Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!

Термостатът за котела ви позволява да управлявате работата на отоплителното тяло в автоматичен режим, като по този начин се осигурява най-удобната температура в дома.

Видове отоплителни котли - как се регулира температурата в тях?

Има няколко типа единици, използвани за отопление на жилищни помещения. Потребителите инсталират електрически, газови, твърди и течни горива в жилища и апартаменти. Всички тези настройки по отношение на контрола на температурата имат определени характеристики. Електрическите модули, например, са оборудвани със специален механичен таймер. Той ви позволява да изберете една от трите варианта за работа на котела:

  1. 1. Оборудването е изключено.
  2. 2. Топла вода.
  3. 3. Стартиране и спиране на устройството в зададеното време.

Такъв таймер в повечето случаи се изпълнява под формата на циферблат с 24 дивизии. Потребителят задава диска на конкретна марка. В определеното време котелът се включва автоматично и започва да загрява стаята. Освен това, таймерът може да бъде програмиран да включва и изключва устройството на редовни интервали (15, 30, 60 минути).

Отоплителен котел

Отоплителен котел

Течни и котли на твърдо гориво, Като правило, те са оборудвани със специален термоелемент - основно устройство за автоматично отваряне и затваряне на клапана за дросел. Тук всичко е просто. Изгарянето ще бъде толкова по-силно, колкото повече се отваря амортисьорът. В по-модерните котли за течни и твърди горива не е изградена термодвойка, а контролер. Това прави възможно по-точно регулиране на работата на отоплителното оборудване чрез контролиране на въздушния поток, влизащ в горивната камера.

Инсталациите, които работят с природен газ, са най-широко използвани. Те са евтини в експлоатация, надеждни, икономични, могат да бъдат едно- и двуканални. В първия случай уредът има само един топлообменник. Такива инсталации се използват изключително за отопление. Двуканалните устройства не само отопляват дома, но също така обслужват топла вода. Газовите блокове винаги се използват с термостат, който често се нарича термостат, програмист, температурен сензор или температурен датчик. Ще опишем това устройство с най-големи подробности. След като прочетете статията, лесно ще изберете и свържете термостата на котела.

Видове термостати - какво устройство да купите за частен дом?

Адаптациите, които ни интересуват, са централно, радиатор и стая. Терморегулаторите за нагряване на батериите ви позволяват да регулирате температурата във всяка стая в жилището. Такива устройства са много прости. Те са вентил, чрез който е възможно да се намали или увеличи подаването на топла вода към радиатора.

Централните термостати обикновено се монтират в котелни, осигурявайки отопление на вили за няколко семейства, жилищни сгради. Но в отделни апартаменти с автономно отопление за газови блокове се монтират контролери за стайна температура. Те постоянно поддържат оптималната температура в дома, без да е необходима човешка намеса в отоплителната система.

Температурният контролер за газовия котел има ясен принцип на работа. Справянето с него не е трудно. Потребителят програмира определена стайна температура (например + 22 °) и включва отоплителното тяло. Котелът започва да загрява водата, която навлиза в радиаторите. Когато температурата в жилището достигне + 22 °, термостатът изключва отоплителната система. Котелът не работи. Когато температурата на въздуха в къщата падне с 0.5 °, термостатът отново включва отоплителното оборудване и го изключва, когато достигне + 22 °.

Важна точка! Термостатът изключва не само горелката на газовия агрегат, но и неговата помпа. Така че, потребителят вече започва да пести електрическа енергия.

Има още една точка. Нагряващата среда в отоплителната система охлажда значително по-бързо от температурата в помещението. Поради това спестяваме отново, тъй като котелът ще бъде включен много по-рядко (5-10 пъти). В резултат на това - намаляване на цифрите в сметките за плащане на електроенергия, увеличаване на дълголетието на отоплителния газ единица и в същото време винаги удобна температура в къщата.

Характеристики на стайните термостати - какво трябва да знаете за потребителя?

