Монтаж на отопление и боя за тръби

Ако имате поне малък интерес към занаятчийството, тогава ще можете самостоятелно да инсталирате отоплителните тръби. И това ще бъде напълно оправдано, тъй като:
боя за отопление на тръби
Етапи на инсталиране на тръби за отопление

Свързани произведения

Понякога поставянето на нагревателни тръби в земята или подмяната на тръби за отоплителната система може да се комбинира с такива работи като изолация на апартамента. Понякога подът се ремонтира, за да се изолира допълнително. Ако апартаментът е инсталиран броячи HMS, след това за отоплителния сезон разходите за отопление могат да бъдат намалени до 20.

Подово отопление

От гледна точка на естетиката, би било хубаво да се скрие отоплителната система от външния вид на тръбата. Въпреки това, за да извършите такава операция като полагане на нагревателни тръби в пода, ще трябва да подготвите добре пода.

Полагане на нагревателни тръби в пода
При монтаж на тръби в пода, те трябва да бъдат изолирани

Ако подовата настилка е положена върху дървените трупи, тръбите просто ще трябва да се поставят между закъсненията и подвижните люкове, разположени над връзките им, ще им осигурят бърз достъп. В обратната ситуация ще бъде необходимо поставяне на тръби в пода. За тази цел ще се използват канали за отоплителни тръби.

Какъв тип тръба трябва да избера?

Steel. Такъв материал ще изисква заварчик и заварчик. Следователно, независимата инсталация на тръби от стомана е възможно само ако имате заваръчна машина и знаете как да я използвате. Това явление е изключително рядко.

Пропилен. Тръбите от пропилен представляват здравословна конкуренция за стоманени тръби. Предимството на такива тръби за апартаменти е, че ударите, които се прилагат върху тръбите, са глухи, което означава, че не е нужно да нарушавате съседите си.

Пропиленовите тръби са оправдани, когато се извършва колективен преход върху тях.

Пропиленовите тръби намаляват изтичането на топлина, което означава, че сметките за отопление ще бъдат много по-приемливи за жителите на къщата.

заваряване на тръби за отопление
Монтаж на полипропиленови тръби

Метал и пластмаса. Такива тръби влизат в по-скъпа ценова категория от предходните два вида. Но разпределението на топлината през апартамента през такива тръби е много по-изгодно:

  • Не се изисква голям брой фитинги.
  • Такива тръби са доста гъвкави, което означава, че полагането на отоплителни тръбопроводи може да се извърши по-кратко.
  • Поради конструкцията на съединителите може да се използва евтин печат.
  • Дори и да има топлинни загуби, те пак ще останат във вашия апартамент.

Мед. Такива тръби са свързани чрез запояване (специално заваряване на тръби за отопление). Повечето от спойлерите са калай. Калайката може да бъде от два вида: бял и сив. С течение на времето подобно заваряване на заваряване застарява и започва да се разпада. Тъй като водата циркулира под налягане, всяка, дори и малка пукнатина, ще предизвика теч, а по време на отоплителния период, когато отоплителната система е пълна. Ето защо е по-добре да откажете медни тръби.

боядисване на тръбопроводи за отопление
Заваряване на медни тръби за отопление

Монтаж на тръби от метал-пластмаса

Тази технология всъщност не се различава от технологията за монтаж на водопроводи:

  • Като използвате резачка за тръби, изрежете тръбата до желания размер.
  • С помощта на препокривача премахваме издутите.
  • След това монтажът се поставя и натиска по-нататък по тръбата.
  • Натиснете края на тръбата.
  • Навиваме лен върху реципрочната зърното.
  • След това поставете уплътнението и след това трябва да се завинти и затегне.
боядисване на тръби за отопление
Монтаж на металопластични тръби

Монтаж на пропиленови тръби



Тръбите от полипропилен се монтират в отоплителната система, а не по метода "докосване". Монтирането на отоплителни тръби със собствените им ръце се извършва чрез фитинги. Как да отопляваме правилно отоплението? Заваряването на отоплението чрез електрическо заваряване може да се използва само за свързване на размерите на правите дължини на полипропиленовите тръби. За такива тръби са необходими специални фитинги и запояване.

Електрическото заваряване на тръбите за отопление не е разрешено. Краищата на тръбите трябва да бъдат залепени към специален съединител.

Такова свързване е тръба с голям диаметър с вътрешен профил от стъпен тип. Необходима е и специална спойка. Тогава тръбите за отопление са закрепени към стената.

монтаж на отоплителни тръбопроводи
Пластмасовите тръби са свързани помежду си посредством специални съединители

Връзки на полипропиленовите тръби на отоплителната система посредством фитинги

Всички тръби на отоплителната система на полипропиленови тръби, както и ъглите, трябва да се монтират изключително на фитинги. Такива фитинги трябва задължително да са метални. В някои случаи наклонът на тръбите за отопление се прави, трябва да проучите инструкциите или да потърсите съвет от специалист.

Металът трябва да бъде и изключващ фитинги. Ако се използва окабеляване, всички връзки трябва да бъдат лесно достъпни в случай на поправка или проверка.

отколкото боядисване на отоплителните тръби
Полипропиленови тръби и фитинги

Понякога в местата за заваряване, където има резбово съединение на отоплителни тръби, може да има изтичане на тръби. И за да не се извършва такава сложна операция като заваряване на тръби за отопление с газ, може да се прибегне до по-прост метод. Това е студено заваряване за отоплителни тръби. Използват се специални епоксидни маски и други материали. Сухото заваряване за отопление е ефективно за всички тръби.

На етапа на завършване на инсталацията се извършва боядисване на отоплителните тръбопроводи.

Препоръчва се първо да се почисти повърхността добре, след което се нанася грунд за нагряване на тръби и след това - боядисване на нагревателни тръби. Отделен въпрос е как да боядисваме отоплителните тръби. Такава боя за отоплителни тръби трябва да е устойчива на външни влияния - механични, температурни падания, влажност.

Тук можете да видите видео за инсталирането на тръбите и техния по-нататъшен дизайн.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Смяна на отоплителните тръбиСмяна на отоплителните тръби
Ремонт на тръби за отоплениеРемонт на тръби за отопление
Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?
Как да скриете отоплителните тръби?Как да скриете отоплителните тръби?
» » Монтаж на отопление и боя за тръби
© 2021 BggeHat.com