Радиатори и обща информация за батериите

Радиаторите за отопление са най-популярните отоплителни уреди, които се използват в частни и високи сгради. Такива устройства са най-важната връзка в отоплителната система на сградата.

Обща информация за радиатори

Радиаторите за отопление се класифицират според критерия, като например метода на топлопреминаване. Така се отличават конвенционалните радиатори и конвекторите. Последният възглед предполага, че топлият въздух е концентриран на дъното. С конвенционалните топлинни поглъщатели топлината се прехвърля незабавно във всички посоки.

Когато избирате радиатори за вашата отоплителна система, определено трябва да вземете под внимание параметрите като капацитет, лекота на използване, конструктивни характеристики и какви са условията на работа на отоплителните акумулатори.

радиатори за отопление
Радиатор за отопление

Условията на работа на отоплителните акумулатори предполагат характеристики като работното налягане във вашата отоплителна система, чистотата на топлоносителя. Например, ако живеете в градски условия, охлаждащата течност може да бъде с лошо качество, налягането в системата ще достигне 10 atm, а температурата на подаване на водата ще бъде 120 градуса по Целзий. В отоплителната система на частна или крайградска къща водата обикновено има добри свойства, работно налягане не е по-високо от 3 atm, а температурата на водата ще бъде около 100 градуса по Целзий.

Видове радиатори в зависимост от материала на производство

Отоплителните батерии, в зависимост от материала за производство, могат да бъдат чугунени, алуминиеви, стоманени, биметални. Всеки материал има свои собствени характеристики и характеристики, които определят пригодността на радиаторите при определени условия на работа.

Радиаторите от чугун са много популярни, тъй като имат висок топлинен капацитет. Дори ако температурата на охлаждащата течност спадне, летливите батерии ще запазят топлината дълго време.

В допълнение, тези отоплителни батерии могат да работят добре, дори когато качеството на охлаждащата течност остави много да се желае. Работното налягане в такива батерии ще бъде 9 atm, тест на налягане - 15 atm. Радиаторите, изработени от чугун, са в състояние да издържат на температурата на топлоносителя от 120 градуса. Ако говорим за недостатъците на чугунени радиатори, те имат топлинна инерция, рискът от хидравличен удар, те трябва да са предварително разтягане (това не е всички модели) и се изисква в допълнение към цветната тези батерии (и - не всички модели).

отопление на батериите
Чугунен радиатор

Отоплителните батерии от алуминий се загряват достатъчно бързо, но и бързо и да се охладят. Това може да се нарече предимство, тъй като по този начин можете да регулирате температурата в стаята със специален термостат. Алуминиевите радиатори могат да бъдат стандартни и подсилени. Амплифицираните модели имат работно налягане 10 atm, така че те могат да се използват за централизирано отопление. Стандартните модели са подходящи за работно налягане не повече от 6 atm. Обикновено такива радиатори са инсталирани в отоплителни системи на частни къщи.

радиатори
Отоплителни батерии от алуминий

Основният недостатък на алуминиевите радиатори е, че те са чувствителни към качеството на водата. Освен това те се подлагат на електрохимични корозионни процеси. Това е особено забележимо в зоните на фуги с стоманени тръби. Също така, алуминиевите батерии са чувствителни към газификацията. Само последният може да предизвика появата на въздушна задръст в отоплителната система. За да се предотврати образуването на газове, се използват въздушни вентили и за предпазване от корозия се използват фитинги.

Биметалната нагревателна батерия има стоманена сърцевина и алуминиева обвивка. Такива радиатори няма да реагират на лошото качество на топлоносителя, водните чукове и наличието на високо налягане в отоплителната система. Но заслужава да се отбележи, че силата на алуминиевите радиатори не е толкова голяма, защото вътрешното напречно сечение на батериите е малко.

отопление на батерията
Биметални радиатори

Батериите радиатори, изработени от материал като стомана, са предназначени за отоплителна система с налягане от 6-10 atm, температурата на топлоносителя е до 120 градуса. Стоманените батерии са отлични за поддържане на топлината, лесно се регулират с термичен вентилатор.

Различни добавки за батерии

Някои модели отоплителни акумулатори имат специални екрани. Допълнителен екран може да прикрива батерията или част от структурата на конструкцията или под някаква мебел.

Но в този случай трябва да се има предвид, че екранът на радиатора не трябва да пречи на циркулацията на въздуха около уреда, което затруднява проникването му в сградата.

радиатори на снимка
Декоративна решетка за батерия

Ако прецените кой екран е най-подходящ за избор, тогава отговорът е - метал. Както показват ревютата, металният екран ще може да осигури допълнително отопление на въздуха в помещенията.

Характеристики на инсталиране на батерии

Отоплението на радиатора ще работи колкото е възможно по-ефективно, когато охлаждащата течност влезе от горепосочените батерии. Ако направите само линейката от едната страна, поставянето на дълга батерия няма да има смисъл. В края на краищата, дългите секции на този радиатор просто няма да се затоплят. Ето защо, ако батерията има 10 или повече секции, се извършва подплата от различни страни.

батерии за отопление
Изисквания при инсталиране на радиатори

Когато радиаторът е поставен под прозореца, разстоянието от него до пода трябва да бъде 7-10 см, до перваза на прозореца 10-15 сантиметра, до стената 3-5 сантиметра. Ако нарушите тези норми, загубата на топлина ще бъде около 10-15.

