Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики

Към днешна дата не се препоръчва да използвате "Ленинград", това е остаряла схема, вижте видеото с общ преглед на схемите за отопление в края на тази статия.

Колкото по-проста е системата, толкова по-вероятно е. Отоплителната система Leningradskaya е доста проста в монтажа си, но в същото време е приложима дори и за двуетажна частна къща. Минимум материали, наличието на умения за работа с инструмента, малко теоретично обучение и може да бъдете топло през зимата, организирайки собствено отопление на водата.

За какво е удобна системата?

Тази еднотръбна система, за разлика от обикновена отоплителна система с естествена циркулация за частна къща, ви позволява да изберете индивидуален режим за всеки радиатор и, ако е необходимо, да го изключите напълно и дори да го разглобите за почистване или подмяна.

Тази система е оптимална за едноетажни сгради - те използват хоризонтално подреждане на решетките. Но правилното изчисляване на диаметрите на тръбите и конфигурацията на системата го прави възможно да се използва ефективно за двуетажна къща - съчетава вертикалната и хоризонталната връзка на тръбите "Ленинград".

Вертикална схема на

Вертикална схема на "Ленинград"

По начина, по който се движи охладителната течност, "Ленинград" може да бъде с естествено движение на охлаждащата течност или с насилствен, затворен или отворен поток. Вертикалните системи всъщност използват принудителна циркулация, което позволява да се подобри динамиката на затопляне на системата и да се елиминират минусите на системата с естествена циркулация. За тези, които наистина не приветстват четенето, има много видеоклипове по тази тема.

"Ленинградска" отворен тип

Водното отопление на такава система има отличителна черта - последователното подреждане на всичките й елементи обикновено е по линия на външните стени на частната къща.

Единична тръба

Единична тръба "Ленинград" с по-ниска връзка на радиатори

Тази еднотръбна система има "сърце" - бойлер, който е свързан към първия радиатор чрез захранващ тръбопровод. От първата батерия охладителната течност последователно навлиза в втората, след това в третата и т.н. След окончателния отоплител, топлопреносната среда се връща обратно в котела, за да се нагрява и рекурсира през отоплителната система.

Когато отоплителната среда се нагрява в системата, тя се увеличава. В този случай излишъкът се принуждава в резервоара за разширение. Отопление на водата задължително използва резервоар за разширение в системата. Тя може да бъде от отворен тип - тя е свързана с атмосферния въздух чрез клонка. Определя типа на системата като "отворен". При охлаждане охлаждащата течност от резервоара се връща в системата. Връзката за изтичане е предназначена да източи излишния топлоносител, когато е прекалено загрята.

Едната тръбна система, изобразена в диаграмата за циркулация на топлоносителя, използва електрическа помпа, монтирана пред котела на задната тръба. Неговото присъствие допринася за по-бързо затопляне на цялата система на частна (и дори двуетажна) къща и динамична промяна в температурата на охлаждащата течност при промяна на режима на работа на котела.

За удобно зареждане на системата с вода в зоната на връщащата тръба, основна водопроводна тръба се свързва чрез сферичен клапан и филтър. Също така е осигурена дюза с кран за източване на охлаждащата течност от системата.

Долната връзка на радиаторите на

Долната връзка на радиаторите на "Ленинград" на частна къща

Системата използва конвенционални радиатори (виж снимката). В тази версия, загряването на водата е направено с вариант на долната връзка на радиаторите.

Маевски кран

Маевски кран

Във всеки от тях е инсталиран майевски кран, за да отстрани въздуха.

За "Ленинград" на частна къща може да се използва и диагонално серийно свързване на радиатори.

Диагонално свързване на радиатори

Тази опция е по-удобна за равномерно затопляне на радиаторите в цялата им равнина.

Двата метода за свързване на радиаторите към системата, разгледани по-горе, имат един съществен недостатък: те не позволяват отделно регулиране на топлопредаването на всеки радиатор. Този проблем се разрешава, когато го свържете по описания по-долу начин.

Паралелно свързване на всеки радиатор към решетката



Паралелно свързване на всеки радиатор към решетката

В тази схема се използва паралелно свързване на всеки радиатор с решетката. Всеки радиатор на входната и изходната дюза е оборудван с два сферични клапана, които при необходимост затварят потока на охлаждащата течност и демонтират радиатора. А паралелно на радиатора част на първата вертикална тръба, която в този случай действа като байпас, монтиран тип иглен клапан, който може да регулира скоростта на потока на охлаждащата течност чрез "преместен" радиатора.

