Кои отоплителни тръби са по-добри?

Всеки тип тръба ще бъде добър, когато е на мястото си. Въпросът, който тръбите е по-добре за отопление, вероятно ще остане релевантен. Тръбите за отоплителни системи могат да бъдат от следните типове:

Нека да разберем коя тръба ще ви нагрее, което отоплителните тръби да изберат, ще бъде най-оптималната опция.

които тръби са по-подходящи за отопление
За да инсталирате отоплителна система, можете да изберете тръби от различни материали

Стоманени тръби за отоплителни системи

Модерни тръби за отопление от стомана използват за организиране на отоплителни системи вече първите десет години. Тяхното добро представяне е изпитано във времето. Майсторите оценяват тръбите на такъв материал поради факта, че те имат дълъг експлоатационен живот и се считат за достатъчно надеждни. Такива тръби са в състояние да издържат на много високи температурни условия, а по-скоро на високо работно налягане.

Когато мислите за това, което е най-добро за отопление тръба, тя трябва да се забравя, че отоплението на стоманени тръби е доста надежден, но в същото време, не принадлежи към категорията на евтини и не много технологично.

Такива тръби не са много лесно да се скрият от очите, така че те не предизвикват положителни емоции на дизайнерите. Друг недостатък на стоманените тръби е фактът, че инсталирането на отоплителната система може да се извърши само от опитен заварчик.

как да изберем тръби за отопление
Стоманени тръби за отоплителни системи

Видовете тръби за отопление от стомана са оправдани, ако се използват, когато се изискват високи якостни или големи диаметри. Все пак, като опция, такива тръби ще бъдат добро решение, ако апартаментът трябва да замени старите тръби от желязо.

Пластмасови тръби

Сред предимствата на такива тръби може да се разграничи дълъг живот на отоплителните тръби, ниско тегло, лесна инсталация и ниска цена. Такива тръби се отличават с доста широк спектър на проектиране.

Все пак трябва да се има предвид, че такъв материал, като пластмасата, може да се различава в химическия му състав. Всеки състав има свои собствени характеристики и свои особености на приложение.

Преди избора на отоплителните тръби и закупуването на пластмасови тръби, е по-добре предварително да се консултирате с специалист в областта.

която тръба да се използва за отопление
Пластмасови тръби

Също така, такива тръби имат сравнително висок коефициент на линейно топлинно разширение. Това означава, че когато се подава топлоносител с висока температура, такива тръби могат да се удължат или да се огънат на някои места. Имаше ситуации, при които пластмасови тръби, поставени в стените на сградата, поради процеси на разширяване, изцедени слоеве от пластира слой. Ако са монтирани сравнително дълги разстояния, трябва да се осигурят термични компенсатори.

Освен това пластмасовите тръби имат други недостатъци. Когато избирате тръби за отоплителна система, трябва да вземете под внимание това. Такива тръби не могат да се огъват, така че ако се налага огъване, ще трябва да купите ъгъл, а огъването може да не е едно. Освен това не изглежда много приятно. Също така това може да доведе до някои трудности при инсталационния процес. Такива тръби, както и фитинги за тях, са доста големи. Това също не изглежда много естетически.

Дори ако вече сте разбрали кои тръби са необходими за отопление, не забравяйте, че качеството на инсталацията на пластмасови тръби и тръби, на първо място, зависи от човешкия фактор.

Ако инсталатора не е подходящ специалист, може да прегрее тръбата, че по време на вмъкване на тръбата в монтирането проходен отвор или намаляване до неприемлив размер или може дори напълно блокиран.

Тръби от металлопластика

Какви са металопластичните тръби? И какви тръби извършват инсталацията на отопление? В действителност - това са алуминиеви продукти, които имат дебелина на стената 0.1 мм, а от външната и вътрешната страна имат полиетиленово яке. Всички слоеве от такива тръби са залепени заедно сравнително надеждно и здраво. Такива тръби могат лесно да бъдат огънати и те ще поддържат необходимата форма за дълго време.

какви тръби извършват инсталацията на отопление
Метало-пластмасови тръби


Тъй като сравнението на тръбите за отопление показва, единственият недостатък на металопластичните тръби е, че необходимите метални фитинги са доста скъпи. Също така е необходимо да се пази от фалшификати, които са многобройни на пазара. Най-добре е да купувате подобни продукти в специализирани магазини. Колко топлинни тръби струват в такива магазини може да бъде повече, но ще бъдете сигурни за качеството.

Ако предлагате евтини металопластични тръби, тогава най-вероятно е фалшив. Този материал за отоплителни системи е включен в най-скъпата ценова категория.

Медни тръби

които тръбите да изберат
Медни тръби

Когато мислите кои тръби да изберете за отопление, трябва да обърнете внимание на медта. Ако сравняваме медни тръби с пластмасови, първите имат редица предимства. Най-вече те се оценяват благодарение на тяхната гъвкавост, тъй като са подходящи не само за отоплителни системи, но и за газопроводи и водоснабдителни системи. Такива тръби не се страхуват от вода с високо съдържание на хлор.

Ако някои примеси на пластмасови тръби са много вредни, те дори имат положителен ефект върху медните тръби. Малки депозитни форми, които служат едновременно като защитен слой от такъв материал. Медните тръби имат дълъг експлоатационен живот. Те могат да продължат от 50 до 100 години.

Има известни недостатъци в медните тръби и когато си мислите коя тръба да използвате за отопление, трябва да ги вземете под внимание.

Заваряването на такива тръби не е лесен процес. Това изисква не само опитен специалист, но и специално оборудване.

Медните тръби обикновено се свързват чрез запояване или с помощта на пресови фитинги. Прес-фитингите имат гумен пръстен, който ще изсъхне с течение на времето и след това ще се снижи.

Друг недостатък на тези тръби е тяхната доста висока цена.

Медните тръби не могат да бъдат комбинирани с други материали, а това, разбира се, е и минус. Също така, такива тръби се страхуват от въздействието на електрохимичната корозия.

Тръби от неръждаема стомана

Отоплителната система на тръбите от неръждаема стомана се счита за най-издръжливата - до известна степен тя е най-добрата тръба за отопление. Такива тръби са в състояние да издържат на високо работно налягане, имат красив модерен дизайн, не са способни да променят химическия състав на охлаждащата течност, нито се страхуват от корозивни ефекти.

 

Монтирането на такива тръби както в стената, така и извън нея е много лесно. Въпреки това, всички предимства на тръбите, изработени от такъв материал, се свеждат до нищо поради високата им цена.

Кои тръби са по-добре да се нагрява, решавате - но в този случай можете да получите консултация от специалист. Така че вие ​​правите правилния избор на тръби за отопление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Как да скриете отоплителните тръби?Как да скриете отоплителните тръби?
Стоманени тръби за отопление и фитингиСтоманени тръби за отопление и фитинги
Компоненти за монтаж и ремонт на тръби за отоплениеКомпоненти за монтаж и ремонт на тръби за отопление
Поцинковани тръби за отоплениеПоцинковани тръби за отопление
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
Тръби и моноблок характеристики и предимстваТръби и моноблок характеристики и предимства
Тръби от кръстосано свързан полиетиленТръби от кръстосано свързан полиетилен
» » Кои отоплителни тръби са по-добри?
© 2021 BggeHat.com