Байпас в отоплителната система

Байпас в отоплителната системаПравилната инсталация на отоплителната система е залог за топлина в къщата и минимални разходи за поддръжка на отоплителни елементи. В момента има много форуми и статии по този въпрос. Те говорят за лекотата на монтаж на отоплителната система със собствените си ръце и намаляват разходите за нейната работа.

Но много от тънкостите и функциите са известни само от професионалисти. Един от тях е байпас в отоплителната система. Този инструмент служи за няколко цели, създаващи по-удобни условия за използване на радиатори.

Автоматичен байпас в отоплителната система

Байпасът може да бъде механичен или автоматичен. Механиката се състои в инсталиране на спирателен кран на тръбата, който се регулира чрез завъртане на дръжката. За автоматично регулиране на системата не е необходимо да се променя или да се извършва скъпо. Вместо сферичен кран, терморегулаторът трябва да бъде монтиран в системата.

Такова устройство ще осигури необходимата температура на топлоносителя в нагревателния елемент. Също така за пълна автоматизация и управление е инсталиран термостат. Такава детайлност изключва повишаването на температурата до критично ниво чрез изключване на системата.

Инсталирането на автоматичния байпас не изключва прехода на системата при принудително движение на охлаждащата течност в автономен режим. За да направите това, спиране на клапани с електромеханични нарязани в системата. Когато захранването е изключено, кранчето автоматично отваря байпасната тръба, което води до гравитация в системата.

За системата за интелигентни къщи са проектирани автоматично контролирани байпаси. Те работят в няколко режима, които дават на системата различни товари в различно време. Икономичният режим осигурява загряване на къщата при липса на собствениците. Интензивното отопление се осигурява в присъствието на деца в стаята. Преди пристигането на собствениците, системата се включва в стандартното отопление на сградата, така че температурата в стаята да има удобни индикатори.

Диаметър на затваряне в отоплителната система

байпас за отоплениеМожете да си направите собствен байпас или да закупите готов обект. Продажбата на такова оборудване се извършва в специализирани магазини за санитарен фаянс. Тъй като устройството зависи от удобството и правилността на системата, изборът му трябва да се извършва с пълна отговорност.



Дължината на елемента зависи от отдалечеността на връщащата тръба за отопление от тръбата за подаване на охлаждащата течност към акумулатора. Тъй като байпасната тръба е монтирана между тях, дължината зависи от този параметър.

Диаметърът на байпасната тръба трябва да бъде с един размер по-малък от диаметъра на главната линия. Ако размерът на елемента е еднакъв, няма да има движение на течността, тъй като налягането ще бъде същото.

Инсталиране на байпас в отоплителната инсталация

Байпасът трябва да бъде инсталиран в хоризонтално положение. В този случай вероятността за излъчване на елементи е по-малко вероятно.

Байпасът е монтиран по-близо до радиатора, по-далече от стойката. В зависимост от материала на отоплителния тръбопровод ще се използват различни материали за монтиране на устройството. При металните тръби байпасът е инсталиран чрез заваряване или чрез адаптери. При металопластични тръби се изисква съединителя или тръбата да бъдат споени в общата система под налягане.

В байпаса е инсталиран допълнителен кран за настройка на работата на системата. Кранът може да бъде конвенционален сферичен кран, с електрически регулатор или термичен контрол.

За да се подобри дизайнът, в него е монтиран филтър. Филтърът трябва да бъде инсталиран преди затварящия клапан.

При лошо качество на водата и увеличено плачене на системата, байпасът в отоплителната система трябва да бъде по-разглобяем. За тази цел се използват резбови съединения, които лесно могат да се развиват с гаечен ключ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудванеПредпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Температурен контролер за отопление Как да намалим разходитеТемпературен контролер за отопление Как да намалим разходите
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
Байпас в отоплителната системаБайпас в отоплителната система
Как да инсталираме биметални радиатори?Как да инсталираме биметални радиатори?
Автоматизация на отоплителните системиАвтоматизация на отоплителните системи
Как да изчислим разширителния резервоар за отопление?Как да изчислим разширителния резервоар за отопление?
Термостат за радиатораТермостат за радиатора
» » Байпас в отоплителната система
© 2021 BggeHat.com