Инсталиране на термостата на радиатора

С помощта на оборудване за контрол на температурата, можете да създадете най-удобната и оптимален микроклимат в къщата по време на студения сезон. Често можете да наблюдавате такава картина, тъй като някои хора в къщи или апартаменти радиатори за регулиране прилагат правилно, те са отворени отвори през зимата или дори прозорците. Това се дължи на факта, че жителите на тези апартаменти или къщи не могат да създават нормални температурни условия, без да знае как да се коригира отопление радиатора, и да се възстанови балансът температура, стартирайте студения въздух от улицата. За тази цел е инсталирането на термостата върху радиатора за отопление.
термостат за отопление към радиатора
Термостат за радиатора

Видове термостати и техния принцип на работа

Температурните контролери за отопление на батериите са два вида:

  • Автоматичен кран за отопление на батерията;
  • Ръчен температурен регулатор на радиатора на отоплителните акумулатори.

С помощта на ръчния контролер температурата на отоплителните акумулатори се регулира както следва:

  • При завъртането на маховика на вентила ще активираме вентила.
  • Диаметърът на преминаване на седлото в този случай ще се промени и стойността му ще съответства на температурата.

Ръчен термовлак за радиатор има няколко недостатъка:

  • Тя не е толкова ефективна, колкото автоматичното устройство;
  • Защитната капачка може да излезе бързо, ако често се задвижва, т.е. да се отваря или затваря регулатора на температурата на радиатора.
докоснете за отопление на батерията
Ръчен температурен контролер

В случай на автоматичен контролер, температурният вентил на радиатора ще работи заедно с компонент, като термична глава за радиатор.

Благодарение на мембраната ще се записват дори най-малките промени в стайната температура. В случай на понижаване на температурата на съдържанието на топлинна спрей започва да се свива, след което стеблото на вентила ще започне да се изготвят, което ще увеличи скоростта на охлаждащата течност поток, и това от своя страна ще повиши температурата в помещението. Ако помещението е прекомерно горещо, съдържанието на цилиндъра ще започне да се разширява и по този начин топлинната енергия на отоплителните акумулатори ще намалее.

Термовлак за радиатор
Регулатор от автоматичен тип

Видове и дизайн на регулаторите

Температурните регулатори за отоплителните радиатори могат да се различават в зависимост от критерия, например начина, по който сигналът навлиза в термостатичния компонент. По този начин сигналът може да дойде от:

  • Топлоносител;
  • От външната страна на въздуха;
  • От въздуха в стаята.

Един от първите регулатори на температурата получи сигнал от охлаждащата течност и точността на регулирането й беше от 1 до 7 градуса.

Тези показатели обаче не бяха достатъчни. Регулиране клапани за радиатори, които промени запис в температурата в помещението, анализ на получените данни, и поради факта, че те могат да регулират потока на охлаждащата течност, ще поддържа помещенията необходимо режим температура по автоматизиран начин. Такъв термостат за отоплителна батерия не изисква участие на хората, тъй като е автоматичен.

регулатор на температурата на радиатора
Термостатно устройство

Друг модел на устройството, който може да реагира най-бързо на промените в температурния режим, се състои от елементи като сензор и температурен контролер за отоплителна батерия.

Елементи като термостат за отоплителна батерия могат да бъдат разделени въз основа на техните структурни характеристики. По този начин термостатът на радиатора може да бъде:

  • С електрически контрол;
  • С директни действия.


Термостатът за отоплителния радиатор с директно действие се монтира пред акумулатора, а сигналът за температурната промяна ще бъде получен от охлаждащата течност.

Как да настроите температурата на отоплителната акумулаторна батерия? Температурата ще се контролира чрез отваряне или затваряне на подаването на топлоносителя. Вентилът на нагревателната батерия от механичен тип е оборудван със специална скала, която се намира на главата му. Цифрите, които са на разположение в тази скала, спомагат за установяването на необходимия температурен режим.

механичен температурен контролер
Механичен температурен контролер

Регулатор на нагреваемата батерия, чието обучение е задължително за изучаване, електрически управлявано, е разделено на две подкатегории:

  • Регулатори, които могат да контролират помпата или да загряват котела;
  • Регулатори, които могат да изпращат сигнал към вентилите, монтирани пред радиатора на тръбата. Този контролен клапан на отоплителния радиатор, от своя страна, може да регулира подаването на топлина. Размерът на вентила е избран на базата на диаметъра на тръбите.

Местоположение на регулаторите

В случай, че радиаторът не е покрит, инсталирането на термостатите върху отоплителните акумулатори се извършва по-добре от самия отоплителен уред. Ако обаче проектът е снабден с термостат с дистанционен сензор, той може да се позиционира от клапана на разстояние до 8 мм.

термостат за отопление на батерията
Термостатът се поставя директно на входа, пред радиатора

Термостатът може да бъде монтиран и на хоризонталната зона на тръбата. На мястото, където се намира входа на радиатора.

Монтиране на устройството

Преди да инсталирате и как да регулирате отоплителните акумулатори, ще трябва да изключите захранването с вода към отоплителната система. След като се изтощи, можете да продължите към този етап, като например инсталиране на кранове на отоплителни батерии:

  • Необходимо е тръбите да се отстранят на известно разстояние от батерията, след което да се изключат.
  • Демонтирайте крана, ако е монтиран преди акумулатора.
  • От спирателните вентили и от термостатичния тип е необходимо да се отделят дръжките и след това да се увият в контактите на радиатора.
  • След това трябва да съберете каишката и да я поставите на мястото, което сте избрали.
  • Монтирането на термичната глава върху радиатора ще доведе до свързването на хоризонталните проводници. Тези тръби идват с каишка от решетката.

регулиране

Как да регулираме правилно отоплителните акумулатори? Регулирането на устройствата за температурен контрол трябва на първо място да се ръководи от инструкциите на производителя на тези устройства. В това ръководство те ще определят както техническите си характеристики, така и други параметри, както и препоръки за тяхното инсталиране и конфигуриране.

За по-точно регулиране на отоплителните радиатори е необходимо да се затворят всички прозорци и врати, за да се намали изтичането на топлина от помещението.

Най-добре е да инсталирате термометър в стаята, за да измерите стайната температура. Клапанът трябва да се отвори, докато спре и въздухът в стаята започне да се нагрява. Веднага след като термометърът покаже, че температурата е нараснала с 5-7 градуса, клапанът трябва да бъде затворен. След като се чува шумът от водата и вентилът се нагрява, ще бъде необходимо да се запамети позицията на главата. По този начин ще бъде възможно регулирането на регулиращото оборудване самостоятелно, като например добавяне или намаляване на нагревателната батерия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Температурен контролер за отопление Как да намалим разходитеТемпературен контролер за отопление Как да намалим разходите
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
Автоматизация на отоплителните системиАвтоматизация на отоплителните системи
Настройване на температурата на радиаторите, както се случва?Настройване на температурата на радиаторите, както се случва?
» » Инсталиране на термостата на радиатора
© 2021 BggeHat.com