Важен аспект от правилната инсталация на радиатори е правилното изчисляване на техния брой. Как да изчисляваме правилно отоплителните батерии, радиаторите за вашата отоплителна система?

Когато височината на тавана е не повече от 3 метра на 10 кв. М. От подовото пространство се изисква 1 kW мощност на отоплителния уред. Ако височината на тавана е повече от 3 метра, въведете коефициент, който е равен на съотношението между действителната височина и приетата стандартна височина на тавана, т.е. 3 метра.

Мощността на една акумулаторна секция, която е с височина 0,6 м, от алуминиев радиатор е 150-200 вата. Така че може да се отбележи, че за отопление на стая с площ от 30 квадратни метра ще е необходимо да има мощност от 3 kW:

30: 10 * 1 kW = 3 kW



Сега трябва да изчислите броя на необходимите батерии:

3000 W: Секция 150 W / 1 = 20 секции (с минимално натоварване) или
3000 W: секция 200 W / 1 = 15 секции (с максимално натоварване).

По този начин виждаме, че стая от 30 квадратни метра трябва да има поне два радиатора, например по 10 секции. Ако стаята на стаите е ъглова, броят на секциите трябва да се увеличи с 1-2 броя.

Такова изчисление би било подходящо за къщи, които имат дървени прозорци. Ако структурата има пакети от фибростъкло, тогава загубата на топлина през прозорците и стъклото ще бъде по-малка с около V4. Следователно броят на радиаторните секции също ще трябва да бъде намален.

Диаграми на свързване на радиатора

Сега трябва да повдигнем отделен въпрос - това са схемите за свързване на радиатора. Има три такива схеми:

  • Едностранна.
  • Долна.
  • Крос.
отопление на батериите
Диаграми на свързване на радиатора

Ако отоплителният акумулатор е свързан чрез едностранен кръг, тогава се използва само едната му страна. Предимството тук е, че отоплителната акумулаторна батерия ще даде номиналната си мощност. Но ако в радиатора има повече от 15 секции, ефективността на топлопреминаването ще бъде намалена.

Когато се използва напречно свързване, входната тръба е свързана към горната тръба на радиатора, която води до дъното, но от другата страна на радиатора.

радиатори прегледи
Кръстосано свързване на радиатора

На снимката може да се види напречен разрез. Предимството на тази връзка е, че топлоносителят е равномерно разпределен върху акумулатора, като по този начин елиминира загубата на мощност на радиатора. Ако тръбите за захранване и за заустване са свързани само от горната страна, загубата на мощност може да бъде повече от 50%.

Ако използвате по-ниска връзка, тръбите за изход и захранване ще бъдат свързани от различни страни на батерията. И въпреки факта, че загубата на енергия в този случай може да достигне 15, този вид схема на свързване е най-оптималната за автономни отоплителни системи. В крайна сметка в такива системи е възможно да се монтират тръби в стена или дори в пода.

Преди да изберете радиатори, първо трябва да определите бъдещото им местоположение на инсталацията и също така - да изчислите каква топлинна емисия може да бъде получена при такива условия и какви са тези условия обещаващи.

Съществуват различия и специфичните им изисквания за инсталиране на радиатори в многоетажни апартаменти за автономно и централно отопление в частна или крайградска къща.

Критерии за избор на радиатори

При избора на батерии е необходимо да знаете точно коя система има индикатори на налягането - работа и тестване, максималната температура, степента на агресивност на охлаждащата течност, диаметъра на тръбите на радиатора. Много е важно налягането при тестване на батериите да е по-голямо от налягането при натискане на отоплителната система за 1 или 2 атмосфери. И можете да направите малко по-различно - можете да сравните работното налягане на топлоносителя в къщата и работните параметри на радиатора, който е инсталиран. Маржът на безопасност трябва да бъде две атмосфери.

Заслужава да се отбележи, че ако живеете в сграда от високи води, използването на радиаторите може да бъде ограничено от параметри, като например промени в налягането, киселинност, топлоносител, допълнителна електрохимична корозия и електростатично. И ако една от характеристиките не ви харесва, тогава е по-добре да не поставяте такива батерии. Когато избирате радиатори, трябва също така да вземете предвид дизайнерските им характеристики, безопасността на травмите, възможността за приспособяване.

Опции за дизайн

В днешно време радиаторите вече нямат такъв "страшен" външен вид, както преди. И заедно със стандартни батерии вече можете да закупите оригинални отоплителни батерии. Но какви са тези дизайнерски опции са различни от обичайните? И какъв радиатор може да се нарече дизайн радиатор?

отопление на батериите
Дизайн радиатори за отопление

На първо място, отбелязваме, че всеки творчески и необичаен декор дава на батерията тази дефиниция. Цената тук е не само уникалността на представянето, но и дали батерията е подходяща за общ интериор.

Струва си да се отбележи, че творчеството на дизайна на батерията не трябва да пречи на функционалността.

Въпреки яркостта и декора, батериите все още трябва да бъдат ефективни отоплителни уреди. Техният пренос на топлина не трябва да бъде по-малко, експлоатационният живот не трябва да се понижава, а техническите характеристики - се влошават.

В зависимост от вида на интериора на вашия дом, дизайнерските батерии трябва задължително да се поберат в него. Такива батерии ще предизвикат възхищение и наслада. В края на краищата дизайнерските характеристики на тези батерии могат да се различават - в това отношение те не се различават от стандартните, спазват се всички необходими норми и GOST.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
» » Радиатори и обща информация за батериите
© 2021 BggeHat.com