Полипропиленови тръби за отопление

Ако не толкова отдавна, Тръби полипропиленови за отопление се разглеждат като нещо екзотично, но днес тези тръби са били широко разпространени, и положителни отзиви за тях. Този материал почти надвишава всички други подобни материали във всичките си индекси. Основният въпрос, който ни интересува, е дали полипропиленовите тръби за отопление могат да се използват за отоплителни системи.
полипропиленови тръби за отопление
Полипропиленови тръби за отопление

Характеристики на този материал

Използването на полипропиленови тръби за отопление е ефективно? Ако вземем такава характеристика като плътността, тогава в полипропилен тя е само 0.91 kg / cm2. Въпреки това, този материал има добра устойчивост на абразия и доста трудно. Не можете да се притеснявате, че абразивните частици в охлаждащата течност бързо износват пропиленовите тръби за отопление.

Предимствата на този материал също включват следното:

  • Висока устойчивост към различни вещества с агресивна природа. Унищожаването на повърхността на тръба за нагряване от полипропилен може да предизвика продължително нагряване или излагане на концентрирана киселина. Полипропилен също не се страхува от парчета шлака и пясък, които се съдържат във водата.
  • Механичната здравина на полипропиленовите тръби ще зависи от скоростта, при която е приложена силата. Ако тръбата се огъне рязко, тогава най-вероятно ще се разпадне. Можете да приложите същото усилие, но постепенно, а след това тръбата просто се огъва. Тъй като оперативните натоварвания ще бъдат пряко свързани с линейната експанзия при нагряване, това натоварване също ще бъде приложено към материала по бавен начин.

  • Полипропиленът има добра устойчивост на замръзване. Тръбите за отопление за отопление могат да издържат на температури от -15 градуса. Въпреки това, когато отоплителната система работи, температурата трябва да падне до най-малко 0 градуса, а при нормална работа тя трябва да съвпада с температурата на охлаждащата течност.
  • Материалът е в състояние да издържа на високи температури. Тя ще започне да се стопи при 160-170 градуса, а при 140 градуса ще се омекне.

Полипропиленът е материал, чийто коефициент на термично разширение е доста висок. Това обаче е вече недостатък на такава система като подово отопление с пластмасови тръби.

подсилване

Арматурните тръби са най-простото решение на такъв проблем като термичното разширяване. Материал, чийто коефициент на топлинно разширение е малко по-малък, ще действа като стабилизатор и в резултат на това топлинното разширение може да намалява на всеки пет.

Има два основни метода за подсилване на тръбите (примери на снимката):

  • Използване на алуминиево фолио. Алуминиева подсилена тръба е сандвич от три залепени слоя, между които има алуминиев слой. Този слой е много тънък. Много е важно да обърнете внимание на качеството на тези тръби. И ако разчупите технологията, те бързо ще започнат да се разделят.
  • PPR тръби за отопление, подсилени с фибростъкло. Такива тръби са конструкция от монолитен тип. Слоят от влакна се намира директно в дебелината на тръбата, изработена от полипропилен. Такива тръби са добри, защото няма да се разделят. Също така, ако се използва заварено съединение, няма да е необходимо да се почиства подсилващият слой.

полипропиленови тръби за отопление
Фолио подсилена тръба

пропиленови тръби за отопление
Фибростъкло подсилена тръба

Във видеото можете да видите как се извършва армировката. Двата вида армировки са подходящи за отоплителни системи. Независимо от това, трябва да се има предвид, че подсилването само ще намали термичното разширение на полипропилена, вместо да го освободи напълно от това свойство.



Температура на охлаждащото средство

Със сигурност всеки знае, че рядко температурата в отоплителната система съответства на посочената в регулаторните документи. Има няколко основни фактора, които влияят на взаимодействието между температурата на охлаждащата течност и тръбите:

  • Много производители гарантират, че отоплението от полипропиленови тръби може да издържи на температурата на охлаждащата течност до 95 градуса.
  • В нашата страна такава температура на охлаждащата течност може да се види само при тежки студове. Въпреки това, ако температурата в отоплителната система достигне 95 градуса, тя може да достигне 140 градуса в тръбопровода на отоплителния тръбопровод.

Понякога поради причини като тежка студ, нарушение на температурния график или по други причини, дюзата, която регулира температурата на охлаждащата течност в системата, се изважда от асансьорното устройство и засмукването се заглушава. В този случай водата, която идва от отоплителния тръбопровод, влиза директно в отоплителните тела и речните котли. Влиза в система с температура, която не е опасна само за полипропилен, но е фатална.

тръби за отопление от полипропилен
Много гореща вода може да предизвика разпенени полипропиленови тръби

Критерии за избор на полипропиленови тръби

И така, какво да търся при избора на полипропиленови тръби?

  1. налягането

Маркирането на полипропиленови тръби за отопление тип PN ** ще има пряко отношение към работното налягане. Две цифри, които следват буквите, ще ви съобщят за максималното работно налягане за продукта. Работното налягане е показано за температура на охлаждащата течност от 20 градуса. Ако вашата система има температура на охлаждащата течност от 80-90 градуса, можете да разделите стойността на три. Най-популярните тръби са означени с PN20.

отоплителни тръби за отопление
Допустимо максимално налягане за тръби с различни диаметри
  1. температура

Маркирането на тръбата ще ни разкаже и за това какво може да издържи максималното отопление от полипропилен. За подсилени тръби почти всички производители посочват температури от 90 до 95 градуса.

  1. диаметър

За да се изчисли желания диаметър, строителите използват много сложни формули. Освен това се вземат предвид факторите като топлинно натоварване, коефициентът на грапавост на материала, от който се произвежда полипропиленовото нагряване, температурната разлика между захранването и обратния поток.

От практическа гледна точка, трябва да запомните най-малко две прости правила:

  • В един апартамент по време на отопление полипропиленовите тръби, които използваме, не трябва да подценяват свободното пространство по отношение на елемент като нагревателна тръба от полипропиленови тръби. В новите сгради се използват най-често тръби от тръби като DN20. Следователно, ще е необходимо да се затопли частната къща с полипропиленови тръби с външен диаметър от 2.6 см. В стъблата, където решетките са навътре, е по-добре да се използват тръби с външен диаметър 3.2 см.

  • В частна къща, чиято обща площ надхвърля 250 квадратни метра. метра най-ефективно ще бъде отоплителна система като Ленинград. За пръстена се изисква пръстен с диаметър 32-40 мм. За да монтирате радиаторите, ще ви трябват тръби с диаметър 20-26 мм.

Повече в материала - Схема за отопление "Ленинградка", отопление от полипропилен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръцеОтопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръце
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
Засилен полипропиленЗасилен полипропилен
Заваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избиратеЗаваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избирате
» » Полипропиленови тръби за отопление
© 2021 BggeHat.com