Как да изберем размерите на радиаторите?

За да се изчисли отоплителната система възможно най-точно, ще трябва да разчитате на общата площ на къщата. Правилното изчисление на отоплителната система включва избор на подходящ размер на отоплителните уреди, мощността на устройствата, номера и т.н. След това вече можете да изчислите ефективността на отоплителната система. За да бъде отоплението по-ефективно, ще е необходимо да покриете тази повърхност на отоплителните тела, които отделят топлина. Това може да се извърши чрез решетка или корпус. Обикновено радиаторите за отопление се монтират близо до прозореца в специален отвор за тях. Поради това радиаторът трябва да има размер, който не достига перваза на прозореца на височина, а ширината не надвишава широчината на прозореца.
размери на отоплителните радиатори
Изчисляване на отоплението на отоплителния радиатор

Изчисляване на броя на радиаторите

При изчисляването му е необходимо да се обърне внимание на следните фактори:

  • Площта на стаята, която трябва да се отоплява. За да направите това изчисление по-точно, е необходимо да определите обема на помещението в кубически метри.
  • Площта на тази радиаторна повърхност, която дава топлина на помещението.
  • Температурен режим, който има радиатор с отопление 200 мм.
отоплителни радиатори с височина 200 мм
Избор на броя секции на батерията в зависимост от зоната на стаята

Ако определите точно изчисление - това не е толкова важно, тогава можете да използвате по-стария метод. Първоначално определяме площта на къщата или апартамента. Ако отоплителните радиатори 200 мм принадлежат към тип като секционни, тогава размерите на една секция са достатъчни за отопление 2 кв. М. метри от площ. Изчислете броя и добавете към този резултат, който е около 10. Тази цифра е компенсация на тази топлина, която ще излезе през прозорците или вратите.

Избор на размера на радиаторите

Размерите на такъв нагревателен елемент се определят въз основа на топлинната мощност, която те произвеждат. Ако отоплителните радиатори са монтирани в отвора под прозореца, тогава е необходимо да се изчислят такива размери като:

  • Разстоянието от перваза на прозореца до горната част на радиатора не трябва да бъде повече от 100 см.
  • Разстоянието от пода до долния край на радиатора трябва да е най-малко 60 см.
  • Широчината на радиаторите трябва да бъде избрана така, че да покрива ширината на прозореца с около 60-70.
размери на височината на отоплителните тела
Изисквания за инсталиране на отоплителна батерия

Има няколко правила:

  • Ако инсталирате по-тесни малки радиатори под прозореца, те може да не създават топла завеса. Това ще повлияе на факта, че малките радиатори не могат да предотвратят навлизането на студен въздух, който прониква през радиаторите.
  • Ако знаете такива цифри като топлинната мощност на радиатора и неговата височина, можете да изберете конкретен модел на отоплителния елемент с определен брой секции.
  • Ако моделът, който търсите, не е наличен, можете да изберете 200 мм радиатори, които ще имат повече мощност. Основното нещо е да не се намалява тази цифра.
  • Ако няма място в къщата или в апартамента, където могат да бъдат инсталирани отоплителни радиатори с височина 250 мм или ако е необходимо да се отоплява голямо количество въздух, е необходимо да се закупят високи радиатори. Най-често тези радиатори се инсталират в помещения или в големи спортни зали.

Отоплителните батерии са два вида:

  • Тип RD - се характеризира с по-ниска връзка;
  • Тип R - характеризира се с странично свързване.

Радиаторите с голяма височина на отоплителния радиатор се характеризират с висока конвекция и висока топлинна мощност. Този тип радиатори могат да достигнат височина 760, 940 и 1120 мм, а ширината им може да има от 400 до 1400 мм. В дълбочина всички високи радиатори имат стандартни размери на отоплителните батерии - 90 мм.

радиатори за отопление високо
Висока батерия

Ниските батерии са радиатори с нагревател 300 mm-450 mm. Обикновено ниски модели се поставят под прозорците, когато прозорецът заема почти цялото пространство на стената. Такива ниски радиатори, разбира се, ще осигурят ефективност, за да моделират повече, така че ако използвате такива радиатори, ще трябва да увеличите броя им. Трябва да се отбележи, че ниските отоплителни батерии равномерно затоплят помещенията. В крайна сметка в този случай дългите радиатори ще създадат по-ефективна термична завеса и в резултат на това ще се разпространи топъл въздух около стаята, без да оставят студени петна.

отоплителните радиатори са ниски
Ниски радиатори


Но все пак си струва да се отбележи, че радиаторите за отопление са високи и тесни са по-често срещани. Такива радиатори с височина на загряване 2000 мм могат да бъдат инсталирани, когато размерите на пространството позволяват. Въпреки това, такива радиатори, за разлика от дългото отопление на батериите, няма да разпределят топлината по такъв ефективен начин.

Ето защо, ако поставите висококачествените отоплителни радиатори 350 неправилно замислени, ще има ситуация, когато батерията е невероятно гореща, а на други места в стаята е студена.

Оптимални схеми за монтаж на отоплителни компоненти

Ако е необходимо да намалите разходите за операции, като например инсталирането на отоплителни радиатори 350 мм и тяхното допълнително свързване, тогава можете да изберете избора си на едножилен кабел. Такава система, обаче, предполага наличието на линия за байпас.

размерите на отоплителните батерии
Еднотръбна отоплителна система

В горните точки ще бъдат инсталирани клапани, през които въздухът ще бъде изтощен. Такъв вентил ще работи в автоматичен режим, те ще изгорят въздуха, а входът за въздух ще бъде блокиран от водно налягане.

Вентилът за спиране ще създаде преграда в охлаждащата линия, както и ще увеличи преноса на топлина.

Такъв клапан също ще бъде необходим по време на различни операции по разглобяване. В случай на еднотръбна електропроводна система, такъв клапан е най-добре свързан диагонално. В този случай охлаждащата течност ще тече в горния ляв ъгъл и ще бъде отклонена в долната дясна част.

Можете да използвате обратната опция. Най-важният нюанс, който трябва да се спазва, не е да се свържат отоплителните радиатори с височина от 150 мм от същата страна. В този случай можете да загубите до 10 топлинни връщания. Ако са инсталирани малки или малки радиатори, най-добре е да направите по-ниска връзка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем отоплителна батерияКак да изберем отоплителна батерия
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Изчисляване на топлинната енергия за отоплениеИзчисляване на топлинната енергия за отопление
» » Как да изберем размерите на радиаторите?
© 2021 BggeHat.com