Системата за отопление на Ленинград за икономична

Не е тайна, че по време на Съветския съюз строителството на жилищни сгради се извършва постоянно. В същото време високи сгради са издигнати в рекордно време. По-скоро бързо ръководството на страната осъзна, че такъв темп на строителство изисква значителна инвестиция - и по време на разработването на необходимите суми е трудно да се разпределят.

Поради това беше решено да се опитат да минимизират разходите за нови проекти. Реформата е докоснала доста етапи на строителството на къщата, но най-тъжни последствия е да се опрости системата за отопление - и в експлоатация започва да се провали у дома, в който отопление се извършва от само една тръба. Тоест елементите, които са били използвани за доставяне на вече използваната вода, са напълно премахнати.

система за отопление
Отоплителната система "Ленинград" се характеризира с простота

Несъмнено такава система - отоплителната система в Ленинград, според разработчиците е имала редица предимства. На първо място, тя изисква много по-малко материали и освен това е по-лесно и по-бързо да се инсталира.

Характеристики на Ленинград

Еднотръбната система или отоплителната система на Ленинград е затворен кръг, състоящ се от специален отоплителен котел и пръстен от отоплителни тръби. На този пръстен можете да свържете произволен брой регистри или батерии - и то ще работи перфектно. За дизайнерите е особено важно инсталирането на отоплителна система от този тип да е възможно най-проста. За по-естетичен вид тръбата се намираше на самия етаж.

отопление
Компоненти на "Ленинград" с принудителна циркулация

Много често еднотръбната отоплителна система се нарича Ленинград, защото е била инсталирана за първи път в този град. Системата за отопление в Ленинград (съседна снимка) показва, че това е доста практично и удобно решение, което обаче има един сериозен недостатък. Отопление на вода Ленинградская не е подходяща за монтаж в едноетажни къщи. По-точно, тя може да бъде инсталирана, но мащабната работа може да бъде постигната само чрез допълването й със специален ускоряващ колектор.

Обаче колекторът отгоре не може да бъде инсталиран в къщи, чиято височина на тавана не достига 2,2 метра. Факт е, че той ще пречи на монтажа на разширителния резервоар и ще направи невъзможно свързването му към резервоара за захранване на водоснабдителната система (т.е. автономна система).

Системата за отопление на Ленинград
Горният колектор в отоплителната система

При инсталиране на отоплителна система колекторът за ускоряване е изключително важен елемент. Необходимо е да се увеличи скоростта на прехвърлянето на охлаждащата течност (в този случай водата в тръбите). Освен това използването на колектора значително намалява нивото на шума, произтичащо от работата на системата. Все пак трябва да се има предвид, че за да се постигне максимален ефект, колекторът трябва да бъде инсталиран на най-високата точка, която архитектурната конструкция позволява.

Трябва да се отбележи, че тези, които планират да инсталирате тази отоплителна система Ленинград в двуетажна къща не са изправени пред такъв проблем. В края на краищата, височината на системата е достатъчна, за да се осигури тиха работа, дори без свързването на ускоряващия колектор или циркулационната помпа.

Основната разлика между еднотръбната отоплителна система е, че тя няма тръба, през която се извършва изтичане на "отработена" вода. Обаче не е необичайно условното отделяне на еднотръбно отопление на тръба на Ленинград до тръба за захранване и връщаща тръба. В този случай захранващата тръба е първата половина на главната тръба. Но втората му част се нарича връщаща тръба.

отоплителна система leninogradka снимка
Свързване на отоплителните батерии в "Ленинград"

Отоплението в Ленинград (видеото по-долу) ще покаже, че такава система често е малък елемент от двутръбна система. Освен това системата Ленинград е идеално подходяща за отопление на къщи и сгради с различна архитектурна сложност. В същото време нейното предимство е възможността за поставяне на нагревателни тръби под нивото на пода. Въпреки това, ако решите да монтирате тръбата в пода, трябва да се грижите правилно за топлоизолационните материали. Те са необходими, за да се сведе до минимум нивото на топлинните загуби. Освен това чрез топлоизолация трябва да се избягва нагряването на подовата настилка.

