Засилен полипропилен

Полипропиленовите тръби днес са доста често срещани в ежедневието. И не е изненадващо, че те са достатъчно удобни, практични, достъпни и имат доста приемливи характеристики. Въпреки това, подобно на повечето съвременни продукти, полипропиленови тръби също имат редица недостатъци, които в някои случаи са принудени да се откажат от използването на този вид тръби. Но има един специален вид полипропиленови тръби - полипропилен подсилен с фибростъкло за отопление, те са най-добрите в своя клас.
полипропиленово влакно, подсилено за отопление
Тръби от полипропилен

Каква е разликата между полипропиленовите подсилени тръби?

На първо място, те са по-строги. Това означава, че конвенционалната пропиленова тръба, под въздействието на течността върху стените на тръбата, може да се разшири. Съответно - има деформация и в някои случаи пробив. Подсилените тръби за отопление имат твърда рамка, която предпазва тръбата от неволно разширяване. Този тип тръба днес е доста често използван в затворени отоплителни системи, основната от които е поставена директно в стената.

Втората причина за все по-голямата популярност на подсилените тръби е, че те лесно издържат дори на доста висока температура на транспортираната течност.

Това означава, че ако една конвенционална полипропиленова тръба стане неизползваема, ако се използва за захранване с топла вода или в отоплителна система, подсиленият полипропилен за отопление ще служи много години без намек за неспособност. Фактът, че дори в случай на подсилена тръба във флуидна критичната температура (около 170 градуса) на тръбата може да се деформира в някои Metachem. Но дори и тогава, тя няма да загуби своята цялост.

усилен полипропилен за отопление
Бронираните тръби не губят целостта си, дори когато набъбват.

Въпреки това, повечето производители препоръчват използването на тръби PPR, подсилени за отопление в тези системи, температурата на транспортирания флуид не надвишава 95 градуса.

Видове подсилени тръби

Днес има няколко разновидности от полипропиленови подсилени тръби. Основната им разлика е в материала, използван за придаване на специална здравина и термична стабилност. В същото време, много от техническите характеристики на тръбите директно зависят от това, от което е направена тяхната твърда рамка.



Пластмасовите подсилени тръби за отопление са снабдени с алуминиев или фибростъкло. Нека разгледаме по-подробно всеки вид.

Алуминиева подсилена полипропиленова тръба

Достатъчно тънък, само 0.5 mm дебелина алуминиево фолио, разположен между вътрешния и външния слой от полипропилен, може значително да се увеличи степента на силата на тръбата.

Въпреки това, такава полипропиленова тръба, подсилена за отопление, има много сериозен недостатък - може да се върти само до определено много ниско ниво. Вътрешният слой не е пластмасов и може лесно да се повреди. И това, от своя страна, може да предизвика деформация на тръбата или нарушаване на нейната цялост. В допълнение, често достатъчно полипропиленови алуминиеви подсилени тръби могат да бъдат ламинирани - което също означава края на тяхната работа.

пластмасови подсилени тръби за отопление
Алуминиева подсилена полипропиленова тръба

Фибростъкло от полипропиленова тръба

Технически този тип тръба е по-трайна, освен това се отличава с много по-малък радиус на въртене. Но използването на тръби от този тип може да бъде усложнено от факта, че те са много по-лоши от алуминиевите тръби, които издържат на високо налягане. В допълнение, този тип тръба, която има по-голяма гъвкавост и мекота, изисква голям брой външни фактори. Това означава, че при дълги разстояния без допълнителна външна опора, тръбата може просто да се огъне.

подсилени тръби за отопление
Фибростъкло от полипропиленова тръба

Монтаж на полипропиленови тръби

Има три основни принципа на монтиране на полипропиленови подсилени тръби:

  • фиксирането с лепило е най-ненадеждният метод. Това е много просто - на повърхността на тръбата се полага специално лепило и се свързва към съединителя. Необходимо е да изчакате само 15 секунди - и лепилото ще се възползва.
  • резбова връзка - т.е. с монтажна гайка на тръбата, фиксиран е съединителен елемент с резба. Този метод е доста надежден, но не винаги е рационално да го използвате. В допълнение, резбови връзки са много по-скъпи.
  • с помощта на заваряване - ръбовете на тръбата и съединителя са леко разтопени със специална заваръчна машина - и по този начин те са модерно надеждно свързани. Този принцип на инсталиране е най-надеждният, но в някои случаи не трябва да се използва. Например, когато трябва да въведете брояч в системата. В този случай се използват резбовани елементи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Компоненти за монтаж и ремонт на тръби за отоплениеКомпоненти за монтаж и ремонт на тръби за отопление
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
» » Засилен полипропилен
© 2021 BggeHat.com