При избора на термостат, моля, обърнете внимание, че описаните устройства са разделени на:

  • безжична;
  • жични.
Безжичен термостат

Безжичен термостат

Безжичните температурни сензори се състоят от два броя. Единият от тях има устройство, което измерва температурата. Той се поставя на закрито. Второто устройство е свързано към котела. Между тези два елемента са свързани чрез радиосигнал. Основното предимство на този термостат е, че няма нужда да поставяте кабела. Инсталирането на кабелни устройства е по-сложно. Ще трябва да оставим жицата от котела на инсталацията, инсталирана в стаята, да разглобяваме цокли, вратите под интериорните врати и т.н.

Също така термостатите са разделени на прости и програмируеми. Те се характеризират с различна функционалност. Едноконтурните котли обикновено са свързани с прости устройства, които изпълняват една и съща задача - да поддържат температурата в жилището на дадено ниво. При двуканално устройство всичко е по-сложно. В този случай се препоръчва да се свърже програмируем термостат към газовия котел. Такова устройство позволява:

  • изберете дневна и нощна температура;
  • програмирайте котела за няколко месеца напред и за всеки ден от седмицата;
  • задайте всички режими на работа на отоплителната система.
Програмираният термостат може да поддържа температурата в дома на необходимото ниво

Програмираният термостат може да поддържа температурата в дома на необходимото ниво

Удобството за използване на програмируемо устройство е очевидно. С негова помощ можете да поддържате температурата в жилището на необходимото ниво, независимо колко дълго няма да сте вкъщи (седмица, месец) и спазвайте максимално допустимите за вас стандарти за отопление.

Избор и инсталиране на температурен контролер - минимални трудности!

За да купите подходящо температурен датчик и да го свържете към котела без проблеми, трябва да получите консултация от специалист в областта на отоплението на жилищните помещения. Препоръчително е да закупите температурен регулатор от същия производител, който произвежда газовия уред. След това свързването на термостата с отоплителната система ще бъде много лесно. А процесът на работа на отоплителната система ще бъде надежден и безпроблемен.

Свързване на датчик за температура

Свързване на датчик за температура

Сега нека разберем как да свържете термостата към газовия котел. Но първо вземете предвид следното. Забранено е затварянето на температурния сензор със завеси и завеси, фалшиви панели и различни декоративни елементи (рафтове, сенници и др.). Не монтирайте термостата в близост до предмети и конструкции, които ще повлияят на свободното движение на въздуха в помещението, както и около климатици, електрически фурни, нагреватели. Ако не спазвате тези изисквания, сензорът няма да може да измерва точно температурата в помещението.

Разглежданите устройства се свързват съгласно следния алгоритъм:

  1. 1. Внимателно изучете инструкциите за монтиране на термостата.
  2. 2. Изключете отоплителната система от електрическата мрежа.
  3. 3. Намерете контактите в котела, за да свържете регулатора. Те са посочени в диаграмата, приложена към блока. Точката на свързване в котела може да бъде визуално видима - производителите монтират върху него специален скок. Трудно е да се направи грешка.
  4. 4. Демонтирайте скобата, свържете термостата. Не са необходими допълнителни действия при свързаните проводници.

Обърнете внимание. Програмируемите регулатори на температурата често се свързват към изводите на газовия уред. Принципът на изпълнение на произведенията в подобни случаи ще бъде сходен.

Регулирането на термостата също не причинява сериозни проблеми. Изучавате инструкциите, изпробвайте различни начини на работа, изберете тези, които ви харесват. И не забравяйте - винаги можете да регулирате термостата в точното време. Нека къщата Ви винаги да бъде топла и уютна!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Регулиране на състава на газовите котли за избор и настройка на оборудванетоРегулиране на състава на газовите котли за избор и настройка на оборудването
Класификационни характеристики на отоплителните котки за домаКласификационни характеристики на отоплителните котки за дома
За да купите добър бойлер означава да разберете неговите компонентиЗа да купите добър бойлер означава да разберете неговите компоненти
Външни котлиВъншни котли
Отоплителни котли за продължително горенеОтоплителни котли за продължително горене
Котлите за течни горива предимства и недостатъциКотлите за течни горива предимства и недостатъци
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
» » Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!
© 2021 BggeHat.com