Как да настроите отоплителните акумулатори

За постоянно поддържане на комфортна температура в помещенията и всеки радиатор трябва да бъде оборудван с регулираща система. По принцип е възможно да се настроят отоплителните акумулатори дори на етапа на инсталиране на самата система. На този етап обаче ще бъде само първоначалната и след свързването ще трябва да преконфигурирате и да коригирате работата на системата няколко пъти в съответствие с изискванията за желаната температура. Тази статия ще ви покаже как да избегнете грешки при настройката на топлинната мощност на радиаторите за централно отопление.


Температура на отоплителната батерия


Много често наемателите на жилищни сгради и селски къщи се чудят каква е температурата на стандарта да са самите нагреватели в помещението и как да се регулират правилно отоплителните батерии. Всъщност няма такова правило за температурата на радиаторите. Има само такова нещо като пренос на топлина. Това зависи изцяло от материала на радиатора. Най-ефективно за бързо затопляне на помещението са алуминиевите радиатори, биметалното прехвърляне на топлина е малко по-лошо, докато на последно място има чугунени. (Виж също: Стоманени радиатори)

Вместо нормите за температурата на отоплителните инсталации, съществуват стандарти за нивото на топлината на въздуха в помещенията. Според тези стандарти в хола температурата трябва да бъде не по-ниска от 18С и не по-висока от 24С. В други помещения (тоалетна, баня, кухня, коридор, килер) трябва да е от 14 до 22C. Идеалната температура е знак от 21 ° С. ако успеете да постигнете равномерно разпределение на топлината в цялата площ на апартамента или къщата - това ще бъде най-добрият вариант.


Факторите, влияещи върху температурата на въздуха в помещението


Не забравяйте, че температурата в помещението зависи не само от самите радиатори и от техния тип, но и от много други условия:



  • честота на вентилация;

  • брой прозорци;

  • топлоизолация на прозорци;

  • местоположението на стаята (в средата на къщата, в ъгъла, горния или долния етаж).


Регулатор на температурата на батериите

Следователно, преди да регулирате температурата на отоплителната акумулаторна батерия, опитайте се да вземете предвид всички горепосочени фактори и въз основа на техния анализ, за ​​да регулирате топлината на въздуха. Необходимо е прецизно настройване на всеки нагревателен елемент, ако има пролука в стаите, а прозорците или прозорците са постоянно отворени. Всъщност, като повишите температурата в радиаторите, ще "затоплите улицата". (Виж също: Как да изчислите броя на отоплителните акумулатори)

Без настройването на отоплителните батерии е трудно да се създаде идеална и удобна система, която да отговаря на изискванията на всеки наемател.


Процес на настройка на батерията


Често в началото на строителството, отоплителната система се закрепва, като просто оформят тръби с различна дебелина от котела до радиаторите. Този подход за ефективно управление на отоплителната система обаче не е достатъчен.

Дори ако котелът е програмиран за определена температура, батериите могат да са по-студени от необходимото. Това се дължи на факта, че в тръбите има голямо количество въздух. Ако се свали, водата може да тече свободно през тръбите. Следователно стаята ще започне да се затопля по-бързо и с повишена ефективност. Следователно, при регулиране на батериите, въздухът от радиаторите трябва първо да се отведе. (Виж също: Тръбни радиаторни тръби)

Директно за тези цели, абсолютно на всяка батерия с една от страните е специален кран, когато го завъртите, можете да освободите ненужния въздух. Въпреки това, бъдете внимателни и го отваряйте бавно, за да избегнете внезапното изхвърляне на гореща пара, тъй като тя се намира под високо налягане.

Регулиране на температурата на акумулатора в апартамента

За да регулирате правилно отоплителните акумулатори, само за да отворите и затворите специалния регулиращ вентил на акумулатора, разбира се, не е достатъчно. В зависимост от това колко батерии са свързани към котела, отворете ги за определен брой обороти. Например имате три радиатора, свързани към котела. Това, че налягането е равномерно разпределено в цялата отоплителна система, първата батерия е отворена за няколко завъртания, втората - за три, третата - за четири. Тази настройка на отоплителните акумулатори в апартамента ще позволи отопление на помещенията за по-кратък период от време.



В случай, че имате функция за изпомпване на принудителна вода в системата, възможно е да инсталирате така наречените трипътни клапани на всеки радиатор. Ако има достатъчна мощност в котела, не е трудно да се регулира температурата на нагревателната батерия. Като цяло, за да се опрости процеса на регулиране на необходимата температура, всеки радиатор трябва да има специални клапани. (Виж също: Схема на свързване за отопление на батериите)

Тяхното присъствие ще позволи да се контролира получаването на топлина и рационалното потребление на капацитета на отоплителната техника. Например, ако стаята стане прекалено гореща или не се използва и е затворена, потокът от гореща вода в радиатора може да бъде намален, като се използва такъв кран или се изключи напълно.


