби с минерална вата

След структура необходимо за приключване чрез материал като покривни филц, и като скобата ще се използва прост проводник. Нагоре цялата конструкция е обвита с фибростъкло и при необходимост тя може да бъде затворена допълнително с лепяща лента. Тази изолация на отоплителните тръби е малко старомодна, но досега не е загубила ефективността и надеждността си. Понякога обаче ще е необходимо да се извършат малки ремонти.

Въз основа на съвременните стандарти и технологии се изисква да се произвежда не само топлинна, но и звукоизолация на отоплителните тръби. За да се осигури шумоизолация на тръбите за отопление, се използват някои допълнителни компоненти.

За канализационните канали често се използва полистиролова пяна, която има повишено ниво на плътност или полистирол от пенопласт.

Същият материал може успешно да се използва за водопроводни тръби или за отоплителни тръби. Въпреки това, тези топлоизолационни материали се използват за отопление на тръби главно в частния сектор, тъй като инсталирането може да се извърши ръчно.

топлоизолация за отоплителни тръби
Покритие от полистирол за изолация на тръбата

Особено популярни са фолийни материали за топлоизолация. Те могат да се използват не само на улицата, но и в окопите. Топлинната тръба може просто да бъде обвита с полиетиленова пяна или да бъде опакована в проста минерална вата и след това покрита с пяна пяна, която допълнително има слой от алуминиево фолио.

Изолация на отоплителни тръбопроводи за отоплителни тръбопроводи може да се извърши и с помощта на 4 атмосферен компресор и оборудване, с което можете да нанесете полиуретанова пяна.

Този метод изисква работата на специалист, облечен в специализиран костюм. Специалистът трябва да има и необходимия опит в тази област. От този материал ще бъде направена топлоизолация за отоплителни тръби, която има формата на тръбна обвивка.

топлоизолация на отоплителни тръби
Нанасяне на полиуретанова пяна върху тръбата

В частния сектор често цялата изолация на отоплителни тръби в мазето е направен от материали, такива като целофан дебел филм, полиетилен тип пяна фолио, минерална вата или покривен материал. Тези материали служат като нагревател за отопление на тръби.



Използването на нагреватели от фолио тип в комбинация с други материали позволява няколко пъти да се увеличи индексът на ефективност на изолатора. Металът, дори и тънък слой, играе ролята на рефлектор и не позволява да се оставя топъл въздух отвътре и студ навън.

Топлоизолация на тръбите в стаята

Някои хора погрешно вярват, че тръбите в сградата не се нуждаят от топлоизолация. Въпреки това, трябва да се помни, че основният източник на топлина в стаята е радиаторът.

Този въпрос е по-остър за частните къщи, тъй като често има нагревателни тръби в пода, в конструкция от гипсокартон или в стени. Без нагревател или рефлектор отоплителните тръби под пода излъчват част от топлината в почвата. Ето защо, скритото полагане на отоплителни тръби, дори в апартаменти, трябва да бъде изолирано.

изолация за отоплителни тръби
Пяна полиетилен - най-популярният материал за топлоизолация на отоплителни тръби

Към днешна дата най-популярният материал за разпределение на отоплителни тръби е екопластът. Като диригент на топлина, той е лош материал, но въпреки това той може да отделя топлинна енергия.

Разширената полиетиленова пяна се счита за най-добрия материал, който ще ви позволи да поддържате температурата на охлаждащата течност, с която излиза от котела.

Тази изолация за отоплителни тръби е доста удобна, защото ви позволява да избирате материала въз основа на диаметъра на отоплителната тръба.

Когато топлоизолацията на отоплителните тръбопроводи е направена с този материал, изолацията се реже така, както ако е по-лесно и по-лесно да се постави върху тръбата или върху горната част на екопластиката. Всяка пръчка от такъв материал има врязана линия. Изолаторът ще бъде разкъсан и ще бъде издърпан върху отоплителната тръба. Веднага след това ще си възвърне оригиналната си форма.

 

За да не се получават различни пропуски или да се поддържа материалът възможно най-стегнат, е необходимо да се направят резени дори при монтаж и, ако е необходимо, да се фиксират с лепяща лента на някои места.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Как да размразя отоплителната система?Как да размразя отоплителната система?
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Ремонт на тръби за отоплениеРемонт на тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
» » Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
© 2021 BggeHat.com