Недостатъци на системата на Ленинград

Значителен недостатък на еднотръбната система е, че ако е необходимо, не можете да контролирате нивото на отопление на всеки от свързаните в серия радиатори. Индивидуалното управление е налице само в двутръбна отоплителна система. И в отоплителната система в Ленинград, чрез намаляване на нивото на загряване на акумулатора чрез клапана, автоматично го намалявате в следващите свързани радиатори.

Друг доста сериозен недостатък на схемата Ленинградската система за отопление показва, че за ефективно движение на охлаждащата течност е необходимо инсталиране на помпа.



За висококачествена работа на отоплителната система в тръбите винаги трябва да има високо налягане. И ако го увеличите чрез добавяне на допълнително оборудване към системата, то е изпълнено с намаляване на времето за работа на материалите. Това означава, че количеството проникване на вода (пробиви) се увеличава, което на свой ред изисква подмяна на тръбата за запълване на количеството вода в отоплителната система.

лениноградка видео система за отопление
Монтирането на циркулационна помпа прави отоплителната система по-скъпа

Трябва да се отбележи, че в двутръбната система няма нужда от допълнителна помпа, тъй като водата циркулира самостоятелно - тя има достатъчно свой собствен натиск.

Третият и може би най-значимият недостатък на системата на Ленинград е, че тя изисква изключително вертикален разлив. Това означава, че разширителният резервоар трябва да бъде монтиран само на тавана.

И в едноетажни жилищни сгради, понякога таванът е много необходимо функционално пространство, в което е доста трудно да се разпредели място за резервоара.

Ленинград отопление
"Лениндрадка" в едноетажна къща

Монтирането на такава система, подобно на отоплителната система в Ленинград, в многоетажните сгради дава още един недостатък. Нагревателният елемент е разположен в горната част на системата - което означава, че при всеки радиатор, когато спускането се снижи, охлаждащата течност постепенно се охлажда. Тоест радиаторите на първия етаж на къщата ще бъдат по-малко горещи, отколкото в последния. Решаването на проблема е използването на допълнителни джъмпери и, освен това, увеличаване на броя на секциите на батериите на долните етажи.

Положителните аспекти на отоплителната система в Ленинград

Разбира се, всяка отоплителна система (и отоплителната система в Ленинград - не е изключение) има редица положителни свойства, чийто брой значително надхвърля отрицателните моменти при монтажа и експлоатацията. На първо място, трябва да се отбележи, че повечето от недостатъците във функционирането на еднотръбна отоплителна система са били доста сериозни едва от самото начало. Съвременните технически съоръжения могат лесно да се справят с тях, което прави отоплението в Ленинград доста търсено. Това е особено популярно при създаването на отоплителна система за частни къщи.

Едно от най-значимите предимства на системата Ленинград е нейната цена.

Факт е, че за да се получи доста дълъг магистрален път, ще се изисква много по-малко материал, отколкото при инсталиране на по-сложна двутръбна система. Така че спестяване на пари, когато сте избрали за отопление на водата схема на Ленинград - на лицето.

система за отопление на водата Ленинград
Варианти на "Ленинград"

В допълнение, значително предимство е фактът, че днес под въпрос топлинните загуби в работата на системата, като например системата за отопление от Ленинград плюсове и минуси ще разберем, че това може да бъде решен с помощта на съвременни технологични средства. Монтирането на допълнителни сферични кранове, балансиращи вентили, елиминиращи въздуха, термостатични сензори повишава ефективността на системата.

Също така днес за еднотръбни отоплителни системи е разработена схема за преминаване през топлоносителя. Благодарение на въвеждането му в отоплението от Ленинград, стана възможно да се намали нивото на отопление на отделен радиатор. В този случай температурата в оставащите батерии в мрежата не намалява.

отопление видео ленинград
Такова свързване на радиаторите позволява да се подобри преносът на топлина

Често при планирането на отоплителната система мнозина насочват вниманието си към отоплителната система в Ленинград, която изглежда по-точна и естетическа.

От всички по-горе, можете да се направи проста заключение - на базата на описаните предимствата и недостатъците на системата, всеки може да реши как подходящо е да се инсталира тръба отоплителна система в частен дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристикиОтоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Схеми за отопление на едноетажна къщаСхеми за отопление на едноетажна къща
» » Системата за отопление на Ленинград за икономична
© 2021 BggeHat.com