Разлики в системите за отопление


Според местоположението си има три вида отоплителни системи:



  1. Системи, върху които водата се движи от горе надолу;

  2. еднотръбна система;

  3. двутръбна система.


Ако има система от първия вид във вашата къща, тогава просто ще бъде невъзможно да се регулира температурата на отоплителната акумулаторна батерия. На горните етажи радиаторите ще бъдат постоянно горещи, но в по-ниските - по-студени.

Ако имате поточна тръба с единична тръба, ще бъде достатъчно да инсталирате допълнителен клапан на тръбата, за да регулирате отоплителните акумулатори, които подават топла вода към отделен радиатор. В системата на потока водата се движи по протежение на решетката, преминава през батерията и се връща отново към нея. (Виж също: Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони)

Регулиране на температурата на отоплителните акумулатори

При наличието на двутръбна система могат да се монтират ръчни вентили и специални автоматизирани устройства на магистралата. Те помагат да регулират не само температурата, но и обема на входящата вода. Кое устройство да изберете - ръчно или автоматично - зависи от вас.


Няколко съвета за настройка на батериите и отоплителните системи



  • За да инсталирате регулатори на радиатори, използвайте само специални клапани и клапани.

  • За да се гарантира, че батериите дават топлина до максимум, опитайте се да оптимизирате корелацията между броя ъгли, наклони и завои на тръбите по време на инсталационния процес. При прекалено голям брой завои работата на цялата система ще бъде неефективна, но в същото време налягането в тръбите и батериите ще намалее.

  • Внимателно изолирайте батериите и тръбите в места, където отоплението не е толкова важно. Например в килер, гараж и т.н. Изолацията ще предотврати неефективното потребление на топлинна енергия от тези сегменти на пътя, където нейното снабдяване не е толкова важно като цяло.

  • По време на настройването на отоплителните акумулатори стаите трябва да бъдат напълно използвани по предназначение. Този подход ще уточни коя оптимална температура ще бъде необходима за комфортната работа на стаите.

  • За да избегнете изхабената топлина, обмислете всички допълнителни източници на отопление в помещението, както и факторите, които допринасят за въздушното охлаждане и течения: климатици, отворени прозорци и др.

  • Започнете да регулирате температурата на радиаторите с определението за най-студената стая. Като правило това е най-големите и нежилищни помещения в къщата. За да направите това, затворете всички кранове и измервайте температурата в помещенията. След като се определи най-студената стая, започнете да настройвате батериите от нея, като напълно отваряте спирателния клапан там. Стаята ще се затопли по-ефективно, но самата топла вода няма да намалее.


Настройка на акумулатора



  • За да не познавате температурата с лични чувства, закачете термометри в стаите. Те не трябва да бъдат на видно място и да имат формата на термометър (ако се притеснявате за нарушаването на хармонията във вътрешността). Освен това, например, при + 20С един човек може да се чувства доста удобно, а на друга такава температура ще изглежда малко ниска.

  • За да регулирате стайната температура до максималната удобна стойност, регулирайте регулатора на котела. В по-топлите помещения температурата леко надхвърля изискваната стойност.

  • Не забравяйте, че отопляемите стаи се охлаждат бавно Ето защо, ако температурата изглежда леко преувеличена в стаята, не блокирайте напълно кранчето, а леко го спуснете леко. За да регулирате температурата на отоплителните акумулатори възможно най-ефективно, завийте вентилите навсякъде.


Защо трябва да настроите отоплителните батерии


Първо, настройката на температурата помага да се създадат най-удобните условия в стаята.

На второ място, като по този начин се намаляват разходите за потребление на топлинна енергия. Ако изчислим ефективността на системите за регулиране на отоплителната система, тогава средните разходи се намаляват с 25.

На трето място, при наличието на топломери, можете да контролирате разходите за отопление на стаята.

Четвърто, няма нужда от постоянно отворени прозорци. Разбира се, свеж въздух е полезен, но ако има малки деца или болни в стаята, тегленето може само да ги повреди.



Преди да започнете нов отоплителен сезон, внимавайте да настроите батериите предварително, а след това през студения сезон не е нужно да замръзвате и да се опитате да настроите конвулсивно централната отоплителна система. През лятото обаче не си струва да се прави това - докато топлината е на улицата, не можете напълно да оцените комфорта на изкуствено загрятия въздух и правилно да настроите необходимата температура.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Радиатори и обща информация за батериитеРадиатори и обща информация за батериите
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
» » Как да настроите отоплителните акумулатори
© 2021 BggeHat.com