Изчисляване на радиатори

За всеки собственик на къщата е много важно да се извърши правилното изчисление на радиаторите. Недостатъчният брой секции ще допринесе за това, че радиаторите не могат да затоплят стаята по най-ефективния и оптимален начин. Ако купувате радиатори, които имат прекалено много секции, отоплителната система ще бъде много неикономична, като се използва допълнителната мощност на радиаторите.
изчисляване на радиаторите
Изчисляване на радиатори

Ако трябва да смените отоплителната система или да инсталирате нова, изчисляването на броя секции на радиаторите ще играе много важна роля. Ако помещенията във вашата къща или апартамент на стандартния тип, тогава по-просто изчисления ще направи. Понякога, обаче, за да се получи най-висок резултат, е необходимо да се спазват някои характеристики и нюанси по отношение на параметрите като мощността на радиатора за помещението и налягането в отоплителните батерии.

Изчисление въз основа на площта на помещението

Нека да разберем как да изчислим отоплителната батерия. Въз основа на такива параметри като общата площ на стаята, е възможно да се извърши предварително изчисление на отоплителните акумулатори в района. Това изчисление е съвсем проста. Въпреки това, ако имате високи тавани в стаята, то не може да бъде взето като основа. За всеки квадратен метър пространство се изисква около 100 вата мощност на час. По този начин изчисляването на секциите на отоплителните батерии ще ни позволи да изчислим колко топлина е необходима за загряване на цялата стая.

изчисляване на броя на секциите на радиатора
Избор на броя на радиаторните секции в зависимост от нагревателната площ

Как да изчислим броя на радиаторите? Например, площта на нашите помещения е 25 квадратни метра. м. Умножете общата площ на помещението с 100 вата и заредете с мощност 2500-ватова отоплителна батерия. Това означава, че за загряване на стая с площ от 25 квадратни метра е необходим 2.5 kWh на час. м. Резултатът се дели на топлинната стойност, която една част от радиатора може да осигури. Например документацията на нагревателя показва, че една секция дава 180 вата топлина на час.

По този начин изчислението на мощността на радиаторите ще изглежда така: 2500 W / 180 W = 13.88. Резултатът е закръглен и ние получаваме фигура 14. Така че, за отопление на стаята в 25 квадратни метра. метри ще изисква радиатор с 14 секции.

Необходимо е също така да се вземат предвид различните топлинни загуби. Стаята, която е в ъгъла на къщата, или стаята с балкона, ще се нагрее по-бавно, а също така ще даде по-бързо топлина. В този случай изчисляването на топлообмена на радиатора на отоплителните акумулатори трябва да се извърши с известна разлика. Желателно е такъв резерв да е около 20.

как да се изчисли броят на радиаторите
Топлинна загуба на частна дама

Може да се направи изчисление на отоплителните батерии, като се вземе предвид обемът на помещението. В този случай не само общата площ на стаята играе роля, но и височината на таваните. Как да изчислим радиаторите? Изчислението се извършва приблизително на същия принцип, както при предишната ситуация. Първо трябва да разберете колко топлина имате нужда от това, както и как да изчислите броя на отоплителните батерии и техните раздели.

изчисляване на мощността на отоплителните радиатори
SNiP 41-01-2003

Например, трябва да изчислите необходимото количество топлина за стая, която е с площ от 20 квадратни метра. м, а височината на тавана е 3 метра. Ние умножаваме 20 квадратни метра. метра до 3 метра височина и да получите 60 кубически метра от общия обем на помещението. За всеки кубичен метър са необходими около 41 W топлина - това са данните от SNIP и препоръките.

Ние изчисляваме допълнително мощността на отоплителните акумулатори. Ние умножаваме 60 кв.м. до 41 вата и да получите 2460 вата. Също така разделяме тази цифра на топлинната мощност, която излъчва една част от радиатора. Например документацията на нагревателя показва, че една секция отделя около 170 вата топлина на час.

2460 вата се разделят на 170 W и получават числото 14.47. Ние също така го закръгляме, за да затоплим помещение с обем от 60 кубически метра, имаме нужда от радиатор с 15 секции.

Можете да направите най-точното изчисление на броя радиатори. Това може да е необходимо за частни къщи с нестандартни стаи и стаи.

Подобен метод, как да се изчисли мощността на радиатора, изисква съответствие с много фактори и също така съдържа редица различни коефициенти, които отчитат всички нюанси и характеристики на помещението.

Как да изчислим батерията за отопление? Ето и формулата за най-точното изчисление:

CT = 100 W / кв. М x P x К1 х К2 х К3 х К4 х К5 х К6 х К7

когато:

Km е количеството топлина, което е необходимо за определено помещение;

P е общата площ на помещението;

K1 е коефициент, който взема под внимание как стъклените отвори за прозорци.

Ако прозорецът с обикновено остъкляване от двоен тип, а след това kf. е 1.27.

За прозорец с двоен стъклопакет - 1.00.

За прозорци с три стъкла kf. е 0.87.

К2 е kf. стенна топлоизолация.

Ако изолацията е доста ниска, тогава се използва kf. в 1.27.

За добра топлоизолация - kf. = 1.0.

За отлична топлоизолация kf. е равно на 0.85.

K3 е съотношението между площта на пода и площта на прозорците в стаята.

За 50, тя ще бъде 1.2.



За 40 - 1,1.

За 30 - 1.0.

За 20 - 0.9.

За 10 - 0.8.

K4 - това е kf., Като се вземе предвид средната температура в стаята през най-студената седмица на годината.

За температура от -35 градуса ще бъде равна на стойност 1,5.

За -25 - kf. = 1.3.

За -20 - 1.1.

За -15 - 0.9.

За -10 - 0.7.

K5 е коефициент, който ще помогне да се определи търсенето на топлинна енергия, като се вземе предвид колко външни стени има в стаята.

За стая с една стена kf. е 1.1.

Две стени - 1.2.

Три стени 1.3.

K6 - взема предвид вида на помещенията, разположени над нашите помещения.

Ако таванът не се нагрява, тогава той е 1.0.

Ако таванът се нагрее, тогава kf. е равно на 0,9.

Ако по-горе има хол, който се отоплява, тогава основата се взема от kf. в 0.7.

K7 е височината на тавана в стаята.

За височината на тавана от 2,5 м, kf. ще бъде 1.0.

С височина на тавана 3 метра kf. е 1.05.

Ако височината на таваните е 3,5 метра, тогава тя се използва като основа на kf. в 1.1.

На 4 метра - 1,15.

Резултатът, изчислен по тази формула, трябва да бъде разделен на топлина, която се дава от една част на радиатора и да се закръгли до резултата, който получихме.

Сега знаем как да изчисляваме броя на радиаторите, как да изчисляваме мощността на отоплителната акумулаторна батерия и площта на радиатора. Такива изчисления ще Ви позволят правилно и ефективно да оборудвате отоплителната система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Как да изчислите броя на отоплителните акумулаториКак да изчислите броя на отоплителните акумулатори
Как да изчислим биметалните радиаториКак да изчислим биметалните радиатори
» » Изчисляване на радиатори
© 2021 BggeHat.com