Температурен контролер за отопление Как да намалим разходите

Несъмнено регулирането на температурата на нагряване е много важен момент, особено в настоящия момент, когато има нестабилност и постоянно покачване на цените, особено за комунални услуги. Освен това, тъй като всички собственици на всяка отоплителна система винаги искат да видят добър топлопренос и ефективно отопление на помещенията си.
регулатор на температурата на нагряване
Контрол на температурата на нагряване

Ето защо намаляването на разходите за отопление и оптимизирането на системата е добра практика, която ще ви помогне да спестите пари. Много хора мислят как да балансират отоплителната система, как да управляват степента на оползотворяване на топлината от отоплителните батерии, в зависимост от това какво е климатът в стаята ви.

За да направите това, има няколко доказани начина:

  • Доставяне на мрежова вода от централи, генериращи топлина, с температура, съответстваща на график, изчислен за различни условия и външни фактори.
  • Регулиране на температурата на водата, когато се доставя в отделна стая или отделна сграда чрез автоматично устройство, което работи от отчитанията на датчиците, монтирани в или извън сградата.
  • Контрол на температурата на отопление за всяка батерия.

Защо е печелившо?

Използването на температурния контролер е много изгодна опция. И има няколко причини за това:

  • Температурен регулатор, за разлика от други устройства, следи температурата директно на мястото на монтаж на батерията, а не общата средна стойност в определена стая, така че можете да получите равномерна температура фон, който със сигурност ще ви задоволи.
  • Регулаторът ще ви помогне да избегнете прегряване на въздуха в стаята, което се появява, ако стаята се затопля от слънцето. И сензорите, инсталирани на централизираната автоматизация, тази ситуация може да бъде наблюдавана много рядко.
  • Можете да регулирате температурата за конкретна стая за всяка стая. Например, ако практически не използвате определено помещение, можете да настроите до минимум консумацията на вода в батериите и навсякъде, където се случва да имате чай, напротив, да го увеличите.

Ако използвате спирателен вентил

Понякога, мислейки как да настроите отоплението, потребителите поставят батериите на конвенционалните кранове. Разбира се, това е евтин начин, но тук няма да имате няколко полезни ползи, които регулаторите предоставят:

  • Кранът функционира само в режим "отворен-затворен". Следователно, когато го използвате, лесно можете да прекъснете стабилните потоци във вашата отоплителна система и дори да спрете или да излитате с въздух ремаркетата. Балансирането на отоплителната система с регулатор може само да намали потока на топлоносителя и да не го блокира напълно.
балансиране на отоплителната система
Не се препоръчва да използвате сферичните клапани за регулиране на температурата на радиатора
  • Регулирането на батериите с кранове се извършва ръчно - а това е допълнително време. Регулаторът ще работи напълно автоматично, само трябва да поставите необходимата температура на скалата.
  • Когато регулирате нагряването на крановете, не можете да постигнете определен температурен режим. А регулирането на отоплителната система с модерни устройства е точност и ефективност.

Принцип на действие на регулатора

Така че регулаторът за отопление е заключващо устройство, което е монтирано на входа на водата към отоплителните уреди.

настройка на отоплителната система
Структурата на термостата

Регулирането на разширението на пръта и отвора се осъществява чрез прилагане на налягане към силфон с газ или течност с голям коефициент на разширение от температурата. За връщането на пръта в противоположната позиция се поставя пружина и за регулиране степента на отваряне се извършва компенсационен механизъм с мащаб.



Отоплителната система се регулира както следва:

  • Течността в мембраната се нагрява от ефекта на температурата - колкото по-висока е температурата, толкова по-дълго става, натиска се върху стеблото и покрива захранването с вода на батерията.
  • С помощта на барабан с мащаб на компенсационната система е възможно да се регулира степента на първоначалното удължаване на силла, който влиза в контакт с пръта. Така че е зададен температурен режим, над който регулаторите покриват водоснабдяването на батерията.
  • С намалена консумация на вода, топлината от акумулаторите намалява, въздухът се охлажда в помещението. Температурата на течността в мембраната също се понижава и вече не оказва натиск върху пръта. Дръжката под действието на връщащата пружина се връща в горната позиция, удължената гъба на клапана отново увеличава потока на топлоносителя през радиаторите.
балансиращ кран в отоплителната система
Режими на работа на термостата

Как да инсталирате правилно контролера

За да сте сигурни, че хидравличното балансиране на отоплителната система е инсталирано правилно, нямате нужда от специални знания, достатъчно е да имате предвид няколко характерни точки:

  • Балансиращият кран в отоплителната инсталация се врязва в акумулатора на захранването, а не на изхода;
  • Номиналният диаметър на преминаването на устройството трябва да бъде равен на диаметъра на захранващите тръби;
  • Ако имате няколко радиатора в стаята в серия, тогава не е нужно да поставяте устройството на всяка от тях поотделно - можете просто да контролирате потока на входа на първия. Ако имате еднотръбна система или всяка акумулаторна батерия е свързана към отделна тръба, вие абсолютно се нуждаете от отделно балансиране на отоплителната система на частната къща на всяка батерия;
  • Когато инсталирате устройството, главата му, където е поставена мембраната, трябва да бъде разположена хоризонтално, така че застоящите зони да не се показват около него. Също така главата трябва да бъде издухана с въздух от стаята, а не от тръбите. Освен това ще бъде по-удобно да настроите регулацията на отоплителната система в желаната позиция. За същата е невъзможно, че главата е затворена от завеси или различни декорации;
  • За да регулирате правилно отоплителната функция, главата на устройството не трябва да попада под прякото слънчево греене.

Видове регулатори

В днешно време можете да намерите много видове регулатори на отоплението - има много модели в зависимост от степента на контрол и на вашата отоплителна система.

Регулаторът има директно действие (глава и клапан) и с датчик за температурен контрол.

Регулирането на отоплителната система на частна къща за директно действие е използването на най-простия уред. Той е разположен близо до радиатора и процесът на регулиране е както следва: в термостатичния елемент е поставен херметически затворен цилиндър. Поставя сифон с течност или газообразно вещество. Тези вещества реагират на температурата, идваща от нагревателния елемент. Когато се загрее регулаторът, течността или газът стават по-широки и се притискат към стеблото на клапана. Той блокира тока на топлоносителя.

хидравлично балансиране на отоплителната система
Регулатор на директните действия

Регулирането на отоплението в къщата със сензора може да бъде с вграден или отдалечен. Принципът на действие тук е същият. Но в този случай настройката на отоплителната система е малко по-различна. Така че, ако регулаторът е бил регулиран ръчно и постоянно, тогава такова устройство с електронен сензор няма нужда от това. При сензора просто зададете желаната температура и той вече самостоятелно следи за поддръжката на температурата.

балансиране на отоплителната система на частна къща
Регулатор с температурен датчик

Ако мислите как да балансирате отоплителната система и дори ефективно, изберете такава система. Ще спестите разходи за отопление и винаги ще можете да поставите подходящата температура, за да получите удобен температурен режим във вашия дом, който да удовлетворява всички ваши домакинства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Инсталиране на термостата на радиатораИнсталиране на термостата на радиатора
Централно отоплениеЦентрално отопление
Изчисляване на отоплениетоИзчисляване на отоплението
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
» » Температурен контролер за отопление Как да намалим разходите
© 2021 BggeHat.com