В края на краищата, когато тя е напълно отворена, водата няма да има "желание" да издигне радиатора срещу действието на гравитацията. Оказва се, че като увеличаваме степента на отваряне на такъв клапан, намаляваме температурата на радиатора.

Фото радиатор с диагонална връзка към

Допълнителен контур

Ако системата на частната къща е твърде голяма и сложна, в нея може да се използва паралелна допълнителна схема. Степента на нагряването му се контролира чрез клапан с игла, който позволява потокът на топлоносителя да протича плавно през системата. Задължително е връщащата тръба на допълнителната верига, на която е монтиран кранът, да бъде свързана към главната тръба за връщане към циркулационната помпа.

Верига на Ленинград за 2 схеми

"Ленинградска" затворен тип

Такава система с една тръба може да бъде изолирана от "атмосферата" - тя е затворена система. Вече се използва разширителен резервоар тип мембрана, който позволява на системата да създаде свръхналягане. Обикновено то не е високо и е в рамките на 1.5 атм (виж параметрите на котела). В тази схема е задължително да има група за безопасност с манометри, предпазен клапан и въздухоотвод. Тя е много удобна за двуетажна къща.

Схемата

Схемата "Ленинград" от затворен тип

Характеристиките на системата

След като изучавате типичните схеми на такива системи за отопление, можете да се съгласите, че "Ленинград" има някои практически предимства, което се потвърждава от много положителни отзиви. тя:

  • доста лесен за инсталиране със собствените си ръце;
  • надежден при експлоатация (с подходящ дизайн);
  • не изисква скъпо оборудване;
  • Позволява индивидуална промяна в степента на нагряване на радиаторите;
  • Налично и функционално за двуетажна къща;
  • ви позволява частично да "скриете" главните рейзъри в пода;
  • с компетентно изчисление и инсталация може да работи като система с естествена циркулация на охлаждащата течност.

Същевременно има и минуси:

  • неравномерно нагряване на началните и крайните радиатори в последователна верига;
  • невъзможност за свързване към хоризонталната система на отопляеми релси за хавлии или системи за подово отопление;
  • в повечето случаи изисква принудителна циркулация на охлаждащата течност (необходима за двуетажна структура).

Някои функции за инсталиране

Използвайки информация от интернет, когато проектирате системата и извършвате самосглобяване, не забравяйте, че голяма част от прочетения материал и гледания видеоклип увеличават шансовете ви за успешно завършване на това, което сте започнали. Но най-добрият начин да организирате отоплението сами ще бъде да привлечете, поне за консултантската помощ на професионален лекар.

За да се осигури качествено нагряване на крайната част от веригата радиатори, е необходимо да се увеличи броят на секциите им.

За гравитационната версия на системата се използват тръби със значителен диаметър. Общата дължина на контура не трябва да надвишава 30 м.

Монтажът на главната тръба на захранването трябва да се извърши под лек наклон. Самите радиатори са инсталирани на една и съща височина и най-малкото не нарушават "геометрията" на помещението.

Вертикалното окабеляване на "Ленинград" и дългата хоризонтална линия непременно ще изискват въвеждането на циркулационна помпа в системата.

При самото монтиране на захранващата тръба в дебелината на пода е необходимо да се помни необходимостта от нейната изолация с топлоизолационни валцувани материали. Това ще ви спести значителни ресурси в процеса на работа на системата и няма да доведе до прегряване на "подземното" пространство.

Снимка на игла тип клапан

Тип сферичен кран

Тип сферичен кран

Като шлюзови клапани на байпасите и допълнителните вериги на системата трябва да се използват само клапани тип игла. Те са в състояние да регулират плавно потока на течности през себе си. Използването на сферични кранове е неприемливо тук, тъй като те не са предназначени за "полуотворена" работа. Те са затворени или напълно отворени. Само в тези две позиции е запазена тяхната продължителна работна способност. На тази тема, достатъчно видео в мрежата.

Така!

Прекратяване дълъг поток от мисли, ние искаме да се отбележи, че отдавна е доказано от десетилетия се използват в една тръба "от Ленинград" с модерен "apgreyte" циркулационна помпа и клапан за контрол на обхода позволява да се възползват от по-сложни отоплителна система в реално своята простота и ниска инвестиция. Осигурете правилното инсталиране от себе си и прекарайте студените сезони в топлината и комфорта на вашия частен дом.

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Системата за отопление на Ленинград за икономичнаСистемата за отопление на Ленинград за икономична
Диаграма на отопление на двуетажна къщаДиаграма на отопление на двуетажна къща
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
» » Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики
© 2021 BggeHat.com